Χρέος, ΜΕΔ και διαφθορά τροχοπέδη για την οικονομία
Οι δομικές ανισορροπίες, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος, καθώς και η εκτεταμένη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, είναι τα κύρια προβλήματα, που δεν επιτρέπουν τη βελτίωση της κυπριακής οικονομίας, τονίσθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Ο οικονομικός αναλυτής Γιώργος Πυρίσιης παρουσίασε το Κείμενο Πολιτικής με τίτλο «Οι οικονομικές, κοινωνικές και θεσμικές προεκτάσεις του Κυπριακού Μνημονίου», στο οποίο αναφέρεται στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και τα αίτια που την εμποδίζουν να ξεπεράσει τα χρόνια προβλήματά της. «Η κρίση του 2013 δεν ήταν μόνο Τραπεζική, υπήρχαν ήδη δημοσιονομικές στρεβλώσεις», τόνισε. Αναφέρθηκε στις «καλές» εποχές (1965-1971 και 2006-2008) αλλά και στις πρακτικές που οδήγησαν στα μεγάλα προβλήματα. «Το κράτος ξόδευε περισσότερα από όσα εισέπραττε. Ο Τραπεζικός τομέας ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ. Δεν υιοθετήθηκαν σημαντικές αλλαγές από τις κυβερνήσεις. Δεν πάρθηκαν σημαντικές και απαραίτητες αποφάσεις υπό τον φόβο της δυσαρέσκειας των πολιτών. Στην Κύπρο ο δρόμος είναι μακρύς για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις» υπέδειξε, ενώ αναφέρθηκε εκτεταμένα στην ανεργία, τους καθηλωμένους μισθούς, τη ραγδαία άνοδο των ενοικίων, τις εισοδηματικές ανισότητες, τις ανησυχίες που προκαλεί η υπογεννητικότητα, την φτώχια, τη ραγδαία άνοδο της κρατικής διαφθοράς, στα συνεχή σκάνδαλα (π.χ. τα «χρυσά» διαβατήρια) κλπ. Όπως τόνισε, η διαφθορά είναι αποτρεπτική για ποιοτικές επενδύσεις στην Κύπρο. «Ποιος σοβαρός επενδυτής θα φέρει τα χρήματα του στην Κύπρο;» αναρωτήθηκε.
Παρεμβάσεις έκαναν ο Διευθυντής Οικονομικών Ερευνών της Τράπεζας Κύπρου και Πρόεδρος της Cyprus Economic Society, Γιάννης Τιρκίδης, και ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιώργος Χαραλάμπους.
Ο κ. Τιρκίδης δέχτηκε πως υπάρχει οικονομική ανισότητα στην Κύπρο, τονίζοντας πως έχουν φτωχύνει όλοι. Ανάφερε επίσης πως το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο, πως η διαφθορά διολισθαίνει ενώ εξήγησε πως είναι θετικές οι πιέσεις της ΕΕ για δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Χαραλάμπους μίλησε για φτωχοποιημένη κοινωνία στην Κύπρο που μάχεται για να επιβιώσει, ενώ τόνισε πως το ζήτημα της οικονομίας είναι βαθύτατα πολιτικό. «Οι τράπεζες οφείλουν να έχουν καλύτερη κοινωνικότητα. Οι δομικές ανισορροπίες είναι το μεγάλο μας πρόβλημα», πρόσθεσε.
Σε σύντομη παρέμβαση του ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, υπογράμμισε πως ακόμα και επτά χρόνια μετά την κατάρρευση του 2013 δεν έχουμε ολοκληρωμένο οικονομικό υπόδειγμα. Σημείωσε επίσης ότι το Κέντρο θα εξακολουθήσει να αναδεικνύει τα ζητήματα αυτά στο πλαίσιο ενός δημιουργικού διαλόγου.