Αυξάνονται οι αρνητές του κορωνοϊού στην Κύπρο – «Επικίνδυνο»
Της Μύριας Γεωργίου
Η πανδημία του κορωνοϊού είναι στη ζωή μας εδώ και μερικούς μήνες με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να χάνουν την ζωή τους ή να νοσούν βαριά. Παρόλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δηλώνουν αρνητές του ιού. Τα άτομα αυτά αρνούνται την παρουσία της νόσου και αποδίδουν την ύπαρξη του ιού σε θεωρίες συνωμοσίας. Μάλιστα όσο περνά ο καιρός είναι ξεκάθαρο ότι τα άτομα αυτά αυξάνονται και στην Κύπρο.
Υπάρχουν επίσης άτομα που πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός είναι σαν μια απλή γρίπη και ότι δεν αποτελεί νόσο που μπορεί να επιφέρει πραγματικά σοβαρά προβλήματα.
Βλέπουμε καθημερινά εκατοντάδες σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με άτομα που εκφράζουν την άρνηση τους, εκφράζοντας τις προσωπικές τους απόψεις και ιδέες. Δυστυχώς παρατηρείται και το φαινόμενο να εκφράζονται ακόμα και ύβρεις προς τους επιστήμονες που εδώ και τόσους μήνες προσπαθούν με τις γνώσεις τους να βοηθήσουν να ελεγχθεί η κατάσταση.
Η Offsite επικοινώνησε με τους επιδημιολόγους και μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας, Πέτρο Καραγιάννη και Κωνσταντίνο Τσιούτη για τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρουν στην κοινότητα οι αρνητές του κορωνοϊού, καθώς επίσης και με την Ψυχολόγο, Αννίτα Βράχα όπου η ίδια εξηγεί γιατί κάποια άτομα αρνούνται την ύπαρξη του Covid-19.
Γιατί ο κορωνοϊός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια απλή γρίπη και γιατί υπάρχει η άρνηση της πανδημίας; Οι ειδικοί απαντούν
Οι κίνδυνοι για την κοινότητα
Μιλώντας στην Offsite ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε ότι όταν υπάρχουν οι αρνητές του κορωνοϊού στην κοινότητα είναι επικίνδυνο διότι αυτά τα άτομα δεν συμμορφώνονται με τα πρωτόκολλα, δεν προσέχουν, δεν χρησιμοποιούν μάσκα, επομένως εάν βγουν θετικοί στον ιό θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των υπολοίπων.
Αυτά τα άτομα είτε δεν διαβάζουν ειδήσεις για τον ιό και τις εξελίξεις, ίσως απλά να βλέπουν τι διαδίδεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου υπάρχει και παραπληροφόρηση οπότε τα κακώς έχοντα μηνύματα με αυτό τον τρόπο διαδίδονται περισσότερο, συμπλήρωσε.
Πότε γίνονται επικίνδυνα αυτά τα άτομα
Ο Επίκουρος Καθηγητής, Παθολογίας & Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης σχολιάζοντας στην Offsite αυτά τα φαινόμενα, ανέφερε ότι τα άτομα που αρνούνται την ύπαρξη του κορωνοϊού γίνονται επικίνδυνα ειδικά όταν μιλούν χωρίς να έχουν επιστημονικά στοιχεία ή όταν δημοσιοποιούν προς τα έξω αυτά τα προσωπικά πιστεύω τους, διότι είναι θεωρίες και πιστεύω όπου ουσιαστικά είναι αβάσιμα και με αυτό τον τρόπο μπορούν να επηρεάσουν κόσμο.
Πως να μην επηρεαζόμαστε
Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα είναι από την μια ο κόσμος να αναζητεί πληροφόρηση σε αξιόπιστες και έγκυρες πηγές όπως για παράδειγμα τα γνωστά μέσα επικοινωνίας, γνωστούς ειδικούς και επιστήμονες και να συμβουλεύονται άτομα τα οποία είναι αναγνωρισμένοι γνώστες του θέματος.
Από την άλλη, οφείλουμε και εμείς από την άποψη επικοινωνίας και ενημέρωσης να δίνουμε τα κατάλληλα στοιχεία τα οποία να είναι τεκμηριωμένα σε σχέση με οποιεσδήποτε τέτοιες θεωρίες και φαινόμενα που βγαίνουν προς τα έξω, σημείωσε.
«Ουσιαστικά ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα είναι η σωστή και έγκυρη ενημέρωση και η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ κοινού, επιστημονικής κοινότητας και θεσμών.»
Όπως τόνισε ο κ. Τσιούτης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης διότι ουσιαστικά ο καθένας μπορεί να θέτει τις δικές του προσωπικές απόψεις οι οποίες δεν βασίζονται απαραίτητα σε τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα.
Ο κορωνοϊός δεν είναι γρίπη – Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Όσον αφορά τα άτομα που θεωρούν ότι ο κορωνοϊός δεν είναι τόσο σοβαρή νόσος και όπως λένε πολλοί είναι σαν μια απλή γρίπη, ο κ. Τσιούτης σημείωσε ότι αυτό δεν ισχύει. Ακόμη και με τα πιο θετικά και αισιόδοξα δεδομένα είναι πολύ πιο σοβαρή νόσος από την γρίπη, μεταδίδεται πιο πολύ από την γρίπη αλλά και πολύ πιο εύκολα, για αυτό βλέπουμε αυτές τις εξάρσεις.
Η βαρύτητα μιας νόσου δεν μετριέται μόνο με ποσοστό θνητότητας και με το πόσοι πεθαίνουν αλλά και με άλλους δείκτες.
«Δηλαδή για παράδειγμα συνέπειες από την πανδημίας μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο, όπως συνέπειες από λοίμωξη μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο όπως όταν κάποιοι πεθαίνουν λόγω της νόσου άρα πιθανόν η νόσος να επιδείνωσε κάποια προϋπάρχοντα προβλήματα.»
Ένας άλλος δείκτης είναι η νοσηρότητα , που μπορεί να είναι η διάρκεια της νόσου όπως για παράδειγμα πόσο καιρό κάποιος χρειάζεται να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή πόσο καιρό έχει συμπτώματα και γι αυτό έχουμε πλέον και το φαινόμενο του long covid, δηλαδή συμπτώματα ακόμα και μετά την λοίμωξη που επιμένουν μέχρι και μήνες.
Επίσης βλέπουμε το πόσο καιρό κάποιος δεν θα μπορεί να λειτουργήσει στην καθημερινότητα του ή να δουλεύει.
Οπόταν δεν μετράμε ένα δείκτη για να δούμε τις επιπτώσεις μιας νόσου αλλά μετράμε πολλούς, άρα και για αυτό το λόγο τα επιχειρήματα δεν πρέπει να στέκονται μόνο σε ένα δεδομένο, τόνισε ο κ. Τσιούτης.
«Πρέπει να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες μας. Όταν δούμε κάποιο δημοσίευμα το οποίο φαίνεται να υποστηρίζει κάτι διαφορετικό από αυτά που γνωρίζουμε, είναι καλό να το διασταυρώσουμε με άλλες πήγες ή άλλα δημοσιεύματα ή άλλες απόψεις κυρίως ειδικών.»
Γιατί υπάρχει η άρνηση της πανδημίας – Η ψυχολόγος απαντά
Μιλώντας στην Offsite η Ψυχολόγος, Αννίτα Βράχα εξηγεί γιατί κάποια άτομα αρνούνται την ύπαρξη του ιού αναφέροντας ότι παρά την πληθώρα επιστημονικών δεδομένων και πληροφοριών καθώς και των οδηγιών για μέτρα προστασίας, ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα. Η άρνηση αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με ποικίλους τρόπους όπως για παράδειγμα η άρνηση χρήσης μάσκας.
Πολλοί αρνητές της πανδημίας προβάλουν διάφορα επιχειρήματα όπως το ότι η χρήση μάσκας δεν είναι αποτελεσματική μέθοδος προστασίας, ότι η μάσκα προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, ή το ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να υποτάξουν τους ανθρώπους, συμπλήρωσε.
Η επιστημονική εξήγηση
Από ψυχολογικής άποψης, η άρνηση αποτελεί ένα μηχανισμό άμυνας τον οποίο ο άνθρωπος αναπτύσσει ούτως ώστε να διαχειριστεί μια κατάσταση στην οποία βιώνει έντονο άγχος και απειλή, δηλαδή αρνείται ότι η απειλητική πηγή υφίσταται. Επιπλέον, παρατηρείται ότι σε στρεσογόνες καταστάσεις μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα ορθολογιστικό τρόπο σκέψης, δηλαδή προσπαθούν να εξηγήσουν ή να μειώσουν την πηγή του άγχους ή της απειλής, για παράδειγμα παραδέχονται ότι υπάρχει ο ιός, ωστόσο ελαχιστοποιούν τη σοβαρότητα του.
Επίσης, ο τρόπος που κάποιος θα αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση έχει να κάνει με το αίσθημα ελέγχου. Όταν εκδηλώθηκε αρχικά η πανδημία, οι πληροφορίες ήταν πολύ λίγες και αντιφατικές για το πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε, γεγονός που συνέβαλε στην μείωση του αισθήματος ελέγχου. Επιπρόσθετα, πιθανόν να οδήγησε ορισμένους να αμφισβητήσουν την σοβαρότητα ακόμα και την ύπαρξη της πανδημίας. Ωστόσο, πλέον γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και έχουμε κάποια αίσθηση ελέγχου.
«Η μη αποδοχή της κατάστασης εκτός του ότι δεν βοηθά το άτομο να προσαρμοστεί στο στρεσογόνο γεγονός, οδηγεί σε επικίνδυνες συμπεριφορές τόσο για την υγεία του ιδίου όσο και για τη δημόσια υγεία, όπως είναι η μη συμμόρφωση στα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας.»
Source: Αυξάνονται οι αρνητές του κορωνοϊού στην Κύπρο – «Επικίνδυνο »