30/10/20
ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ (ΣΙΓΜΑ, 30/10/20)
Η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ θα λάβει χώρα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η Άγκυρα ελέγχει τα κατεχόμενα και επιβάλλει τις πολιτικές της. Σημειώνεται συναφώς ότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στο Κρανς Μοντάνα δεν υπήρξε χαμένη ευκαιρία: ο Μουσταφά Ακιντζί δεν διαφοροποιήθηκε τότε από την Τουρκία στις σημαντικές εκείνες συναντήσεις.
Υπάρχει επίσης σήμερα μια έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας έναντι της Λευκωσίας και της Αθήνας καθώς και μια έντονη ρητορική εις βάρος του Προέδρου της Γαλλίας Μακρόν. Ταυτόχρονα ολοένα και περισσότερο συζητείται στην ΕΕ η αποσταθεροποιητική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.
17/10/20
20/9/20
ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
29/8/20
9/8/20
Α. Θεοφάνους: Μπορούμε να αποφύγουμε ένα νέο μνημόνιο
Η συνέντευξη του Α. Θεοφάνους σε αρχείο pdf
9/8/20
18/6/20
Η χθεσινη συζητηση με τον Πρεσβυ του Ισραηλ κυριου Ρεβελ,τον Πρεσβυ της Ελλαδας κυριου Λαλακο και τον Προισταμενο του Τμηματος Ενεργειας του Υπουργειου Εξωτερικων κυριου Χριστοφιδη για τις εξελιξεις στην Ανατολικη Μεσογειο μετα τον COVID-19 παρουσιασε εξαιρετικο ενδιαφερον.Μεταξυ αλλων, εγινε εκτεταμενη αναφορα στον αναβαθμισμενο ρολο τους κρατους καθως και στη σημασια της διεθνους συνεργασιας.Στα πλαισια αυτα υπογραμμισθηκε η βουληση για εμβαθυνση της τριμερους συνεργασιας Κυπρου,Ελλαδος και Ισραηλ.Ιδιαιτερη αναφορα εγινε και στην αναθεωρητικη πολιτικη της Τουρκιας και στους κινδυνους που εγγυμονουν.
https://www.facebook.com/105746637633703/videos/287717605746643/?sfnsn=mo&d=n&vh=
16/6/20
Οι επιπτώσεις της πανδημίας
στην Ανατολική Μεσόγειο
Διαδικτυακή συζήτηση από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό στις διμερείς και τριμερείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι το θέμα της διαδικτυακής συζήτησης που θα διοργανώσει η Πρωτοβουλία Σπουδών Ανατολικής Μεσογείου (EMSI) σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 στις 6 μ.μ. Εισηγητές θα είναι ο Πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, Σάμι Ρέβελ, ο Πρέσβης της Ελλάδας, Θεοχάρη Λαλάκο, και η Διευθύντρια του Τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Υπουργείο Εξωτερικών, Χριστίνα Ράφτη. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων καθώς και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μαζί με τον Γιάννο Κατσουρίδη, Μέλος ΔΕΠ του ίδιου Τμήματος. Η συζήτηση θα μεταδίδεται από τη σελίδα του EMSI στο Facebook, μέσω της οποίας θα είναι δυνατή και η υποβολή ερωτήσεων και σχολίων.
www.facebook.com/Eastern-Mediterranean-Studies-Initiative-105746637633703. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο συζητήσεις, τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, στις 6 μ.μ. με θέμα «παιχνίδια εξουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το μέλλον των γεωτρήσεων και των τριμερών συνεργασιών μετά τον COVID-19» και την Τετάρτη 24 Ιουνίου στις 6 μ.μ. με θέμα τη Μετανάστευση στην Ανατολική Μεσόγειο και τον COVID-19.
9/4/20
Ανδρέας Θεοφάνους: Επαναφορά της οικονομικής λογικής στην Ε.Ε. (Capital TV, 9/4/20)
7/4/20
Ανδρέας Θεοφάνους : Η Γερμανική Λιτότητα στην Ε.Ε. είναι αδιέξοδη μετά την κρίση του Covid19
25/2/20
Συζητώντας με τους Πολιτικούς Αρχηγούς
ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η ψεσινή εκδήλωση του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων στα πλαίσια της σειράς «Συζητώντας με τους Πολιτικούς Αρχηγούς» με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού ο οποίος κατέθεσε εισήγηση με θέμα «Το Κυπριακό και οι Εξελίξεις στα Ενεργειακά Ζητήματα». Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε τη σημασία μιας λύσης του Κυπριακού για την ασφάλεια, τη συνεργασία και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ηγέρθηκαν διάφορα ζητήματα. Μεταξύ άλλων, κατατέθηκε και η άποψη ότι με το υφιστάμενο ανισοζύγιο δυνάμεων είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο έστω και μιας υποφερτής λύσης του Κυπριακού.
18/2/20
Χρέος, ΜΕΔ και διαφθορά τροχοπέδη για την οικονομία
Οι δομικές ανισορροπίες, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος, καθώς και η εκτεταμένη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, είναι τα κύρια προβλήματα, που δεν επιτρέπουν τη βελτίωση της κυπριακής οικονομίας, τονίσθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Ο οικονομικός αναλυτής Γιώργος Πυρίσιης παρουσίασε το Κείμενο Πολιτικής με τίτλο «Οι οικονομικές, κοινωνικές και θεσμικές προεκτάσεις του Κυπριακού Μνημονίου», στο οποίο αναφέρεται στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και τα αίτια που την εμποδίζουν να ξεπεράσει τα χρόνια προβλήματά της. «Η κρίση του 2013 δεν ήταν μόνο Τραπεζική, υπήρχαν ήδη δημοσιονομικές στρεβλώσεις», τόνισε. Αναφέρθηκε στις «καλές» εποχές (1965-1971 και 2006-2008) αλλά και στις πρακτικές που οδήγησαν στα μεγάλα προβλήματα. «Το κράτος ξόδευε περισσότερα από όσα εισέπραττε. Ο Τραπεζικός τομέας ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ. Δεν υιοθετήθηκαν σημαντικές αλλαγές από τις κυβερνήσεις. Δεν πάρθηκαν σημαντικές και απαραίτητες αποφάσεις υπό τον φόβο της δυσαρέσκειας των πολιτών. Στην Κύπρο ο δρόμος είναι μακρύς για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις» υπέδειξε, ενώ αναφέρθηκε εκτεταμένα στην ανεργία, τους καθηλωμένους μισθούς, τη ραγδαία άνοδο των ενοικίων, τις εισοδηματικές ανισότητες, τις ανησυχίες που προκαλεί η υπογεννητικότητα, την φτώχια, τη ραγδαία άνοδο της κρατικής διαφθοράς, στα συνεχή σκάνδαλα (π.χ. τα «χρυσά» διαβατήρια) κλπ. Όπως τόνισε, η διαφθορά είναι αποτρεπτική για ποιοτικές επενδύσεις στην Κύπρο. «Ποιος σοβαρός επενδυτής θα φέρει τα χρήματα του στην Κύπρο;» αναρωτήθηκε.
Παρεμβάσεις έκαναν ο Διευθυντής Οικονομικών Ερευνών της Τράπεζας Κύπρου και Πρόεδρος της Cyprus Economic Society, Γιάννης Τιρκίδης, και ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιώργος Χαραλάμπους.
Ο κ. Τιρκίδης δέχτηκε πως υπάρχει οικονομική ανισότητα στην Κύπρο, τονίζοντας πως έχουν φτωχύνει όλοι. Ανάφερε επίσης πως το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο, πως η διαφθορά διολισθαίνει ενώ εξήγησε πως είναι θετικές οι πιέσεις της ΕΕ για δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Χαραλάμπους μίλησε για φτωχοποιημένη κοινωνία στην Κύπρο που μάχεται για να επιβιώσει, ενώ τόνισε πως το ζήτημα της οικονομίας είναι βαθύτατα πολιτικό. «Οι τράπεζες οφείλουν να έχουν καλύτερη κοινωνικότητα. Οι δομικές ανισορροπίες είναι το μεγάλο μας πρόβλημα», πρόσθεσε.
Σε σύντομη παρέμβαση του ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, υπογράμμισε πως ακόμα και επτά χρόνια μετά την κατάρρευση του 2013 δεν έχουμε ολοκληρωμένο οικονομικό υπόδειγμα. Σημείωσε επίσης ότι το Κέντρο θα εξακολουθήσει να αναδεικνύει τα ζητήματα αυτά στο πλαίσιο ενός δημιουργικού διαλόγου.
6/2/20
Οι Πολιτικοί Αρχηγοί στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Συζητήσεις στο Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων
Χωριστές συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για εξέταση των εξελίξεων γύρω από το Κυπριακό, τα ενεργειακά ζητήματα και άλλα σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η αρχή θα γίνει με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Εξελίξεις στο Κυπριακό και η Νέα Στρατηγική» τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 στις 18:00 – 19:30, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Θα ακολουθήσουν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Παράλληλα θα καθοριστούν ημερομηνίες και για τις παρεμβάσεις/εισηγήσεις και των άλλων πολιτικών αρχηγών. Τις συζητήσεις θα συντονίζει ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης, καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους. Η συμμετοχή στις συζητήσεις είναι δυνατή μόνον κατόπιν προσκλήσεως.