5/12/19
ΟΙ ΔΙΑΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1974 ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Η προσπάθεια λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι η μόνη ενδεδειγμένη οδός και θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτήν, υπογράμμισαν οι πρώην Υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα οδηγήσει σε περιπέτειες. Κασουλίδης και Μαρκουλλή μιλούσαν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο πλαίσιο εκδήλωσης συζήτησης του Κειμένου Πολιτικής του Προέδρου του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους με θέμα τις διακοινοτικές συνομιλίες από το 1974 μέχρι τώρα και τις μελλοντικές προοπτικές. Ο Καθηγητής Θεοφάνους είχε, μεταξύ άλλων, προβάλει τη θέση ότι η μέχρι τώρα ακολουθούμενη πολιτική απέτυχε. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι «για μια ομοσπονδιακή λύση η οποία αποκαθιστά την ενότητα της Κύπρου μια εξελικτική διαδικασία καθίσταται απαραίτητη». Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι ακόμα και για την εξελικτική προσέγγιση ο ρόλος της Τουρκίας παραμένει καθοριστικός.
Ο Καθηγητής Θεοφάνους αφού προέβη σε ιστορική αναδρομή των διακοινοτικών συνομιλιών μετά το 1974, κατέθεσε τις δικές του εισηγήσεις για το μέλλον. Υπογράμμισε ότι διαχρονικά, παρά τις παραχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και τη μετατόπιση του διαπραγματευτικού κεκτημένου προς τις τουρκοκυπριακές θέσεις, η λύση δεν κατέστη δυνατή. Τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός πως κάθε φορά που η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχόταν κάποια απαίτηση της τουρκοκυπριακής, η δεύτερη επανερχόταν με νέο αίτημα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανέφερε επίσης ότι επιβάλλεται πραγματισμός και αποφυγή των όποιων ψευδαισθήσεων καθώς «με την υφιστάμενη διαδικασία και φιλοσοφία δεν μπορεί να προκύψει λύση η οποία να βελτιώνει το status quo». Πρόσθεσε επίσης ότι μια τέτοια λύση δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμη. «Είναι σημαντικό να επανακτηθεί η ηθική υπεροχή, να υπάρξει ολοκληρωμένο αφήγημα καθώς και μια νέα προσέγγιση η οποία να εμπεριέχει και μια εξελικτική διαδικασία». Ο κ. Θεοφάνους υπογράμμισε επίσης ότι το ζήτημα της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κεφάλαιο της διακυβέρνησης αποτελούν μείζονα διακυβεύματα. Τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει και προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα σεβαστεί το δικαίωμα ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στα πλαίσια αυτά θα συζητηθούν παράλληλα τα ενεργειακά ζητήματα και η προοπτική ευρύτερων συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε εξωγενείς παράγοντες και δεδομένα που επηρεάζουν τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, εξέφρασε αμφιβολίες για ορισμένες από τις τοποθετήσεις του Καθηγητή Θεοφάνους και τόνισε πως η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι η μοναδική αποδεχτή από τη διεθνή κοινότητα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Υπογράμμισε επίσης ότι «είναι προτιμότερο να καταβάλουν το οικονομικό τίμημα της λύσης οι Ελληνοκύπριοι και όχι οι ξένοι, ιδιαίτερα η Τουρκία».
Ο κ. Κασουλίδης αποτίμησε ως θετικό το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης του Βερολίνου, λέγοντας πως οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ καλύπτουν πολλά από αυτά που πρεσβεύουν οι δύο πλευρές. Θεώρησε ορθή την τοποθέτηση του κ. Θεοφάνους για βήμα προς βήμα εξεύρεση λύσης στα πλαίσια όμως μιας στρατηγικής συμφωνίας καθώς και τη σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας – Κύπρου, ενώ ολοκλήρωσε τονίζοντας την κατά καιρούς αντίδραση των Τουρκοκυπρίων στα όσα επιχειρούν να τους επιβάλλει η Τουρκία. «Ο Ακιντζί δεν είναι η επιλογή της Άγκυρας», σημείωσε.
«Μελέτησα προσεκτικά το Κείμενο του Καθηγητή Θεοφάνους και ασπάζομαι τους φόβους και την απογοήτευση του για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, παρά τις διαπραγματεύσεις δεκαετιών από το πραξικόπημα του 1974», επισήμανε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Ταυτόχρονα εξέφρασε αμφιβολίες για ορισμένες τοποθετήσεις όπως παρουσιάζονται στο Κείμενο του Καθηγητή Θεοφάνους, όπως για παράδειγμα η προτεινόμενη εξελικτική πορεία. «Η Τουρκία ποτέ δεν θα συγκατατεθεί στην παραχώρηση εδάφους που σήμερα κατέχει, στην αποχώρηση των στρατευμάτων της και στην εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία», υπέδειξε.
Διαφώνησε επίσης με τη θέση του Καθηγητή Θεοφάνους ότι το status quo είναι λιγότερο επικίνδυνο από τη λύση που προωθείται ενώ επισήμανε πως το χειρότερο σενάριο θα είναι η προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία. Η κα Μαρκουλλή παραδέχτηκε πως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα είναι δύσκολη, ενώ τόνισε πως η ΕΕ παρέχει πολλά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξεύρεση αποδεχτής λύσης και από τις δυο πλευρές.
Ακολούθησε ευρύς διάλογος με το κοινό. Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε η Χριστίνα Χατζησωτηρίου, Επίκουρη Καθηγήτρια και μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αρκετοί ξένοι πρεσβευτές και άλλοι διπλωμάτες.
28/11/19
Κασουλίδης-Μαρκουλλή συζητούν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για το Κυπριακό με αφορμή επικαιροποιημένη μελέτη του Α. Θεοφάνους
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνουν ανοικτή συζήτηση για το Κυπριακό, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της επικαιροποιημένης μελέτης «Οι Διακοινοτικές Συνομιλίες μετά το 1974 και οι Προοπτικές», του Καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους.
Η εκδήλωση, η οποία θα είναι στην αγγλική, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, 17:30 – 19:00 στο αμφιθέατρο M -203, του κτίριου Millennium στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Α. Θεοφάνους, θα παρουσιάσει τη μελέτη του και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τον τέως Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και την πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάλου Μαρκουλλή. Την εκδήλωση θα συντονίζει η Επίκουρη Καθηγήτρια Επιστημών Αγωγής, Χριστίνα Χατζησωτηρίου, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου. Για συμμετοχή και πληροφορίες, τηλ. 22841600, e-mail: [email protected]
21/11/19
Αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις η Ευρώπη
Το μέλλον της Ευρώπης καθώς και οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ήταν το θέμα της συζήτησης που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, το Τμήμα Πολιτικής Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Λευκωσίας.
Το προσφυγικό και η μεταναστευτική κρίση, οι δημοκρατικοί θεσμοί, το ζήτημα της κοινοτικής αλληλεγγύης, η ανάγκη κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ήταν ανάμεσα στα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση. Επί τάπητος τέθηκαν επίσης οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι πολιτικές της ΕΕ απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα σε ώρες μεγάλης οικονομικής κρίσης, το BREXIT, η στάση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και άλλα θέματα.
Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος προέβη σε αποτίμηση των πεπραγμένων της απερχόμενης Κομισιόν υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κρίση με τον ιό Εμπόλα στην Αφρική, το μεταναστευτικό και άλλα. Αναφέρθηκε επίσης στο τεράστιο πρόβλημα με τον λαϊκισμό, ενώ παραδέχθηκε πως η ΕΕ δεν ήταν προετοιμασμένη, δεν είχε ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης μιας οικονομικής κρίσης όπως αυτή της Ελλάδας και της Κύπρου. «Οι έξι στόχοι της ερχόμενης πενταετίας για την ΕΕ συνοψίζονται στο Περιβάλλον, την Οικονομία, την Ευρώπη στην Ψηφιακή Εποχή, τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, την ισχυρή παρουσία της Ευρώπης στον Κόσμο και τη νέα ώθηση για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Οι πολίτες να έχουν λόγο για το μέλλον τους», κατέληξε.
Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους μίλησε διεξοδικά για το παρ’ ολίγον GREXIT καθώς και το ΒΡΕΧΙΤ, σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει «γεωπολιτική agenda» και επιχείρησε μια σύγκριση μεταξύ του τι συμβαίνει στις Ην. Πολιτείες Αμερικής και τι στην ΕΕ σε περιόδους κρίσης για να επεξηγήσει τις δομικές αδυναμίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε μείζονα ζητήματα. Άσκησε επίσης κριτική για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αντιμετώπισε την Κύπρο και την Ελλάδα. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο χάσμα μέσα στην ΕΕ μεταξύ Βορρά και Νότου καθώς και μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί η μετατροπή της ΕΕ σε μια «Γερμανική Ευρώπη». Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο Καθηγητής Α. Θεοφάνους υπογράμμισε τις σαφείς παραβιάσεις των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών από το καθεστώς Ερντογάν και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να ομιλούμε για ενταξιακή πορεία της Τουρκίας». Αντίθετα προέκρινε μια ειδική στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Τέλος υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό όπως ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα.
30/10/19
Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τη νέα κατάσταση πραγμάτων
Oι επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής στη Συρία και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην ευαίσθητη γειτονιά της Κύπρου αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με κεντρικό ομιλητή τον ιστορικό και δημοσιογράφο Νίκο Στέλγια. Ο ομιλητής αναφέρθηκε αρχικά στην κατάσταση που επικρατούσε στη Συρία μέχρι το 2009, όταν ο τουρισμός είχε φτάσει στο απόγειό του. Το 2011 όμως με το ξέσπασμα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, τα πάντα άλλαξαν, με αποτέλεσμα κατά τη περίοδο 2011-2017 να εξελιχθεί ένα ανθρώπινο δράμα, με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.
Αναλύοντας τη σημερινή κατάσταση ο Νίκος Στέλγιας υπέδειξε τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ρωσίας στην κρίση, τόνισε το τεράστιο ενδιαφέρον του Ιράν για τα όσα συμβαίνουν στη Συρία λόγω της πολιτικής της Τεχεράνης στη Μεσόγειο, μίλησε για την ίδρυση και τη δράση του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ παρουσίασε τους στόχους της Τουρκίας. «Η Τουρκία χρησιμοποιεί την Παιδεία ως όπλο για την επίτευξη των στόχων της στη βόρεια Συρία, ενώ η Ρωσία έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στα όσα συμβαίνουν στην Ιντλίμπ, καθώς και στη συγγραφή νέου συντάγματος για τη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Μιχάλης Κοντός εστίασε σε δύο παράγοντες, την ηγεμονία και την ισορροπία δυνάμεων (balance of power) ενώ αναφέρθηκε στις μεταβολές που έχουν επέλθει στη Μέση Ανατολή μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και στη σημερινή τάξη πραγμάτων. «Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα πρέπει να ομολογήσει κανείς, πως η Ρωσία είναι ευχαριστημένη, η Τουρκία το ίδιο, οι Κούρδοι της Συρίας απέφυγαν το χειρότερο σενάριο, ενώ ευχαριστημένος είναι και ο Πρόεδρος Τράμπ», υπέδειξε. Διερωτήθηκε ωστόσο κατά πόσον θα διατηρηθεί για πολύ η τωρινή κατάσταση και αν η Ρωσία ζητήσει κάποια στιγμή από την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη βόρεια Συρία.
«Η Τουρκία το έχει ξανακάνει», τόνισε από την πλευρά του ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος υπενθύμισε την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή δήθεν εξ ονόματος των Τουρκοκυπρίων. Ανάφερε πως στόχος της Άγκυρας είναι να εμποδίσει την ίδρυση αυτόνομης κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία. Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν φιλοδοξεί να ξεπεράσει τον Κεμάλ Ατατούρκ μεγαλώνοντας την επικράτεια της Τουρκίας. «Η αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων και η τουρκική εισβολή υποχρέωσε τους Κούρδους να στραφούν προς τη Ρωσία και την κυβέρνηση της Συρίας, επισήμανε και αφού καυτηρίασε την ανοχή της διεθνούς κοινότητας σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Άγκυρα.
Τη συζήτηση συντόνιζε ο Hubert Faustmann, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
19/9/19
Τιμήθηκε ο πρώτος Επίτροπος Διοικήσεως Νίκος Χαραλάμπους
Εκδήλωση από το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Για τη συνολική του προσφορά προς το κράτος τιμήθηκε ο πρώτος Επίτροπος Διοικήσεως και πρώην Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, κ. Νίκος Χαραλάμπους, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019, από το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γενικός Εισαγγελέας, κ. Κώστας Κληρίδης, αναφέρθηκε στην κρίση των θεσμών και των αξιών στην Κύπρο. Ο κ. Κληρίδης είπε μεταξύ άλλων ότι πολύ σοβαροί θεσμοί του κράτους διάγουν περίοδο κρίσης, γεγονός που οδηγεί σε κατάπτωση αξιών, αφού κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντί τους. «Ο ισχυρότερος συνήγορος της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι η απάθεια των πολιτών. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Θέλει και πρωτομάστορες, θέλει και επιστάτες αλλά θέλει και εργάτες πολλούς», επισήμανε ο Γενικός Εισαγγελέας και ευχαρίστησε τον Νίκο Χαραλάμπους για το πολυσχιδές του έργο.
Από την πλευρά του, ο τιμώμενος αναφέρθηκε σε γεγονότα που καταδεικνύουν καταρράκωση των θεσμών και υπογράμμισε ότι το κράτος θα πρέπει να επενδύσει στην παιδεία που να μην περιορίζεται στα γνωσιακά εφόδια αλλά να δημιουργεί πολίτες σκεπτόμενους, με κριτική σκέψη, με ιδανικά, αρχές και υγιή πατριωτισμό. Κάκισε τα φαινόμενα διαφθοράς, αναξιοκρατίας, κομματοκρατίας και έλλειψης λογοδοσίας ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι δημόσιες θέσεις θα πρέπει να είναι επάλξεις για προσφορά και όχι πολυθρόνες.
«Σε μια εποχή κατά την οποία η κοινωνία γίνεται μάρτυρας πολιτικού αμοραλισμού και ο τυχοδιωκτισμός δυστυχώς τείνει να γίνει κανόνας, το έργο ανθρώπων όπως του Νίκου Χαραλάμπους αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση», ανέφερε ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας. Ο Καθηγητής Θεοφάνους είπε ότι ο Νίκος Χαραλάμπους ήταν υπόδειγμα ανδρός σε δημόσιο αξίωμα. «Έδωσε τιμή και αξία στις θέσεις που υπηρέτησε. Αυστηρός αλλά όχι απόλυτος, τυπικός αλλά όχι τυπολάτρης, δίκαιος αλλά όχι δογματικός», κατέληξε, αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασης για βράβευσή του από το Κέντρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων θα θεσμοθετήσει σε ετήσια βάση την απονομή τιμής σε προσωπικότητες και οργανισμούς για την προσφορά τους στη χώρα.
3/7/19
30/6/19
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α. ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”
ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
13/6/19
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Την οριοθέτηση και αναγνώριση της Τουρκοκυπριακής περιφέρειας στο 28,6% του εδάφους με εδραίωση της ελεύθερης διακίνησης αλλά όχι και εγκατάστασης σε όλη την Κύπρο, ως ένα πρώτο βήμα για την επίλυση του Κυπριακού, προτείνει ο Δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου. «Να μιλήσουμε ελεύθερα και χωρίς αναστολές, να σκεφτούμε σοβαρά για να σώσουμε τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυβίου, εστιάζοντας στο εδαφικό ως πιθανό πρώτο βήμα για τη διευθέτηση του Κυπριακού, καθώς οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε αυτό το ζήτημα δεν είναι μεγάλες. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με αφορμή το κείμενο πολιτικής του καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους με θέμα «Οι Διακοινοτικές Συνομιλίες μετά το 1974-αποτελέσματα και μελλοντικές προοπτικές», ο Πόλυς Πολυβίου ξεκαθάρισε ότι η δική του προσέγγιση αφορά στο Εδαφικό και όχι στο Δίκαιο, προσθέτοντας πως δεν τον ικανοποιεί η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αλλά «δυστυχώς έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα δεν μπορούμε να την απορρίψουμε». Είπε επίσης ότι ήταν λάθος του Μακαρίου και της πολιτικής ηγεσίας η αποδοχή της Ομοσπονδίας «γιατί δεν γνώριζαν τι είναι η Ομοσπονδία». Ο Πόλυς Πολυβίου ξεκαθάρισε ότι με την εισήγησή του η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα πάψει να υφίσταται και ότι θα παραμείνει το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος ακόμη και σε περίπτωση κατάρρευσης της λύσης. «Αντίθετα, σε περίπτωση συνολικής διευθέτησης, εάν οι υποσχέσεις της Τουρκίας δεν εκπληρωθούν η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη», σημείωσε.
Τη διαφωνία του με την πρόταση Πολυβίου κατέθεσε στη δική του τοποθέτηση ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης γιατί πέραν όλων των άλλων προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη και την καλή θέληση της Τουρκίας. «Αυτό είναι βασικό ζητούμενο και προϋπόθεση για κάθε διευθέτηση», σημείωσε ο Νίκος Κατσουρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας, στα πλαίσια της στρατηγικής για την επίλυση του προβλήματος η κατανόηση του αντιπάλου, των αδυναμιών και των δυνατοτήτων του, ο καθορισμός των στόχων και η πραγματοποίηση τους. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία του ΟΗΕ καθώς και της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, ενώ διαφώνησε και με την αναφορά Πολυβίου περί άγνοιας της πολιτικής ηγεσίας για το τι εστί Ομοσπονδία.
Στη δική του τοποθέτηση ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, αφού προέβη σε εκτενή ιστορική αναδρομή των διακοινοτικών συνομιλιών μετά το 1974, κατέθεσε τις δικές του εισηγήσεις για το μέλλον. Υπογράμμισε ότι διαχρονικά, παρά τις παραχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και τη μετατόπιση του διαπραγματευτικού κεκτημένου προς τις τουρκοκυπριακές θέσεις, η λύση δεν κατέστη δυνατή. Τόνισε ότι επιβάλλεται πραγματισμός και αποφυγή των όποιων ψευδαισθήσεων καθώς «η όποια λύση δεν βελτιώνει κατ’ ανάγκην το status quo». Επιπρόσθετα, με την υφιστάμενη διαδικασία και φιλοσοφία δεν μπορεί να προκύψει λύση η οποία να βελτιώνει το status quo. «Είναι σημαντικό να επανακτηθεί η ηθική υπεροχή, να υπάρξει ολοκληρωμένο αφήγημα καθώς και μια νέα προσέγγιση η οποία στηρίζεται σε μια εξελικτική διαδικασία». Ο κ. Θεοφάνους υπογράμμισε επίσης ότι το ζήτημα της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κεφάλαιο της διακυβέρνησης αποτελούν μείζον διακύβευμα. Τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει και προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα σεβαστεί το δικαίωμα ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Θεοφάνους σημείωσε ότι διαχρονικά κατατίθενται σχετικές εισηγήσεις στην πολιτική ηγεσία.
Τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος.
6/6/19
Συνομιλίες 1977-2018, αποτελέσματα και προοπτικές
Συζήτηση για το Κυπριακό στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει εκδήλωση για το Κυπριακό με αφορμή το Κείμενο Πολιτικής του Καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους με θέμα «Οι Διακοινοτικές Συνομιλίες μετά το 1974, τα Αποτελέσματα και οι Προοπτικές». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 από τις 18:00 μέχρι τις 19:30, στο Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Εισηγήσεις θα καταθέσουν ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου, ο πρώην Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης και ο Καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής Ανδρέας Θεοφάνους. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος. Για πληροφορίες τηλ.: 22841600, email: [email protected]
24/5/19
Πολλαπλές προκλήσεις για την Ευρώπη
Συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τις Ευρωεκλογές
Η αναχαίτιση του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς είναι το σημαντικότερο διακύβευμα στις Ευρωεκλογές της Κυριακής τονίστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε την Πέμπτη το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. «Οι ευρωεκλογές διεξάγονται τη στιγμή που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, υπό την έννοια της Κοινής Αγοράς, αλλά και της ενιαίας ευρωπαϊκής εθνο-πολιτικής ταυτότητας, φαίνεται να έχει φτάσει σε αδιέξοδο», επισήμανε στην εισήγησή της η Επίκουρη Καθηγήτρια Επιστημών Αγωγής, Χριστίνα Χατζησωτηρίου, Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου.
Για τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου το διακύβευμα διαφέρει από χώρα σε χώρα, ενώ στην Κύπρο το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως σε τοπικά ζητήματα. Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ, παρά τα προβλήματα και τα ελλείμματα που παρουσιάζει, είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα στην παγκόσμια ιστορία. «Η ΕΕ πρέπει να γίνει Ομοσπονδία, αλλά αυτό δεν βλέπω να επιτυγχάνεται στα επόμενα 30 χρόνια» υπέδειξε.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης Μιχάλης Σοφοκλέους μίλησε για τις προκλήσεις της ΕΕ όπως είναι η μετανάστευση, η κοινωνική συνοχή και η ανάπτυξη, επισημαίνοντας πως η ΕΕ δε μπορεί να χάσει τη μάχη της τεχνολογίας από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Κατά την άποψη του το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η απαιτούμενη συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής αναφέρθηκε στη κρισιμότητα των ευρωεκλογών για το μέλλον της ΕΕ, τόνισε το μεγάλο πρόβλημα του Brexit, της ανεργίας των νέων στο Νότο, ενώ υπέδειξε πως το μεγάλο διακύβευμα στις φετινές εκλογές είναι η ακροδεξιά. «ΕΕ και εθνικισμός είναι δύο αντίθετα πράγματα» πρόσθεσε, καταλήγοντας πως τίποτε δεν γίνεται χωρίς τους ανθρώπους, αλλά και τίποτε χωρίς τους θεσμούς.
17/5/19
«ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ»
Το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει σειρά διαλέξεων με θέμα «ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ». Υπεύθυνη και εισηγήτρια της σειράς διαλέξεων θα είναι η Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου, διεθνολόγος Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου.
Σκοπός της σειράς διαλέξεων είναι η εξέταση θεματικών ενοτήτων στις Διεθνείς Σχέσεις, μέσα από την αξιολόγηση συγκεκριμένων κειμένων. Ταυτόχρονα, διαμέσου της προσέγγισης αυτής, θα γίνει εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές σκέψης στο χώρο των Διεθνών Σχέσεων αλλά και στο διεθνές γίγνεσθαι. Έμφαση θα δοθεί στην μελέτη ανάλογων κειμένων και ακολούθως, σε συζήτηση των συμπερασμάτων που έχουν εξαχθεί, με τη συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας των παρευρισκόμενων.
Οι διαλέξεις θα διαρκέσουν 5 εβδομάδες (29 Μαΐου–26 Ιουνίου 2019) και θα γίνονται κάθε Τετάρτη, η ώρα 18:30–20:30, στην αίθουσα A208, Κεντρικό Κτίριο, 2ος όροφος, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σε όσους παρακολουθήσουν και τις 5 διαλέξεις, θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, καλούνται έγκαιρα να δηλώσουν συμμετοχή στο 22841600 ή στο 99429974 ή/και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], μέχρι τις 27 Μαΐου 2019. Κατά την πρώτη ημέρα των διαλέξεων, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσέλθουν ένα τέταρτο ενωρίτερα για τακτοποίηση της εγγραφής τους.
Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές προς το κοινό, με δικαίωμα συμμετοχής το ποσό των 70 ευρώ, φοιτητές 50 ευρώ. Παρακολούθηση μεμονωμένων διαλέξεων 20 ευρώ.