Αναδείχθηκε η τεράστια συμβολή της Κυπριακής Φαρμακοβιομηχανίας στην Οικονομία και στην Κοινωνία
Σε επίκαιρη ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Παρασκευαστών Γενερικών Φαρμάκων (ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ.ΓΕ.Φ.) με τη συμμετοχή των 3 κορυφαίων τοπικών φαρμακοβιομηχανιών που παράγουν γενερικά (γενόσημα) φάρμακα και του Υπουργού Υγείας
Οι τρείς κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες της Κύπρου, για πρώτη φορά μαζί, παρουσίασαν στο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, την τεράστια και αδιαμφισβήτητη συνεισφορά τους στην Οικονομία και την Κοινωνία του τόπου, ενώ παράλληλα εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την μη ύπαρξη συγκεκριμένης πολιτικής από το Κράτος για στήριξη του μοναδικού βιομηχανικού-παραγωγικού τομέα που έχει απομείνει στην Κύπρο.
Με πρωτοβουλία του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Παρασκευαστών Γενερικών Φαρμάκων (ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ.ΓΕ.Φ), αναδείχθηκε η τεράστια συμβολή της Κυπριακής Φαρμακοβιομηχανίας, που όπως υπέδειξε ο Επίκουρος Καθηγητής του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου, Δρ. Χρίστος Πέτρου, αποτελεί ζωτικό παράγοντα για την Οικονομία της Κύπρου. «Τα φάρμακα αποτελούν το πρώτο εξαγωγικό βιομηχανικό προϊόν του τόπου μας, με παράλληλη μεγάλη εισροή συναλλάγματος, που υπερβαίνει το συνολικό κόστος των εισαγόμενων φαρμάκων, ενώ η Κυπριακή Φαρμακοβιομηχανία απασχολεί περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους», τόνισε.
Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ.ΓΕ.Φ., κ. Ανδρέας Βασιλείου, αφού παρουσίασε την έντονη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της Κυπριακής Φαρμακοβιομηχανίας στην Κύπρο αλλά και το εξωτερικό, τονίζοντας ιδιαίτερα πως πάνω της εδώ και δεκαετίες στηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Κυπριακής Οικονομίας, αναφέρθηκε εκτενώς στα σοβαρότατα προβλήματα που επηρεάζουν τις λειτουργικές δραστηριότητες της. Μίλησε για το κόστος των υπηρεσιών ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, το αυξημένο κόστος αγοράς πρώτων υλών και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων ελέω των μη επαρκών αεροπορικών / ατμοπλοϊκών συνδέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο, τις καθυστερήσεις στην έγκριση κανονιστικών αιτημάτων λόγω υπο-στελέχωσης των κρατικών υπηρεσιών υγείας, τις αυξημένες ανάγκες από την εφαρμογή νέων νομοθεσιών (π.χ. Serialization, ΓΕΣΥ) κλπ., προσθέτοντας πάντως πως «όσο περνά από το χέρι μας, θα εξακολουθήσουμε να κρατάμε ψηλά τη σημαία της Κύπρου στο εξωτερικό και θα συνεχίσουμε να είμαστε από τους κύριους αιμοδότες της Κυπριακής Οικονομίας και Κοινωνίας».
«Η συμβολή της Κυπριακής Φαρμακοβιομηχανίας στην Κυπριακή Οικονομία και Κοινωνία αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους τους οικονομικούς κλάδους στον τόπο μας», υπέδειξε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Αναφέρθηκε στα αριστεία, τις σημαντικότατες επιτυχίες και τα τεράστια άλματα της βιομηχανίας φαρμάκου, τονίζοντας πως τα Κυπριακά φάρμακα εξάγονται σε περισσότερες από 180 χώρες του κόσμου, ενώ το 20% αυτών των εξαγωγών μεταφράζεται σε εισροή περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο ετησίως.
Ο Υπουργός μίλησε για την επικείμενη εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) τον Ιούνιο του 2019, εκφράζοντας την ευχή η Κυπριακή Φαρμακοβιομηχανία να είναι αρωγός στην πετυχημένη εισαγωγή του, που το χαρακτήρισε «την σημαντικότερη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας από καταβολής της Δημοκρατίας». Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών φαρμακευτικών Αρχών.
Ακολούθησαν ομιλίες από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Delorbis, κ. Βάκη Φράγκο, τον Διευθυντή Κυπριακών Πωλήσεων της Medochemie, κ. Νίκο Χριστίδη, και τον Διευθυντή Εθνικών Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της Remedica, κ. Ανδρέα Χατζηπαναγή, οι οποίοι παρουσίασαν τις δραστηριότητες και την πολύπλευρη συνεισφορά της Κυπριακής Φαρμακοβιομηχανίας στην Κοινωνία και την Οικονομία.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ευρεία συζήτηση με το κοινό και τους φοιτητές.