Συμπόσιο Breath IN 2024: Προώθηση της Γνώσης για την Ποιότητα του Εσωτερικού Αέρα και την Ευημερία

Το πρώτο Συμπόσιο Breath IN, το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15 και 16 Μαΐου 2024 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, συγκέντρωσε ειδικούς, ερευνητές και επαγγελματίες από όλη την Ευρώπη για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις και προκλήσεις στην ποιότητα του εσωτερικού αέρα και την επίδρασή του στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία.

Η υβριδική εκδήλωση ξεκίνησε με μια εισαγωγή στο έργο Erasmus+ Breath IN από τη Δρα. Κριστίνα Αντράντε από το Πολυτεχνείο του Τομάρ, η οποία περιέγραψε τους στόχους της πρωτοβουλίας, επισημαίνοντας ότι το έργο αντιπροσωπεύει μια συνεργασία μεταξύ τεσσάρων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης από τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

Στην εισαγωγή της, η Δρ. Κριστίνα Αντράντε ανέφερε ότι η ιδέα για το έργο Breath IN προέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, εμπνευσμένη από τις εμπειρίες των εκπαιδευτικών και των μαθητών που προσαρμόστηκαν σε νέα περιβάλλοντα διδασκαλίας και μάθησης. Η Δρ. Αντράντε εξήγησε πώς, κατά τη διάρκεια των περιορισμών της πανδημίας, δίδασκε σε μεγάλες, κακώς αεριζόμενες αίθουσες όπου οι μαθητές συχνά αισθάνονταν άβολα λόγω του κρύου και της ανεπαρκούς ποιότητας του αέρα. Αυτή η εμπειρία, όπως ανέφερε, υπογράμμισε την ανάγκη για καλύτερη κατανόηση και διαχείριση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα, ιδιαίτερα σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του συμποσίου με θέμα «Ποιότητα Εσωτερικού Αέρα και Ευημερία», που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου, περιλάμβανε αρκετούς διακεκριμένους ομιλητές από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Οι ομιλητές τόνισαν τη διασύνδεση της ποιότητας του εσωτερικού και εξωτερικού αέρα και την ανάγκη για φυσικό αερισμό, καθώς και προηγμένες τεχνολογίες καθαρισμού αέρα, παρά τις πιθανές αντισταθμίσεις όπως η αυξημένη παραγωγή όζοντος ή τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από ορισμένα φίλτρα.

Ο Δρ. Χρύσανθος Σαββίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Ποιότητας Αέρα και Στρατηγικού Σχεδιασμού του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετείχε στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης η οποία ακολούθησε. Ο Δρ. Σαββίδης τόνισε την απουσία ολοκληρωμένων προτύπων ποιότητας εσωτερικού αέρα, ιδιαίτερα για μη οικιστικά κτίρια, σημειώνοντας ότι οι τρέχουσες κανονιστικές ρυθμίσεις καλύπτουν μόνο τους χώρους εργασίας και δεν επεκτείνονται σε σχολεία και σπίτια.

Κύρια σημεία από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης περιλάμβαναν:

  • Τη σημασία της ανάπτυξης προτύπων ποιότητας εσωτερικού αέρα πέρα από τους χώρους εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των σπιτιών.
  • Την ποιότητα του εσωτερικού αέρα ή του εσωτερικού περιβάλλοντος ως παράγοντας που επηρεάζει την ευημερία, καθώς και την ακαδημαϊκή και επαγγελματική απόδοση των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού.
  • Τις προκλήσεις στην εξισορρόπηση του καθαρισμού του αέρα με την ενεργειακή απόδοση και την πιθανή εισαγωγή νέων ρύπων.
  • Την επίδραση των εξωτερικών πηγών ρύπανσης στην ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
  • Την ανάγκη για ολοκληρωμένες κανονιστικές ρυθμίσεις που λαμβάνουν υπόψη τις περίπλοκες δυναμικές των πηγών ρύπανσης και τις επιπτώσεις τους στα εσωτερικά περιβάλλοντα.
  • Τη σημασία της κοινωνικοοικονομικής ισότητας και της κοινωνικής αποδοχής στη μετάβαση σε καθαρότερες πρακτικές.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του συμποσίου περιλάμβαναν τις ιδανικές συνθήκες φωτισμού για αίθουσες διδασκαλίας και σπίτια, μεθοδολογίες για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, του φωτισμού και της κατανάλωσης ενέργειας, μοντελοποίηση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα και μια προκαταρκτική αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ιβηρική Χερσόνησο, την Ελλάδα και την Κύπρο. Το συμπόσιο υπογράμμισε τη σημασία της επανεξέτασης των κτιρίων και των πόλεών μας για να γίνουν πιο βιώσιμα και ανθεκτικά για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της ποιότητας του αέρα και της κλιματικής αλλαγής.

Η καθηγήτρια Έτνα Γιαμασάκι, από τη Σχολή Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, συνόψισε το διήμερο συμπόσιο, αναφέροντας την επίδραση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα και του εσωτερικού περιβάλλοντος στην ακαδημαϊκή απόδοση, την υγεία και την ευημερία, την οποία χαρακτήρισε ως υψίστης σημασίας. «Με πάνω από 90 εκατομμύρια μαθητές σε όλη την Ευρώπη, είναι καιρός να αξιολογήσουμε και να βοηθήσουμε στη θέσπιση προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών για να εξασφαλίσουμε μια πλήρη ακαδημαϊκή εμπειρία».

Το συμπόσιο ολοκληρώθηκε με μια συνάντηση της κοινοπραξίας στις 17 Μαΐου, όπου οι εταίροι του έργου συζήτησαν τις μελλοντικές ερευνητικές κατευθύνσεις και τις συνεργατικές προσπάθειες.

Σχετικά με το Έργο Breath IN

Το έργο Breath IN – προς ένα καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον ποιότητας εσωτερικού αέρα – είναι μια κοινοπραξία τεσσάρων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης από τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Του Έργου ηγείται  το Πολυτεχνείο του Τομάρ (IPT) από την Πορτογαλία με συμμετοχή του Πολυτεχνείου της Λειρίας (IPLeiria, Πορτογαλία), του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC, Κύπρος) και του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (ΔΠΘ, Ελλάδα). Η διάρκεια του είναι 36 μήνες, με μέγιστο ποσό χρηματοδότησης 400.000 ευρώ. Το έργο υποβλήθηκε στο πρόγραμμα δράσης Erasmus+ KA220 και ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2023.