Εξαιρετική ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ
Ποιά η διαφορά της ηγεσίας από τη διοίκηση; Πότε χρειάζεται διοίκηση και πότε ηγεσία; Ένας ηγέτης είναι απαραίτητα και καλός διοικητής; Αυτά και πολλά ακόμα συζητήθηκαν και αναλύθηκαν στη διάρκεια εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ημερίδας που συνδιοργάνωσαν πρόσφατα στην αίθουσα του CINE STUDIO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με τίτλο: «Διοίκηση και Ηγεσία».
«Υπάρχουν άνθρωποι που από τη φύση τους είναι προικισμένοι με τις αρετές και τα χαρακτηριστικά του ηγέτη» υπέδειξε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, επικαλούμενος ρήση του Πλάτωνα, για να προσθέσει πως η διοίκηση για τον στρατηγό πρέπει να είναι ένα αρμονικό μίγμα σοφίας, ακεραιότητας, συμπόνιας, κουράγιου και αυστηρότητας, αρετές που χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά ενός πατέρα (Κινέζος φιλόσοφος Σουν Τσού, πριν από 2.000 χρόνια στο μνημειώδες έργο του «Η Τέχνη του Πολέμου»).
Στην εισηγητική του ομιλία ο κ. Αγγελίδης υπέδειξε, πως «σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι επιτακτική η ανάγκη τα στελέχη μας να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενός σύγχρονου πεδίου μάχης». Τόνισε επίσης, πως οι νέες στρατιωτικές τεχνολογίες μπορούν να επιδράσουν στην υπάρχουσα ισορροπία δυνάμεων, θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να επισημανθεί πως ο ηγήτορας στο σύγχρονο ψηφιακό επιχειρησιακό περιβάλλον θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη εκτός από τις νέες τεχνολογίες και τον παράγοντα «ψυχολογία» του στρατεύσιμου.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Καθηγητής Νίκος Καρτακούλης, υπενθύμισε πως η αρχή για τέτοιου είδους ημερίδα έγινε πέρυσι. «Η επιτυχία ήταν μεγάλη οπότε προχωρήσαμε και φέτος στη συνδιοργάνωση παρόμοιας ημερίδας, στην οποία όμως θα συζητηθούν καινούργια πράγματα, όπως άλλωστε το επιβάλλουν τα γεωστρατηγικά δεδομένα» τόνισε, προσθέτοντας πως το φετινό θέμα προκαλεί δέος, ενώ πρόκειται για ένα σεμινάριο, που δημιουργεί νέους προβληματισμούς. Η καινοτομία φέτος ήταν πως οργανώθηκαν σεμινάρια σε διαφορετικές ομάδες ανάλογα με τη θεματολογία τους. «Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ιδιαίτερα χαρούμενο για τη διεξαγωγή της ημερίδας αυτής, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κοινωνικής και όχι μόνο προσφοράς του», κατέληξε.
«Ένας καλός διοικητής δεν είναι σίγουρο πως θα είναι και καλός ηγέτης», επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Α/ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, που ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τη συνδιοργάνωση της ημερίδας, ενώ πρόσθεσε πως όλα δείχνουν, ότι αυτή η ημερίδα θα καθιερωθεί πλέον ως θεσμός.
Ακολούθησαν δύο θεματικές ενότητες. Στην πρώτη μίλησαν ο συνταγματάρχης John Jacob Neal, απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Πολέμου των ΗΠΑ με θέμα: «Ο μοντέρνος πόλεμος-ειδικά σε ασύμμετρη κατάσταση όπου υπάρχει ανισορροπία δυνάμεων» και ο Δρ Κωνσταντίνος Αδαμίδης, Επίκουρος Καθηγητής και Δ/ντής της Διπλωματικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με θέμα: «Παραδείγματα τέτοιων μοντέρνων πολέμων».
Στη δεύτερη ενότητα, ο Amos Harel, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας και Εμπειρογνώμονας σε στρατιωτικά θέματα που σχετίζονται με το Ισραήλ, μίλησε με θέμα: «Πως προετοιμάζεστε για μοντέρνο πόλεμο», ενώ ο Abraham Efrati, (ταξίαρχος IDF) είχε ως θέμα της ομιλίας του: «Στρατιωτική ηγεσία στην εποχή του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – Πως ξεκινούμε σήμερα».
Συντονιστής της ημερίδας ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) Λουκάς Χατζημιχαήλ. Στο τέλος της κάθε ομιλίας υποβάλλονταν ερωτήσεις, ενώ ακολουθούσε συζήτηση.