Την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Κύπρο και 2 σχετικά νομοσχέδια ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου

Υπολογίζεται ότι περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, 3.7 εκατομμύρια έχουν υποστεί σεξουαλική βία, μία στις 20 γυναίκες έχουν πέσει θύματα βιασμού από την ηλικία 15 χρόνων και άνω, ενώ 12% των γυναικών δηλώνουν πως έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης από κάποιον ενήλικα πριν από την ηλικία των 15 χρόνων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 21 εκατομμύρια γυναίκες εντός ΕΕ.

Τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα ήταν ορισμένα από τα συγκλονιστικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο εξαιρετικών επιστημονικών εισηγήσεων στην εκδήλωση με θέμα «Βία κατά των γυναικών». Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Τμήμα Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Επιτροπή κατά της Βίας και Εμπορίας Προσώπων του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

«Η κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας, προχώρησε στην υπογραφή και στην κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), ενώ προώθησε στη Βουλή νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την παρενόχληση και την παρενοχλητική παρακολούθηση, φαινόμενα που βρίσκονται σε έξαρση», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κος Ιωνάς Νικολάου. Πρόσθεσε ακόμη, πως έχει ετοιμασθεί ξεχωριστό νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών.

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κυρία Ιωσηφίνα Αντωνίου υπέδειξε πως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη, προσθέτοντας πως «δυστυχώς η βία κατά των γυναικών έχει τις ρίζες της στην εν γένει ανισότητα που βιώνουν οι γυναίκες στη κοινωνία». Η κυρία Αντωνίου επισήμανε πως η βία κατά των γυναικών συνιστά μια εκτεταμένη και ευρεία παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, με επιπτώσεις στις ζωές πολλών γυναικών.

Στον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και στο ρόλο του στην Κύπρο, αναφέρθηκε η Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ και Συντονίστρια της Επιτροπής κατά της Βίας και Εμπορίας Προσώπων, κα Κική Πογιατζή, ενώ η Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Επίκουρη Καθηγήτρια και Δικηγόρος, Δρ Δήμητρα Φρ. Σορβατζιώτη, επισήμανε τον καίριο ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η ακαδημαϊκή κοινότητα στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας, προσθέτοντας πως «οι κύκλοι βίας δεν σβήνουν». Τόνισε δε παράλληλα την ευθύνη των ίδιων των γυναικών να διαφυλάξουν τα δικαιώματα τους και το σεβασμό προς τον εαυτό τους. Η Δρ Σορβατζιώτη ανέπτυξε εισήγηση με θέμα «Κακοποίηση-Θυματοποίηση και το δικαίωμα αυτοάμυνας».

Η συντονίστρια και υπεύθυνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης Δρ ΄Αννα Εμ. Πλεύρη, Δικηγόρος, Λέκτορας στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, παρουσίασε εισήγηση με θέμα: «Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών», μίλησε για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία και επισήμανε πως «η βία κατά των γυναικών είναι μορφή βίας βασισμένη στο φύλο, στρέφεται δηλαδή κατά των γυναικών ακριβώς επειδή είναι γυναίκες».

Η Δρ Βαϊανή Πολυζωΐδου, Λέκτορας του Τμήματος Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Δικηγόρος, μίλησε για την «Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας από πλευράς ποινικού δικαίου», ενώ η Δρ Σταυρούλα Σουκαρά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δικαστικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Συντονίστρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου ανέπτυξε το θέμα «Προφίλ της κακοποιημένης γυναίκας-Γιατί δεν φεύγει;».

Οι λειτουργοί του ΣΠΑΒΟ Αναστασία Σάββα και Παναγιώτα Γρηγορίου ανέπτυξαν εισήγηση για τα «Προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη εισήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Νέστωρα Κουράκη, ο οποίος επισήμανε ότι η βία κατά των γυναικών είναι φαινόμενο διαταξικό και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.