Βιοϊατρικές Επιστήμες

(MSc, 1.5 έτος ή 3 Εξάμηνα)

Διάρκεια Σπουδών

1.5 Έτος (3 Εξάμηνα)

Τίτλος Σπουδών

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Βιοϊατρικές Επιστήμες – Ανοσολογία, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Βιοϊατρικές Επιστήμες – Αιματολογία

Επίπεδο Τίτλου Σπουδών

Μεταπτυχιακό (2ος Κύκλος Σπουδών)

Γλώσσα Διδασκαλίας

Αγγλική

Μέθοδος Φοίτησης

Πλήρης ή Μερική Φοίτηση

Ελάχιστες Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS)

90

Πληροφορίες

Βιοϊατρικές Επιστήμες (MSc, 1.5 έτος ή 3 Εξάμηνα)

Διάρκεια Σπουδών 1.5 Έτος (3 Εξάμηνα)
Τίτλος Σπουδών Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Βιοϊατρικές Επιστήμες – Ανοσολογία
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Βιοϊατρικές Επιστήμες – Αιματολογία
Επίπεδο Τίτλου Σπουδών Μεταπτυχιακό (2ος Κύκλος Σπουδών)
Γλώσσα Διδασκαλίας Αγγλική
Μέθοδος Φοίτησης Πλήρης ή Μερική Φοίτηση
Ελάχιστες Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) 90

Πληροφορίες

Περιγραφή Προγράμματος

Στόχος του Προγράμματος:

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα (σε επίπεδο μάστερ) στις Βιοϊατρικές Επιστήμες στοχεύει στην παροχή εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας και στην απόκτηση αποφοίτων με επαγγελματική ακεραιότητα και τεχνογνωσία στους τομείς που σχετίζονται με την εργαστηριακή διάγνωση και παρακολούθηση ασθενειών. Το πρόγραμμα παρέχει βασική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, και προάγει την έρευνα στο τομέα των βιοϊατρικών επιστημών. Επιπρόσθετα, παρέχει εξειδικευμένη θεωρητική και πρακτική  εκπαίδευση στις ακόλουθες κατευθύνσεις των κλινικών εργαστηρίων: Ανοσολογία, Αιματολογία, Μικροβιολογία και Κλινική Βιοχημεία. Επί του παρόντος, οι απόφοιτοι του προγράμματος εξειδικεύονται στην Ανοσολογία ή Αιματολογία. Μελλοντικά, θα προστεθούν μαθήματα εξειδίκευσης και στις άλλες δύο κατευθύνσεις (Μικροβιολογία και Κλινική Βιοχημεία) επιτρέποντας στους φοιτητές να εξειδικευτούν σε μία ή περισσότερες ειδικότητες ανάλογα με ενδιαφέροντα και τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες.

Εκπαιδευτικοί Στόχοι του Προγράμματος:

Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του προγράμματος βασίζονται στο αναλυτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής (European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine /EFLM syllabus version 5: 2018 και στις  οδηγίες του οργανισμού QAA του Ηνωμένου Βασιλείου (ISBN 1 84482 146 3 © Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας για την Ανώτατη Εκπαίδευση 2004).

Οι γενικοί στόχοι για όλες τις κατευθύνσεις εξειδίκευσης του προγράμματος (Ανοσολογία, Αιματολογία, Μικροβιολογία, και Κλινική Βιοχημεία) περιλαμβάνουν τη(ν):

  1. Παροχή γνώσεων και κατανόησης των βιοχημικών διεργασιών που διέπουν την ανθρώπινη υγεία και τις ασθένειες.
  2. Περιγραφή των επιστημονικών βάσεων των σύγχρονων βιοαναλυτικών οργάνων και τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στην έρευνα και κλινική διάγνωση.
  3. Ανάπτυξη δεξιοτήτων στη συλλογή, ανάλυση, αξιολόγηση, ερμηνεία και περιγραφή δεδομένων.
  4. Παροχή δεξιοτήτων με στόχο την δημιουργία, αξιολόγηση και παροχή νέων διαγνωστικών υπηρεσιών.
  5. Ανάπτυξη των ικανοτήτων που απαιτούνται για τη διαχείριση και τον έλεγχο επιστημονικών τεχνικών και διαδικασιών και τη διατήρηση προτύπων ποιότητας.
  6. Διδασκαλία των πρακτικών διασφάλισης ποιότητας και ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης για την ομαλή οργάνωση/λειτουργία και ασφάλεια ενός κλινικού εργαστηρίου.
  7. Δια βίου μάθηση των αποφοίτων με στόχο να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους για επικοινωνία και εκπαίδευση άλλων ατόμων, όπως επίσης και να τους προετοιμάσει για να εργαστούν ένα διεπιστημονικό περιβάλλον.
  8. Διδασκαλία των ηθικών προβληματισμών στο επάγγελμα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας/Κλινικής Εργαστηριακής Επιστήμης

Οι ειδικοί στόχοι της ειδικότητα της Ανοσολογίας είναι να:

  1. Παρέχει γενικές γνώσεις σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  2. Μελετήσει τα βιολογικά μόρια των ανοσολογικών αποκρίσεων που σχετίζονται με τους αμυντικούς μηχανισμούς, την ανάπτυξη αλλεργιών και αυτοάνοσων νοσημάτων.
  3. Εξηγήσει σε βάθος τις συνεπειών στην υγεία που προκύπτουν από τη μη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  4. Προσδιορίσει/ερμηνεύσει τους δείκτες απόκρισης και να παρουσιάσει τις μεθόδους που βασίζονται στην ανοσοτεχνολογία για την ανίχνευση, τη διάγνωση και την παρακολούθηση ανοσολογικών και άλλων ασθενειών.
  5. Παρέχει γνώσεις και εκπαίδευση στις σύγχρονες μοριακές μεθόδους και τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην κλινική διάγνωση δυσλειτουργιών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.
  6. Παρουσιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις στην ανοσολογική έρευνα, στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και στην ανοσοθεραπεία.

Οι ειδικοί στόχοι της ειδικότητας της Αιματολογίας είναι να:

  1. Παρέχει γενικές γνώσεις στους τομείς της βασικής αιματολογίας, της μετάγγισης αίματος και της αιμόστασης.
  2. Κατανοήσουν οι φοιτητές τους μηχανισμούς της ανοσοαιματολογίας και να εξηγήσει τους μηχανισμούς ανάπτυξης ασθενειών.
  3. Εξηγήσει τις συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία λόγω μη φυσιολογικών αιματολογικών μηχανισμών.
  4. Μελετήσει τις σύγχρονες μοριακές μεθόδους και τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση δυσλειτουργιών που σχετίζονται με την αιματολογία.
  5. Παρουσιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις στην αιματολογική έρευνα, στην πρόληψη ασθενειών και στην ανοσοθεραπεία.

Προοπτικές Σταδιοδρομίας

Οι Βιοϊατρικές επιστήμες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη. Το περιεχόμενο των  μαθήματων του προγράμματος βρίσκεται στη αιχμή  της επιστημονικής έρευνας και, επομένως, οι απόφοιτοί του είναι σε θέση να κατανοήσουν τρέχουσες ανακαλύψεις, αντιπαραθέσεις και ανησυχίες σχετικά με την ανθρώπινη υγεία και τις ασθένειες. Συνεπώς, οι απόφοιτοι του προγράμματος, μπορούν να απασχοληθούν σε διάφορες θέσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που σχετίζονται με την υγεία, καθώς η εκπαίδευσή τους βασίζεται στις επιστήμες της βιολογίας και της ιατρικής. Επιπλέον, η ολοκλήρωση του προγράμματος μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της ελάχιστης 9ετούς μεταπτυχιακής εκπαίδευσης που απαιτείται για την εγγραφή στον σύνδεσμο Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων για λήψη άδειας για τη λειτουργία και διεύθυνση κλινικών εργαστηρίων.

Τα βασικά μαθήματα και τα μαθήματα εξειδίκευσης παρέχουν στους αποφοίτους τα προσόντα για εργασία ή παροχή υπηρεσιών ή έρευνα στον τομέα εξειδίκευσής τους, σε ιδιωτικά ή δημόσια νοσοκομεία,  ή σε ιατρικά ή ερευνητικά εργαστήρια των φαρμακοβιομηχανιών. Εναλλακτικά, μπορούν επίσης να αναλάβουν διοικητική θέση σε φαρμακοβιομηχανίες και σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς που σχετίζονται με την υγεία/ασθένειες, σε εταιρείες, κυβερνητικούς ή διεθνείς οργανισμούς (δηλαδή σε εταιρείες ασφάλισης υγείας, πάροχους υπηρεσιών υγείας, ΠΟΥ, Ερυθρός Σταυρός κ.λπ.).

Οι κύριοι τομείς απασχόλησης περιλαμβάνουν:

  • Παθολογικά και κλινικά εργαστήρια
  • Αιμοληπτικά εργαστήρια
  • Ιδιωτικά παθολογικά εργαστήρια
  • Οργανισμούς Προστασίας Υγείας (π.χ. ΠΟΥ)
  • Κτηνιατρικά και γεωργικά εργαστήρια
  • Εργαστήρια κλινικής γενετικής
  • Εγκληματολογικά εργαστήρια
  • Ερευνητικά εργαστήρια σε πανεπιστήμια
  • Ερευνητικά εργαστήρια που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση ή από φιλανθρωπικούς οργανισμούς
  • Έρευνα και ανάπτυξη σε φαρμακευτικά, διαγνωστικά, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και βιομηχανίες εργαστηριακών οργάνων
  • Κλινικές δοκιμές, ρυθμιστικές υποθέσεις (καταχώριση φαρμάκων και πατεντών)
  • Εμπόριο (πωλήσεις και μάρκετινγκ) που σχετίζεται με προϊόντα υγείας και διαγνωστικά
  • Εκπαίδευση: πανεπιστημιακή και σχολική διδασκαλία
  • Βιομηχανίες τροφίμων και ασφάλεια τροφίμων
  • Βιομηχανία βιοτεχνολογίας

Πρόσβαση σε Περαιτέρω Σπουδές

Οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να γίνουν δεκτοί σε σπουδές Τρίτου Κύκλου (Διδακτορικές Σπουδές).

Ακαδημαϊκή Εισδοχή

Οι φοιτητές που γίνονται αποδεκτοί στο πρόγραμμα θα πρέπει είναι σε θέση να εκπληρώσουν τους στόχους του προγράμματος που απαιτούνται για την απονομή του μεταπτυχιακού τίτλου. Ελάχιστη προϋπόθεση για την εισδοχή στο πρόγραμμα αποτελεί η κατοχή πτυχίου (Bachelor’s Degree), στην ιατρική, τη χημεία, τη βιοχημεία, τη φαρμακευτική ή άλλο σχετικό πτυχίο σχετικό με τον τομέα από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο.

Οι υποψήφιοι που πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια εισδοχής (όπως περιγράφονται παρακάτω) θα κληθούν σε συνέντευξη με το προσωπικό της σχολής. Τα ειδικά κριτήρια εισδοχής είναι τα ακόλουθα:

  1. Πτυχίο, σε επίπεδο B.Sc., από αναγνωρισμένου κολλέγιο ή πανεπιστήμιο στην Ιατρική Τεχνολογία/Ιατρική Εργαστηριακή Επιστήμη ή πτυχίο B.Sc. με ελάχιστες πιστωτικές μονάδες 30 ECTS στη Χημεία/Βιοχημεία, 30 ECTS στη Βιολογία ή πτυχίο M.Sc. σε συναφείς επιστημονικούς τομείς όπως ανθρώπινη/κυτταρική βιολογία, βιοχημεία, μικροβιολογία, φαρμακολογία. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν αθροιστικό μέσο όρο βαθμολογίας (CPA) τουλάχιστον 3,0 ή Second-Class Upper Division Honors (Βρετανικά πτυχία) ή 7,5 (Ελληνικά πτυχία).
  2. Επαρκής Γνώση Αγγλικής Γλώσσας: Οι φοιτητές πληρούν τις απαιτήσεις για την αγγλική γλώσσα, εάν η γλώσσα διδασκαλίας του πρώτου τους πτυχίου ήταν η αγγλική. Σε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό TOEFL με ελάχιστο βαθμό 550 paper-based ή 213 για εξέταση computer-based, ή Internet-based TOEFL (iBT) με βαθμολογία τουλάχιστον 79-80 ή GCSE “O” Level με ελάχιστο βαθμό “C” ή IELTS με βαθμολογία 6.5 ή επιτυχία στις κατατακτήριες εξετάσεις αγγλικής γλώσσας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, επίπεδο  ENGL-100. Το Πανεπιστήμιο προσφέρει μαθήματα Αγγλικών όλων των επιπέδων, βοηθώντας τους φοιτητές να φτάσουν στο επίπεδο που απαιτείται για εισδοχή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Επιπρόσθετα, στην τελική απόφαση για την αποδοχή των υποψηφίων προσμετράται η επίδοση στη συνέντευξη, τυχόν προηγούμενη εργαστηριακή ή/και ερευνητική εμπειρία,  άλλα συναφή μεταπτυχιακά προσόντα και οι συστάσεις. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αξιολόγηση της αίτησης περιλαμβάνουν:

  • Συμπληρωμένο έντυπο αίτησης, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από το γραφείο υποδοχής του πανεπιστημίου ή από την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου (www.unic.ac.cy).
  • Βιογραφικό σημείωμα
  • Προσωπική δήλωση
  • Επικυρωμένα αντίγραφα πτυχίων από αναγνωρισμένα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • Επικυρωμένα αντίγραφα αναλυτικών βαθμολογιών
  • Αντίγραφο πιστοποιητικού γνώσης της αγγλικής γλώσσας, εάν το προπτυχιακό πτυχίο δεν είναι στην αγγλική γλώσσα
  • Δύο εμπιστευτικές συστατικές επιστολές (από ακαδημαϊκές ή επαγγελματικές πηγές) που θα πρέπει να αποσταλούν απευθείας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν τα σχετικά έγγραφα τουλάχιστον δύο μήνες πριν από την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου.

Η αξιολόγηση του μαθήματος αποτελείται συνήθως από μια τελική εξέταση και συνεχή αξιολόγηση. Η συνεχής αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ενδιάμεση εξέταση, μελέτες και συμμετοχή στην τάξη.

Η βαθμολογία υπολογίζεται βάσει του βάρους της τελικής εξέτασης, της συνεχούς αξιολόγησης και της πραγματικής αριθμητικής βαθμολογίας που λήφθηκε σε αυτές τις δύο αξιολογήσεις. Με βάση την βαθμολογία των μαθημάτων υπολογίζεται ο μέσος βαθμός του εξάμηνου (GPA) ενός φοιτητή καθώς και ο γενικός μέσος όρος (CPA).

Ο φοιτητής πρέπει να συμπληρώσει 90 ECTS καθώς και όλες τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Ο ελάχιστος απαιτούμενος γενικός βαθμός (CPA) είναι 2.0. Παρά το γεγονός ότι με το βαθμό ‘D-‘ το μάθημα θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ο απαιτούμενος μέσος όρος είναι το ‘C’ για να επιτευχθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος γενικός βαθμός (CPA) 2.0.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:

  1. Περιγράφουν τις κυτταρικές και μοριακές πτυχές των Βιοϊατρικών Επιστήμων που σχετίζονται με τον τομέα εξειδίκευσής τους (Ανοσολογία ή/και Αιματολογία).
  2. Εξηγήσουν τις βιοχημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο ανθρώπινο σώμα και να συζητούν το ρόλο τους στην υγεία και στην ανάπτυξη ασθενειών σε γενικό και ειδικό επίπεδο.
  3. Περιγράφουν και να αξιολογήσουν τις διαγνωστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται στον τομέα της εξειδίκευσής τους (Ανοσολογία ή Αιματολογία) και να εξηγούν τη μοριακή βάση και την τεχνολογία των διαγνωστικών αναλύσεων που χρησιμοποιούνται
  4. Διενεργούν εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας που χρησιμοποιούνται στον τομέα της εξειδίκευσής τους (Ανοσολογία ή Αιματολογία).
  5. Λαμβάνουν και να αναλύουν δεδομένα εργαστήριων εξετάσεων, να εκτιμούν την εγκυρότητά τους και να εξετάζουν την επίδραση διαφόρων  παραμέτρων (πριν και μετά την εργαστηριακή ανάλυση όπως επίσης και βιολογικών παραμέτρων) στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων.
  6. Καταγράφουν και αξιολογούν ηθικές ευθύνες που σχετίζονται με το επάγγελμα των κλινικών εργαστηριακών επιστημών.
  7. Συζητήσουν τις αρχές που διέπουν την ασφάλεια και ποιότητα των εργαστηριακών αναλύσεων.
  8. Κοινοποιούν (προφορικά και γραπτά) επιστημονικές πληροφορίες που σχετίζονται με την ερμηνεία αποτελεσμάτων από κλινικές εργαστηριακές αναλύσεις.
  9. Ερευνούν τη βιβλιογραφία, να αξιολογούν νέες εξελίξεις στον τομέα της εξειδίκευσής τους και να σχεδιάζουν/διεξάγουν πειράματα σε επίπεδο βασικής ή εφαρμοσμένης έρευνας.
  10. Να περιγράφουν την οργανωτική δομή ενός κλινικού εργαστηρίου και τις στρατηγικές διαχείρισης που χρησιμοποιούνται για την παροχή καλών εργαστηριακών υπηρεσιών όπως ορίζονται στο έγγραφο EN-ISO 15189 και στα βασικά κριτήρια του EFLM.
Section: A – Core Courses
Min. ECTS Credits: 22.5  Max. ECTS Credits: 22.5
Notes:
Course ID Course Title ECTS Credits
BISC-510 Laboratory Quality Assurance Management 7.5
BISC-512 Bioanalytical and Diagnostic Technology 7.5
BISC-523 Pathological Basis to Disease 7.5
Section: B – Concentration: Immunology
Min. ECTS Credits: 67.5 Max. ECTS Credits: 67.5
Notes:
Course ID Course Title ECTS Credits
BISC-514I Clinical Practicum – Immunology 7.5
BISC-593I Thesis I – Immunology 7.5
BISC-594I Thesis II – Immunology 22.5
IMMU-540 Immunotherapy 7.5
IMMU-541 Cellular and Molecular Immunology 7.5
IMMU-542 Autoimmunity and Inflammatory Diseases 7.5
IMMU-544 Immunotechnology 7.5
Section: C – Concentration: Hematology
Min. ECTS Credits: 67/5  Max. ECTS Credits: 67.5
Notes:
Course ID Course Title ECTS Credits
BISC-514H Clinical Practicum – Hematology 7.5
BISC-593H Thesis I – Hematology 7.5
BISC-594H Theisis II – Hematology 22.5
HEMA-541 Introduction to Hematology 7.5
HEMA-542 Blood Disorders 7.5
HEMA-543 Immunohematology 7.5
HEMA-544 Hemostasis 7.5
Section: D – Unallocated Courses

Semester 1

Course ID Course Title ECTS Credits
BISC-510 Laboratory Quality Assurance Management 7.5
BISC-512 Bioanalytical and Diagnostic Technology 7.5
BISC-523 Pathological Basis to Disease 7.5
IMMU-541 Cellular and Molecular Immunology 7.5

Semester 2

Course ID Course Title ECTS Credits
IMMU-540 Immunotherapy 7.5
IMMU-542 Autoimmunity and Inflammatory Diseases 7.5
IMMU-544 Immunotechnology 7.5
BISC-593I Thesis I – Immunology 7.5

Semester 3

Course ID Course Title ECTS Credits
BISC-514I Clinical Practicum – Immunology 7.5
BISC-594I Thesis II – Immunology 22.5

Το πιο πάνω πρόγραμμα ανά εξάμηνο είναι ενδεικτικό. Μερικά από τα μαθήματα είναι επιλογής και μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα.

Professor Kyriakos Felekkis

Dean
Professor
School of Life and Health Sciences
Department of Life Sciences
Member of the Council
Member of the Senate

Dr Stella Nicolaou

Associate Professor
Programme Coordinator
School of Life and Health Sciences
Department of Life Sciences

Dr Christos Papaneophytou

Associate Dean
Associate Professor
Programme Coordinator
School of Life and Health Sciences
Department of Life Sciences

Dr Maria Christofidou

Adjunct Faculty

Dr Charita Christou

Adjunct Faculty

Dr Laura Kouma

Adjunct Faculty

Ms Iris Nicolaidou-Rousou

Adjunct Faculty

Mr Alkis Papis

Adjunct Faculty

Go to Top