3ο Νεοβαρόμετρο:Η σκιά της πανδημίας πλανάται πάνω από τους νέους
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων ποσοτικής έρευνας από IMR- Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε εκδήλωση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στους νέους τέθηκαν στο επίκεντρο της τρίτης παγκύπριας ποσοτικής έρευνας Νεοβαρόμετρο, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση του Ορνανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ).
Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Υπουργός Παιδείας ,Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, υπέδειξε τις πολλαπλές επιδράσεις της πανδημίας που επηρεάζουν περισσότερο τους νέους, τονίζοντας πως τα ευρήματα της έρευνας θα αξιοποιηθούν. Αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα όπως στις μεταρρυθμίσεις αλλά και στις επενδύσεις που προωθεί το Υπουργείο του, ώστε οι νέοι και οι νέες να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες και ικανότητες για τη σημερινή και την αυριανή κοινωνία και οικονομία. «Το συμφέρον, η ευημερία και η πρόοδος των νέων αποτελούν πάντοτε σημαντικότατη παράμετρο που λαμβάνουμε υπόψη στη χάραξη και την υλοποίηση των πολιτικών μας» κατέληξε.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα ευρήματα της έρευνας Νεοβαρόμετρο από τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Ν. Φελλά, Ανώτατο Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Σύμφωνα με αυτά, οι βασικότερες ανησυχίες που έχουν οι νέοι/ες αυτή την εποχή είναι η εύρεση εργασίας (48%), η επαγγελματική προοπτική (19%), οι χαμηλοί μισθοί (16%), η ανεργία (12%), η διατήρηση της εργασίας τους (5%), ανησυχίες που αφορούν προβλήματα οικονομικής φύσης (14%), η γενική απουσία καλών προοπτικών (9%) και το υψηλό κόστος διαβίωσης (8%).
Στο συναισθηματικό κομμάτι, ο κ. Φελλάς ανέφερε πως ένα συνονθύλευμα αρνητικών συναισθημάτων φαίνεται να αποτυπώνει την συναισθηματική κατάσταση των συμμετεχόντων νέων στην έρευνα, δύο περίπου χρόνια μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας. Συγκεκριμένα, 46% δηλώνει άγχος/στρες, 28% αισθάνεται αβεβαιότητα/ανασφάλεια, 10% βιώνει το αίσθημα της ανησυχίας, 34% δηλώνει ότι νιώθει μονοτονία/βαρεμάρα/ανία, 17% ομολογεί πως βιώνει το αίσθημα της μοναξιάς, 15% αισθάνεται απελπισία/απόγνωση, 14% νιώθει το συναίσθημα του φόβου, 11% βιώνει κατάθλιψη και 9% δηλώνει ότι νιώθει θυμό/οργή.
Σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία, η κατάσταση που σκιαγραφεί η έρευνα είναι ανησυχητική, καθώς ανάμεσα στους ανήλικους νέους (14-17 ετών) παρουσιάζεται το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που αναφέρουν ότι η ζωή τους έχει επηρεαστεί προς το χειρότερο (71%).
Παρόλα αυτά, οι νέοι σε ποσοστό 80% δηλώνουν πολύ ή αρκετά αισιόδοξοι για το μέλλον τους, ενώ στην προηγούμενη μέτρηση το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 61%.
Στα καταληκτικά του σχόλια, ο κ. Φελλάς ανέφερε: «Είναι φυσικό ότι αυτό το συναίσθημα της αβεβαιότητας καλλιεργεί την απογοήτευση και προωθεί τον εξανδραποδισμό των αξιών με αποτέλεσμα να έχουμε μια νέα γενιά που ξαφνικά καλείται να διαπιστώσει και να αποδεκτεί ότι το αύριο ενδέχεται να είναι χειρότερο από το σήμερα. Αυτή η εντύπωση που τείνει να γίνει πεποίθηση έχει ως αποτέλεσμα την προσκόλληση και συντήρηση στην υπάρχουσα κατάσταση, την αδυναμία και το φόβο για το σχεδιασμό και την προσέγγιση νέων δημιουργικών στόχων».
Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «καθήκον και χρέος μας είναι – εάν πραγματικά αγαπούμε και νοιαζόμαστε γι’ αυτή τη νέα γενιά- να μην αφοπλίσουμε τους νέους με συνεχείς μοιρολατρικές αναφορές σε “θύματα της σημερινής πανδημίας” αλλά να τους ενδυναμώσουμε με τα εφόδια εκείνα που θα τους επιτρέπουν να διαχειριστούν τις κρίσεις και προκλήσεις». Το οφειλόμενο κληροδότημα στη νέα γενιά, κατέληξε, είναι η αγωγή ώστε να σταθούν οι νέοι στα πόδια τους μόνοι τους, η ενθάρρυνση στο να αποτινάξουν την αδιαφορία και να αναπτύξουν την ισχυρή θέληση για να πετύχουν.
Με τη σειρά του, ο Κλεάνθης Κουτσόφτας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, αναφέρθηκε στην έρευνα τονίζοντας πως αυτή εξετάζει τον βαθμό ικανοποίησης των νέων για τη ζωή τους, βασίζεται σε έγκυρα δεδομένα, μίλησε για πρωτόγνωρες συνθήκες διαβίωσης λόγω της πανδημίας και τις ψυχικές επιπτώσεις της, ενώ επισήμανε πως οι νέοι προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Ολοκλήρωσε αναπτύσσοντας το σχεδιασμό της νέας στρατηγικής του ΟΝΕΚ.
Ακολούθησε ευρεία συζήτηση με τη συμμετοχή μαθητών/τριών από τα Λύκεια Δασούπολης και Ξένιου Παραλιμνίου.
Source: 3ο Νεοβαρόμετρο:Η σκιά της πανδημίας πλανάται πάνω από τους νέους