Πρόσκληση για Υποβολή Περιλήψεων | Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Η ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας (Βόρεια Ήπειρος). Συλλογική μειονοτική προστασία και ατομικά δικαιώματα».
Προθεσμία Υποβολής Περιλήψεων: 10 Απριλίου 2024
Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας προσκαλεί σε υποβολή περιλήψεων για διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Η ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας (Βόρεια Ήπειρος). Συλλογική μειονοτική προστασία και ατομικά δικαιώματα”, που θα διεξαχθεί στη Λευκωσία στις 6-7 Σεπτεμβρίου 2024.
Θεματική του Συνεδρίου
Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα (ΕΕΜ) ή Βορειοηπειρώτες είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά και σημαντικότερη μειονότητα στην Αλβανία. Η ΕΕΜ είχε υποστεί σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών της δικαιωμάτων από το καθεστώς Χότζα λόγω, μεταξύ άλλων, της απαγόρευσης της χρήσης της ελληνικής γλώσσας εκτός της λεγόμενης μειονοτικής ζώνης, της απαγόρευσης της θρησκείας, των διώξεων και της αποστέρησης περιουσιών. Από το 1990 και εντεύθεν πολλοί Βορειοηπειρώτες μετέβηκαν στην Ελλάδα ή την Κύπρο. Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της ΕΕΜ βρίσκεται έκτοτε στο επίκεντρο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, με κυρίαρχα ζητήματα την κατοχύρωση της ελεύθερης άσκησης του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, το μέγεθος της ΕΕΜ, τον σεβασμό των περιουσιακών δικαιωμάτων και τη διασφάλιση της δυνατότητας παροχής ελληνικής παιδείας και χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια ζωή. Περιστατικά όπως οι δολοφονίες των Αριστοτέλη Γκούμα και Κωνσταντίνου Κατσίφα, αλλά και η συνεχιζόμενη φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, έχουν θέσει επίσης επιτακτικά το θέμα της διασφάλισης της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων των μελών της ΕΕΜ, ιδιαίτερα στον βαθμό που αυτά συνδέονται με την ιδιότητα τους ως μέλη εθνικής μειονότητας. Το συνέδριο επιδιώκει να συζητήσει τις προϋποθέσεις διεθνούς και εσωτερικής προστασίας της ΕΕΜ και των μελών της, τόσο στη θεωρία, όσο και στην πρακτική τους εφαρμογή. Είναι ευπρόσδεκτες προσεγγίσεις υπό το πρίσμα του δικαίου ή της πολιτικής, όπως και αναλύσεις που στηρίζονται σε άλλες κοινωνικές επιστήμες ή διεπιστημονικές προσεγγίσεις, αλλά και εισηγήσεις που στηρίζονται σε πρωτογενή εμπειρική έρευνα.
Ενδεικτικά θεματικά πεδία:
- Διεθνές δίκαιο και δικαιώματα της ΕΕΜ
- Αλβανική έννομη τάξη και ΕΕΜ
- Η Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων και η ΕΕΜ
- Ποιοι αποτελούν την ΕΕΜ; Πώς καθορίζεται ο αριθμός τους;
- Υπάρχει ελληνική μειονοτική ζώνη;
- Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της ΕΕΜ και των μελών της
- Γλωσσικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα της ΕΕΜ
- Μειονοτικά δικαιώματα και εθνική ταυτότητα των μελών της ΕΕΜ
- Η προστασία της περιουσίας των μελών της ΕΕΜ
- Ο διμερής διάλογος Ελλάδας και Αλβανίας για την ΕΕΜ
- Η πολιτική του αλβανικού κράτους και η ΕΕΜ
- Αποτελεσματική συμμετοχή των μελών της ΕΕΜ στη δημόσια ζωή
- Προστασία θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και ΕΕΜ
Γλώσσα εργασίας του Συνεδρίου
Ελληνικά/Αγγλικά
Οδηγίες για Υποβολή
Η υποβολή ενδιαφέροντος συμμετοχής θα πρέπει να περιλαμβάνει τίτλο εισήγησης και περίληψη έως 500 λέξεις και να αποσταλούν ηλεκτρονικά εντός της προθεσμίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Έξοδα
Δεν υπάρχει παράβολο συμμετοχής στο συνέδριο. Οι συμμετέχοντες είναι όμως υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουν οι ίδιοι την χρηματοδότηση του ταξιδιού και της διαμονής τους στην Κύπρο.
Πρακτικά
Οι ανακοινώσεις-εισηγήσεις θα μπορούν να υποβληθούν για αξιολόγηση με σκοπό τη δημοσίευση στην έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου.
Πρόγραμμα ημερομηνιών
Υποβολή περιλήψεων: Μέχρι 10 Απριλίου 2024
Ενημέρωση αποδοχής: Μέχρι 30 Απριλίου 2024
Εργασίες συνεδρίου: 6-7 Σεπτεμβρίου 2024
Ερωτήσεις
Μπορείτε να απευθύνετε γενικότερα ερωτήματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]