Νομική και Πολιτική αξιολόγηση των εκατέρωθεν επιχειρημάτων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Μπροστά σε πυκνό ακροατήριο, που το αποτελούσαν ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, στελέχη Υπουργείων, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, φοιτητές και μαθητές, η Δρ Βιργινία Μπαλαφούτα, Νομικός και Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου και Περιφερειακών Σπουδών, παρουσίασε με αναλυτικό τρόπο τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που άπτονται του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η ομιλήτρια παρέθεσε το υφιστάμενο νομοθετικό και νομολογιακό πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, παρουσίασε και εμβάθυνε στα προβαλλόμενα επιχειρήματα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε μια νομική και πολιτική αξιολόγηση των επιχειρημάτων αυτών.

Επιπρόσθετα, η ομιλήτρια κατέθεσε προτάσεις για τη διαχείριση των ζητημάτων αυτών από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου, για την ενίσχυση της εθνικής επιχειρηματολογίας, καθώς και για την υπέρβαση τυπικών δικονομικών εμποδίων που θέτουν προσκόμματα στην άσκηση της διεθνούς δικαιοδοσίας και στην ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών.

Υπενθύμισε τον εθιμικό χαρακτήρα του μεγαλύτερου μέρους της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αποκωδικοποιώντας τα συστατικά στοιχεία, την ισχύ και τη δεσμευτικότητα του διεθνούς εθίμου∙ υποδεικνύοντας, συνακόλουθα, τί μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την Τουρκία που δεν έχει υπογράψει ούτε έχει κυρώσει την εν λόγω Σύμβαση.

Ανέφερε και άλλα κράτη που δεν έχουν κυρώσει τη συγκεκριμένη Σύμβαση, επισημαίνοντας αιτίες που δεν έχουν προχωρήσει στην κύρωσή της, καθώς και τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει τυχόν μελλοντική κύρωσή της ως προς τα εθνικά τους συμφέροντα.

Η Δρ Μπαλαφούτα ανέδειξε την αναγκαιότητα νομικής -και όχι πολιτικής- διευθέτησης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων που άπτονται του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου, την ανάγκη διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων, καθώς και τους τρόπους αξιοποίησης του Διεθνούς Δικαίου προς την κατεύθυνση αυτή.

Ανέλυσε τη φύση και τα χαρακτηριστικά των νομικών και των πολιτικών επιχειρημάτων, και παρέθεσε τους κύριους άξονες της στρατηγικής της Τουρκίας, η οποία διαχρονικά επικαλείται πολιτικά επιχειρήματα, επιδιώκει την πολιτική διευθέτηση των συναφών ζητημάτων και προβάλλει συνεχείς διεκδικήσεις εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας. Τόνισε τους νομικούς κινδύνους που μπορεί να εγκυμονούν μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και ποιά θα πρέπει να είναι η νομική και πολιτική απάντηση σε αυτές.

Αναφορικά με τη μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, περί οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας τους στο Αιγαίο, η Δρ Μπαλαφούτα παρουσίασε τη διαδρομή και τα γεγονότα μέχρι την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο, μια κριτική αποτίμηση της απόφασης του Δικαστηρίου, και κατέθεσε μία πρόταση περί της διεθνούς δικαιοδοσίας.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, με έμφαση και στις πρόσφατες προκλήσεις και παραβιάσεις της Τουρκίας κατά της Κύπρου και της Ελλάδας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Δρ Μιχάλης Κοντός, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.​