Διατροφή και Διαιτολογία
(Πτυχίο, 4 Έτη)
Διάρκεια Σπουδών
4 έτη
Τίτλος Σπουδών
Πτυχίο Διατροφής και Διαιτολογίας
Επίπεδο Τίτλου Σπουδών
Πτυχίο (1ος Κύκλος Σπουδών)
Γλώσσα Διδασκαλίας
Αγγλική και Ελληνική
Μέθοδος Φοίτησης
Πλήρης ή Μερική Φοίτηση
Ελάχιστες Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS)
240
Πληροφορίες
Διατροφή και Διαιτολογία (Πτυχίο, 4 Έτη)
Διάρκεια Σπουδών | 4 έτη |
Τίτλος Σπουδών | Πτυχίο Διατροφής και Διαιτολογίας |
Επίπεδο Τίτλου Σπουδών | Πτυχίο (1ος Κύκλος Σπουδών) |
Γλώσσα Διδασκαλίας | Ελληνική / Αγγλική |
Μέθοδος Φοίτησης | Πλήρης ή μερική |
Ελάχιστες Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) | 240 |
Πληροφορίες
Περιγραφή Προγράμματος
Ο στόχος του προγράμματος είναι να ετοιμάσει, μέσω κατάλληλα σχεδιασμένων μαθημάτων, επαρκώς εκπαιδευμένους και προσοντούχους απόφοιτους για την αγορά εργασίας του 21ου αιώνα, οι οποίοι θα μπορούν να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στη διατροφολογία και διαιτολογία, προς όφελος των ατόμων και της δημόσιας υγείας στην Κύπρο ή στη χώρα που θα επιλέξουν να εξασκήσουν το επάγγελμά τους. Στην Κύπρο υπάρχει αυξημένη ανάγκη για τον κλάδο της διατροφολογίας και διαιτολογίας. Το πρόγραμμα προσφέρει στους φοιτητές ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο στηρίζεται στις βασικές επιστήμες της διατροφολογίας και διαιτολογίας, και στην πρακτική εφαρμογή των αρχών των επιστημών της υγείας στη διατροφή. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να πληρεί τις προϋποθέσεις για αίτηση σε επαγγελματικές σχολές, όπως ιατρική, οδοντιατρική, φυσικοθεραπεία και άλλα παραϊατρικά επαγγέλματα. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα ετοιμάζει τους φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διαιτολογία.
Προοπτικές Σταδιοδρομίας
Οι απόφοιτοι του κλάδου της Διατροφολογίας/Διαιτολογίας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να γίνουν αποδεκτοί σε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διαιτολογία ή στην Κλινική Διαιτολογία και να συνεχίσουν τις σπουδές τους για περαιτέρω εξειδίκευση σε τομείς όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η διατροφική υποστήριξη, η δημόσια υγεία κ.ά. Απόφοιτοι του κλάδου έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν για εγγραφή στο Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων, Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου.
Πρόσβαση σε Περαιτέρω Σπουδές
Οι απόφοιτοι του κλάδου της Διατροφολογίας/Διαιτολογίας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να γίνουν αποδεκτοί σε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διαιτολογία ή στην Κλινική Διαιτολογία και να συνεχίσουν τις σπουδές τους για περαιτέρω εξειδίκευση σε τομείς όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η διατροφική υποστήριξη, η δημόσια υγεία κ.ά. Απόφοιτοι του κλάδου έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν για εγγραφή στο Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων, Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου.
Κριτήρια εισδοχής φοιτητών
Στο Πρόγραμμα μπορούν να εισαχθούν φοιτητές για το Εαρινό ή Θερινό εξάμηνο. Ελάχιστα κριτήρια για την αποδοχή αιτήσεων εγγραφής στο Πρόγραμμα είναι τα ακόλουθα:
Εισαγωγή σε αυτό το πρόγραμμα απαιτεί ένα αναγνωρισμένο απολυτήριο Λυκείου με βαθμό 7.5 από τα 10 ή 15 από 20 με μαθήματα κατευθύνσεις Βιολογία και Χημεία ή Μαθηματικά. Φοιτητές με βαθμούς < 15/20 μπορούν να γίνουν δεκτοί, αλλά θα είναι στην υπό δοκιμασία για τον 1ο χρόνο και απαιτείται να λάβουν περαιτέρω μαθήματα (foundation courses). Για το παρόν προγραμμα θα πρεπει να υπάρχει απόδειξη επάρκειας στην αγγλική γλώσσα. (GCSE or IGCSE ‘O’ level στα English με ένα ελάχιστο βαθμό ‘C’, Computer Based TOEFL 173 –212, IELTS στο 6.5 ή παραπάνω, ή το UNIC English Placement Test). Προηγμένη κατάταξη θα επιτρέπεται βάσει των πρόσθετων προσόντων (i.e. GCE “A” Level).
Επιπρόσθετα, ζητείται η Προσωπική Δήλωση από τον υποψήφιο φοιτητή (μέχρι 500 λέξεις).
Προσωπική Δήλωση: Μια επιστολή στην οποία θα αναφέρονται οι επιμέρους ικανότητες και δυνατότητες του υποψηφίου, το βιογραφικό του, καθώς επίσης οι προσδοκίες του από το πρόγραμμα και ο τρόπος με τον οποίο θα τον βοηθήσει στην προσωπική ανέλιξη και στην ανάπτυξη της καριέρας του.
H αξιολόγηση του κάθε μαθήματος αποτελείται συνήθως από τον ολοκληρωμένο τελικό βαθμό των εξετάσεων, καθώς τους βαθμούς της συνεχούς αξιολόγησης. Η συνεχής αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενδιάμεσες εξετάσεις, εργασίες και συμμετοχή στην τάξη. Οι βαθμοί A, B, C κ.ο.κ, υπολογίζονται με βάση τη βαρύτητα της τελικής εξέτασης και της συνεχούς αξιολόγησης, με βάση τους επιμέρους βαθμούς. Με βάση τους βαθμούς σε κάθε μάθημα υπολογίζονται ο μέσος όρος εξαμήνου (GPA) και ο γενικός μέσος όρος (CPA).
Ο φοιτητής πρέπει να συμπληρώσει 240 ECTS καθώς και όλες τις απαιτήσεις του προγράμματος. Ο ελάχιστος απαιτούμενος γενικός βαθμός (CPA) είναι 2.0. Παρά το γεγονός ότι με το βαθμό ‘D-‘ το μάθημα θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς σε ένα μάθημα, ο απαιτούμενος μέσος όρος είναι το ‘C’ για να επιτευχθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος γενικός βαθμός (CPA) 2.0.
Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα μπορούν να:
- Κατανοούν τη σύνθεση των τροφίμων και πώς τα τρόφιμα παράγονται/κατασκευάζονται.
- Αξιολογούν κριτικά την ασφάλεια των τροφίμων τόσο για τα άτομα όσο και για συγκεκριμένους πληθυσμούς.
- Εκτιμούν την επίδραση της σύνδεσης των τροφίμων στην υγεία και στην ευεξία των ανθρώπων.
- Προσδιορίζουν το ρόλο της δίαιτας στην πρόληψη ασθενειών και στην προώθηση της βέλτιστης υγείας.
- Αξιολογούν κριτικά τους κινδύνους που προκύπτουν από την υιοθέτηση ακατάλληλης διατροφής από διάφορους πληθυσμούς (π.χ. έγκυες γυναίκες, παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας).
- Επιδεικνύουν δεξιότητες και γνώσεις για την κριτική χρησιμοποίηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας στον τομέα των τροφίμων και της διατροφής.
- Κατανοούν θέματα πολιτικής που αφορούν στη διατροφή σε σχέση με τη δημόσια υγεία.
- Αξιολογούν την επιστημονική θεωρία και όρους στο πλαίσιο των τροφίμων, του πολιτισμού, της δίαιτας και της διατροφής.
- Αναπτύξουν τις κριτικές, αναλυτικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες καθώς και μια προσέγγιση για διά βίου μάθηση με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη στις επιστήμες διατροφής και διαιτολογίας.
Section: A – Μαθήματα Βασικών Επιστημών
Min. ECTS Credits: 30 Max. ECTS Credits: 36
Notes: Το μάθημα BIOL-100G θα δίνεται μόνο στους φοιτητές που δεν έχουν τα προαπαιτούμενα μαθήματα για το BIOL-101G
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
BIOL-100G | Στοιχεία Βιολογίας | 6 |
BIOL-101G | Γενική Βιολογία I | 6 |
BIOL-102G | Γενική Βιολογία ΙI | 6 |
BIOL-205G | Ανατομία και Φυσιολογία του Ανθρώπου Ι | 6 |
BIOL-206G | Ανατομία και Φυσιολογία του Ανθρώπου ΙI | 6 |
CHEM-104G | Εισαγωγή στην Οργανική και Βιολογική Χημεία | 6 |
Section: B – Κύρια Μαθήματα Κορμού
Min. ECTS Credits: 150 Max. ECTS Credits: 150
Notes:
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
FDSC-200G | Μικροβιολογία Τροφίμων και Εργαστήριο | 6 |
FDSC-250G | Χημεία Τροφίμων και Εργαστήριο | 6 |
FDSC-260G | Επιστήμη Τροφίμων και Αρχές Διαχείρισης και Εργαστήριο | 6 |
FDSC-316G | Συστήματα Διαχείρισης Εστίασης και Εργαστήριο | 6 |
NUTR-110G | Εισαγωγή στη Διατροφή του Ανθρώπου και της Υγείας | 6 |
NUTR-250G | Αρχές της Βιοχημείας της Διατροφής και του Μεταβολισμού Ι | 6 |
NUTR-255G | Αρχές της Βιοχημείας της Διατροφής και του Μεταβολισμού ΙΙ και Εργαστήριο | 6 |
NUTR-260G | Δημόσια Υγεία και Διατροφή της Κοινωνίας | 6 |
NUTR-280G | Διατροφική Συμβουλευτική Συμπεριφορά | 6 |
NUTR-290G | Διατροφική Αξιολόγηση και Διαχείριση | 6 |
NUTR-315G | Αθλητισμός και Διατροφή στην Άσκηση | 6 |
NUTR-320G | Διατροφή στα Στάδια Ζωής | 6 |
NUTR-330G | Διαιτολογία και Διατροφή – Θεωρία και Πρακτική | 6 |
NUTR-340G | Φυτο-Χημικά, Λειτουργικά Τρόφιμα και Συμπληρώματα | 6 |
NUTR-355G | Αλληλεπιδράσεις Τροφίμων και Φαρμάκων | 6 |
NUTR-360G | Πειραματικά Τρόφιμα και Εργαστήριο | 6 |
NUTR-370G | Επικοινωνιακές Δεξιότητες και Διατροφική Συμβουλευτική | 6 |
NUTR-380G | Ιατρική Θεραπεία Διατροφής και Διαιτολογίας Ι | 6 |
NUTR-460G | Σύγχρονα Θέματα Τροφίμων και Διατροφής | 6 |
NUTR-481G | Ιατρική Θεραπεία Διατροφής και Διαιτολογίας ΙΙ | 6 |
NUTR-482G | Ιατρική Θεραπεία Διατροφής και Διαιτολογίας ΙΙI και Εργαστήριο | 6 |
NUTR-490G | Μεθοδολογία Έρευνας στη Διαιτολογία | 6 |
NUTR-495G | Πτυχιακή Εργασία | 12 |
NUTR-496P | Πρακτική Άσκηση | 6 |
Section: C – Επιλεγόμενα Μαθήματα
Min. ECTS Credits: 18 Max. ECTS Credits: 18
Notes:
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
NUTR-265G | Μεταβολιμική: Κατανόηση της Νέας Εποχής του Μεταβολισμού | 6 |
NUTR-390G | Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας των Τροφίμων | 6 |
NUTR-420G | Τρόφιμα και Διατροφολογία της Τοξικολογίας | 6 |
NUTR-465G | Τρόφιμα, Πολιτισμός και Διατροφή | 6 |
NUTR-470G | Τρόφιμα και Διατροφική Πολιτική | 6 |
Section: D – Γλωσσική Έκφραση
Min. ECTS Credits: 12 Max. ECTS Credits: 12
Notes:
(1) Placement in English courses is done on the basis of a Placement Test or tests such as TOEFL or GCE.
(2) Students may complete BADM-231 or BADM-332.
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
BADM-231 | Business Communications | 6 |
BADM-332 | Technical Writing and Research | 6 |
COMM-200 | Business and Professional Communication | 6 |
ENGL-100 | Basic Writing | 6 |
ENGL-101 | English Composition | 6 |
Section: E – Υπολογιστές και Μαθηματικά
Min. ECTS Credits: 12 Max. ECTS Credits: 12
Notes: Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν να συμπληρώσουν το μάθημα BIOL-231G η το μάθημα MATH-221G.
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
BIOL-231G | Βιοστατιστική | 6 |
COMP-150GA | Εφαρμογή Μικρουπολογιστών στην Υγεία | 6 |
MATH-108G | Μαθηματικά και Εφαρμοσμένος Λογισμός | 6 |
MATH-221G | Στατιστική Ι | 6 |
MULT-160G | Εισαγωγή στα Πολυμέσα | 6 |
Section: F – Μαθήματα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών
Min. ECTS Credits: 6 Max. ECTS Credits: 12
Notes: Όσοι φοιτητές επιλέγουν το BIOL-100 χρειάζεται να συμπληρώνουν μόνο 6 ECTS σε αυτή την ομάδα μαθημάτων.
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
EDUS-441G | Μεθοδολογία Διδασκαλίας της Επιστήμης | 6 |
HIST-257G | Σύγχρονη Κυπριακή Ιστορία και Πολιτική | 6 |
PHIL-120G | Ηθική | 6 |
PSY-110G | Γενική Ψυχολογία I | 6 |
PSY-111G | Γενική Ψυχολογία II | 6 |
SOC-101G | Αρχές Κοινωνιολογίας | 6 |
UNIC-100 | University Experience | 6 |
Section: G – Μαθήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Min. ECTS Credits: 6 Max. ECTS Credits: 6
Notes:
Semester 1
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
BIOL-101G | Γενική Βιολογία I | 6 |
CHEM-104G | Εισαγωγή στην Οργανική και Βιολογική Χημεία | 6 |
NUTR-110G | Εισαγωγή στη Διατροφή του Ανθρώπου και της Υγείας | 6 |
ENGL-101 | English Composition | 6 |
COMP-150GA | Εφαρμογή Μικρουπολογιστών στην Υγεία | 6 |
Semester 2
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
BIOL-102G | Γενική Βιολογία ΙI | 6 |
FDSC-200G | Μικροβιολογία Τροφίμων και Εργαστήριο | 6 |
FDSC-250G | Χημεία Τροφίμων και Εργαστήριο | 6 |
PSY-110G | Γενική Ψυχολογία I | 6 |
UNIC-100 | University Experience | 6 |
Semester 3
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
BIOL-205G | Ανατομία και Φυσιολογία του Ανθρώπου Ι | 6 |
NUTR-250G | Αρχές της Βιοχημείας της Διατροφής και του Μεταβολισμού Ι | 6 |
BIOL-231G | Βιοστατιστική | 6 |
NUTR-260G | Δημόσια Υγεία και Διατροφή της Κοινωνίας | 6 |
FDSC-260G | Επιστήμη Τροφίμων και Αρχές Διαχείρισης και Εργαστήριο | 6 |
Semester 4
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
NUTR-255G | Αρχές της Βιοχημείας της Διατροφής και του Μεταβολισμού ΙΙ και Εργαστήριο | 6 |
NUTR-280G | Διατροφική Συμβουλευτική Συμπεριφορά | 6 |
NUTR-290G | Διατροφική Αξιολόγηση και Διαχείριση | 6 |
BADM-332 | Technical Writing and Research | 6 |
BIOL-206G | Ανατομία και Φυσιολογία του Ανθρώπου ΙI | 6 |
Semester 5
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
FDSC-316G | Συστήματα Διαχείρισης Εστίασης και Εργαστήριο | 6 |
NUTR-320G | Διατροφή στα Στάδια Ζωής | 6 |
NUTR-330G | Διαιτολογία και Διατροφή – Θεωρία και Πρακτική | 6 |
NUTR-340G | Φυτο-Χημικά, Λειτουργικά Τρόφιμα και Συμπληρώματα | 6 |
MKTG-291 | Marketing | 6 |
Semester 6
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
NUTR-360G | Πειραματικά Τρόφιμα και Εργαστήριο | 6 |
NUTR-370G | Επικοινωνιακές Δεξιότητες και Διατροφική Συμβουλευτική | 6 |
NUTR-380G | Ιατρική Θεραπεία Διατροφής και Διαιτολογίας Ι | 6 |
NUTR-315G | Αθλητισμός και Διατροφή στην Άσκηση | 6 |
NUTR-355G | Αλληλεπιδράσεις Τροφίμων και Φαρμάκων | 6 |
Semester 7
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
NUTR-481G | Ιατρική Θεραπεία Διατροφής και Διαιτολογίας ΙΙ | 6 |
NUTR-460G | Σύγχρονα Θέματα Τροφίμων και Διατροφής | 6 |
NUTR-490G | Μεθοδολογία Έρευνας στη Διαιτολογία | 6 |
NUTR-496P | Πρακτική Άσκηση | 6 |
NUTR-390G | Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας των Τροφίμων | 6 |
Semester 8
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
NUTR-482G | Ιατρική Θεραπεία Διατροφής και Διαιτολογίας ΙΙI και Εργαστήριο | 6 |
NUTR-495G | Πτυχιακή Εργασία | 12 |
NUTR-465G | Τρόφιμα, Πολιτισμός και Διατροφή | 6 |
NUTR-470G | Τρόφιμα και Διατροφική Πολιτική | 6 |
Το πιο πάνω πρόγραμμα ανά εξάμηνο είναι ενδεικτικό. Μερικά από τα μαθήματα είναι επιλογής και μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα.