Δρ Καραγιάννης: Ανησυχητική η κατάσταση με τους τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων

Την ανησυχία του για τον μεγάλο αριθμό ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, πανεπιστημίων, υποκαταστημάτων τραπεζών και επιχειρήσεων παγκύπρια, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα ότι εντοπίστηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκφράζει με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για τη διασπορά του ιού στον πληθυσμό».

Με ξενίζει, είπε ο Καθηγητής, διότι υποτίθεται είχαμε πει οι κλινικές, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία έπρεπε να προστατευθούν για να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν αυτή την νέα έξαρση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί και σε ένα πιο ευρύ επιδημικό δεύτερο κύμα.

«Επομένως, φαίνεται ότι κάποια λάθη γίνονται είτε διότι τα Πρωτόκολλα δεν τηρούνται είτε κάποιοι που εργάζονται δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διακινούνται στους εκτός των νοσηλευτηρίων χώρων στην κοινότητα. Εκτίθενται στον ιό και χωρίς να το γνωρίζουν μετά το εισάγουν στα νοσηλευτήρια. Είναι αρκετά επικίνδυνο για τη διασπορά του ιού», σημείωσε.

Σε σχέση με τις επιχειρήσεις όπου εντοπίστηκαν κρούσματα, ανέφερε ότι στη Λεμεσό ποσοστό 30% των κρουσμάτων ήταν σε γραφειακούς χώρους.

«Κατ΄ επέκταση πρέπει να τηρούνται τα Πρωτόκολλα και σε αυτούς τους χώρους. Αρκετές επιχειρήσεις δεν χρησιμοποιούν το ασφαλιστικό μέτρο να έχουν το μισό προσωπικό παρών στις επιχειρήσεις και το άλλο μισό να είναι στο σπίτι ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός στους χώρους εργασίας και ταυτοχρόνως αν υπάρξει πρόβλημα να μπορούν να το αντικαταστήσουν με το προσωπικό που είναι στο σπίτι χωρίς να είναι ανάγκη να κλείσει η επιχείρηση», είπε.

Όσον αφορά τα Πανεπιστήμια, συνέχισε, μέχρι στιγμής καλά πήγαμε. «Υπάρχουν κάποια κρούσματα με κάποιες Πανεπιστημιακές αρχές να έχουν πάρει την απόφαση τουλάχιστον για δεκαπενθήμερο να κάνουν τα μαθήματα διαδικτυακά, πράγμα που είναι το ενδεικνυόμενο μέτρο. Σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία όλα τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά. Ελπίζω ότι δεν θα φθάσουμε σε εκείνο το σημείο, να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με την δια ζώσης παρουσία και οι πρακτικές εξασκήσεις, εργαστηριακές ή κλινικές να προχωρήσουν χωρίς διακοπές», πρόσθεσε.

Ανησυχητική η κατάσταση με τους τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων

Ο Καθηγητής Καραγιάννης εξέφρασε την ανησυχία του για τους τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων των τελευταίων ημερών σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει εικόνα για το πού βρισκόμαστε.

«Χτυπάμε τις τελευταίες ημέρες τριψήφιους αριθμούς αλλά ακόμα δεν μπορούμε να δούμε με ακρίβεια πού πάμε, κατά πόσο εξακολουθούμε να έχουμε μια αυξητική τάση ή κατά πόσο φθάσαμε στην κορύφωση, αν θα επιπεδοποιήσουμε σύντομα και αν θα δούμε την επιδημιολογική καμπύλη να παίρνει την κατιούσα. Χρειαζόμαστε ακόμα λίγες ημέρες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», σημείωσε.

Εξέφρασε την ελπίδα τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν να αρχίσουν να αποδίδουν. «Εκείνο που με ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι η διασπορά του ιού σε διάφορα μέρη στην Λεμεσό και Πάφο αυτή τη στιγμή που δυσκολεύει ίσως τον περιορισμό της εξάπλωσης εκτός κι αν ο κόσμος συμπεριφερθεί ανάλογα», σημείωσε.

Ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν πέραν των 900 ενεργών κρουσμάτων και δεν έχουν περάσει οι 14 ημέρες που χρειάζεται για μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα με τις αποθεραπείες κ.λπ.

Φόβος για ασυμπτωματικά άτομα που δεν προσήλθαν σε δειγματοληψία

Ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι πολύ αυξημένη, δεδομένου ότι εκτός από τους συμπτωματικούς υπάρχουν και ασυμπτωματικοί στην κοινότητα που δεν προσήλθαν στις δειματοληψίες και κυκλοφορούν εκεί έξω.

«Μιλούμε για 900 ενεργά περιστατικά του ιού ίσως και περισσότερα στην Κύπρο. Υπάρχουν και οι ασυμπτωματικοί που είναι μεγάλος κίνδυνος και δεν έχουν εντοπιστεί, αφού παρατηρούμε περισσότερους συμπτωματικούς ασθενείς να προσέρχονται για δειγματοληψία. Πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε ασυμπτωματικούς διότι αυτή την στιγμή βλέπουμε μια ανατροπή της εικόνας που είχαμε το Καλοκαίρι, όπου είχαμε 40% των περιστατικών να οφείλεται σε ασυμπτωματικά άτομα. Αυτή τη στιγμή όμως 70% των περιστατικών μας είναι συμπτωματικοί», σημείωσε.

Χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους

Σε σχέση με τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, είπε πως αυτό είναι ένα μέτρο που έχουν εφαρμόσει πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Ακόμη κι η Ελλάδα έχει κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας κάτω από διάφορες συνθήκες τις οποίες εξηγούν με περισσότερη λεπτομέρεια απ΄ ό,τι εμείς εδώ στην Κύπρο. Είναι ένα μέτρο, το οποίο σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός ατόμων σε εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να αποτρέψει την μετάδοση του ιού», σημείωσε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι με τον περιορισμό των διακινήσεων, με τη χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους και με το γεγονός ότι ο κόσμος άρχισε να ανησυχεί για την κατάσταση που διαμορφώνεται, να περιορίσει το πρόβλημα της εξάπλωσης.

Σε ερώτηση πότε θα φανεί ότι τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν θα αρχίσουν να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα, ο Καθηγητής απάντησε «το επόμενο δεκαήμερο οπότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια σταδιακή αλλά σημαντική πτώση των κρουσμάτων».

Τι θα γίνει σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν η κατάσταση ξεφύγει ο Δρ Καραγιάννης αρκέστηκε να πει ότι «θα δούμε».
«Δεν μπορώ να προβλέψω και δεν μπορώ να πω ποια επιπλέον μέτρα θα παρθούν. Αν υπάρξει πρόβλημα και στις άλλες επαρχίες, τα μέτρα που ισχύουν στη Λεμεσό και Πάφο θα επεκταθούν και αλλού και από εκεί και πέρα θα υπάρξει μια κλιμακωτή εισαγωγή μέτρων ανάλογα με το πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση.

 

Source: Δρ Καραγιάννης: Ανησυχητική η κατάσταση με τους τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων