Εξαγγελίες Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στα πλαίσια εκδήλωσης για τα 25χρονα του Κέντρου
Την εγκαθίδρυση διαλόγου με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα, τις δεξαμενές σκέψης και ευρύτερα την κοινωνία των πολιτών εξήγγειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, με ζητούμενο την αξιοποίηση της γνώσης στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Μιλώντας για το ρόλο των δεξαμενών σκέψης σε εκδήλωση για τα 25χρονα του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα επιδιώξει τη θεσμοθέτηση συνεργασίας με δεξαμενές σκέψης, στη βάση συγκεκριμένου κανονιστικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια και θα εδράζεται στην επιστημονική κατάρτιση και τη διαφάνεια. «Στην περίπτωση μικρών κρατών όπως η Κύπρος, και σε συνάφεια με την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής της πολιτικής παρουσιάζεται μια ακόμα ευκαιρία: η παρουσία και η δέουσα αξιοποίηση των ποιοτικών δεξαμενών σκέψης από την ίδια την εκτελεστική εξουσία, δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι δύναται να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος, ώστε να συμβάλουν στην προώθηση των στόχων της εξωτερικής μας πολιτικής, με νέους αλλά πλέον απαραίτητους τρόπους», υπέδειξε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Την εξαγγελία του Υπουργού χαιρέτησε ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη θεσμοθέτησης διαλόγου των κέντρων λήψης αποφάσεων με τις δεξαμενές σκέψης και προέβη σε αποτίμηση της παρουσίας του Κέντρου. «Θεωρώ ότι έχουμε διαχρονικά εμβολιάσει το δημόσιο διάλογο και σε καθοριστικές στιγμές, παλέψαμε στον διεθνή χώρο των δεξαμενών σκέψης, ιδίως αυτών που έχουν σχέσεις με κρατικούς φορείς, να περάσουμε σημαντικά μηνύματα», είπε, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι προβάλλετο το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να ενταχθεί η χώρα μας στην Ένωση χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Το Κέντρο προέβαλε πειστικά τη θέση ότι εάν επικρατήσει η άποψη αυτή είναι ως εάν η Τουρκία να αποκτά δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ – και επιπρόσθετα ότι θα επιβραβεύετο για την κατοχή ενώ η Κύπρος θα ετιμωρείτο αδίκως», ανέφερε ο Καθηγητής Θεοφάνους.
«Δεν επαναπαυόμαστε με τη δικαίωση ή την επιβεβαίωση θέσεων εκ των υστέρων», είπε ο κ. Θεοφάνους και κατέληξε λέγοντας ότι ως μια πρωταγωνιστική δεξαμενή σκέψης το Κέντρο επιθυμεί να έχει συμβολή στις σε μια σειρά από προκλήσεις, πέραν του Κυπριακού, της οικονομίας και της μετατροπής της χώρας σε εκπαιδευτικό κέντρο, όπως είναι η κρίση αξιών, η παραβατικότητα, η έλλειψη κοινωνικής συνοχής, η ανομία, η διαφθορά και η απαξίωση σε θεσμούς και στην πολιτική.
Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ανέφερε ότι η παρέμβαση του Κέντρου είναι ουσιαστική γιατί απευθύνεται στην κοινωνία κατά τρόπο επιστημονικό και τεκμηριωμένο αλλά απλό και αποτελεσματικό ταυτόχρονα, επιτυγχάνοντας να εμβολιάσει το δημόσιο διάλογο με επιχειρήματα και επιστημοσύνη, μακριά όμως από ελιτίστικη προσέγγιση.
Ο Αντιπρόεδρος Διοίκησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ιστορικός Αιμίλιος Σολωμού, αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον ιδρυτή του Κέντρου, Ανδρέα Θεοφάνους, του οποίου υπήρξε καθηγητής στην Αγγλική Σχολή. «Είχε και έχει το θάρρος να πάει κόντρα σε απόψεις που φαίνονται να κυριαρχούν μέσα σε συγκεκριμένους κύκλους. Έχει δεχτεί κριτική αλλά έχει κατά καιρούς δικαιωθεί για τις θέσεις του σε επίμαχα θέματα», κατέληξε. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος.