Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ανοικτών Προβλέψεων «Μακριδάκης» στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Παρών στην εκδήλωση ο Nassim Nicholas Taleb, διεθνούς φήμης ακαδημαϊκός, μαθηματικός ερευνητής και δοκιμιογράφος
Παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρη Συλλούρη, του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννη Καρούσου, των πρέσβεων του Λιβάνου, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κ. Stephen Lillie CMG και άλλων εκλεκτών προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρο Ανοικτών Προβλέψεων «Μακριδάκης» (Makridakis Open Forecasting Center – MOFC) στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Επίτιμος προσκεκλημένος της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2020, ήταν ο Nassim Nicholas Taleb, διεθνούς φήμης ακαδημαϊκός, μαθηματικός ερευνητής και δοκιμιογράφος και ανάμεσα στις κορυφαίες προσωπικότητες του τομέα Προβλέψεων (Forecasting). Μαζί με τον Καθηγητή Σπύρο Μακριδάκη, που θεωρείται από πολλούς ο «πατέρας» του κλάδου, ο Καθηγητής Taleb έδωσε το έναυσμα για την ίδρυση του πρώτου κέντρου πρόβλεψης στην Κύπρο, που θα λειτουργεί ως αναπόσπαστο κομμάτι του Institute For the Future (IFF), ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Το νεοσύστατο Κέντρο έρχεται να ενισχύσει τις υφιστάμενες διεθνείς πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στον θεμελιώδη τομέα των Προβλέψεων. Συγκεκριμένα, το MOFC θα διεξάγει έρευνα αιχμής σε θέματα προβλέψεων, με στόχο να βοηθήσει οργανισμούς να προβαίνουν σε πιο ακριβείς προβλέψεις για τις ειδικές τους ανάγκες, να εκτιμούν τα επίπεδα αβεβαιότητας και να διαχειρίζονται τους ενδεχόμενους κινδύνους μέσα από σχετική εκπαίδευση, έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη/κατάρτιση και συμβουλευτική καθοδήγηση. Απώτερος στόχος του Κέντρου είναι η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης, καθώς και της αξίας των μεθόδων προβλέψεων από τις επιχειρήσεις. Το Κέντρο θα τελεί υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Σπύρου Μακριδάκη.
Τα εγκαίνια του Κέντρου χαιρέτισε με ομιλία του ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Αντώνης Πολεμίτης, ενώ στη συνέχεια δόθηκαν δύο διαλέξεις από τους επιφανείς ακαδημαϊκούς του τομέα, Καθηγητές Μακριδάκη και Taleb, πάνω σε διάφορες πτυχές του τομέα Πρόβλεψης. Ο κ. Πολεμίτης επισήμανε πως στα επόμενα 10-20 χρόνια αναμένονται τεράστιες αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Εξήγησε για ποιο λόγο είναι απαραίτητη η πρόβλεψη, ανέλυσε τις αρχές λειτουργίας του Κέντρου, ενώ κατέληξε τονίζοντας πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από τώρα ετοιμάζει τους φοιτητές του για τις μεγάλες αλλαγές που έπονται.
Κατά τη διάλεξή του, ο Καθηγητής Μακριδάκης εξέφρασε την άποψη ότι οι προβλέψεις έχουν σημασία για όλες πρακτικά τις επιχειρηματικές αποφάσεις και εξήγησε ότι το νέο Κέντρο θα εστιάσει τις εργασίες του στη βελτίωση της ακρίβειας των προβλέψεων και τον ορθό υπολογισμό της αβεβαιότητας, καθώς και στην παροχή απτών εισηγήσεων σχετικά με τους τρόπους ορθολογικής διαχείρισης των σχετικών κινδύνων.
Με τη σειρά του, ο Καθηγητής Nassim Nicholas Taleb πραγματοποίησε διάλεξη εμβαθύνοντας σε θεματολογία που αφορά το ρίσκο και τη λήψη αποφάσεων από τις επιχειρήσεις.
Εκ μέρους του IFF, ο Καθηγητής Γιώργος Γιαγλής, Γενικός Διευθυντής του Institute For the Future του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σχολίασε: «Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για τα σημερινά εγκαίνια του Κέντρο Ανοικτών Προβλέψεων «Μακριδάκης». Υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Μακριδάκη, και με επιστημονικές συμβουλές από τόσο διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, όπως είναι ο Καθηγητής Nassim Nicholas Taleb, πιστεύουμε ότι το Κέντρο θα ενδυναμώσει σημαντικά το ερευνητικό και αναπτυξιακό έργο του IFF πάνω σε εκθετικές (exponential) τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών blockchain και τεχνητής νοημοσύνης.
Η τεχνική της πρόβλεψης είναι ενσωματωμένη σε ό,τι κάνουμε. Επομένως, πιο ακριβείς προβλέψεις θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις και στις κοινωνίες να αξιοποιούν στο έπακρο ό,τι επιφυλάσσει το τεχνολογικά καθοδηγούμενο μέλλον μας. Ανυπομονούμε να δούμε το Κέντρο σε δράση, αρχής γενομένης με τον διαγωνισμό πρόβλεψης M5, ο οποίος αναμένεται να συγκεντρώσει χιλιάδες ερευνητές απ’ όλη την υφήλιο, με στόχο να αναπτύξει περισσότερο την κατανόησή μας γύρω από την εφαρμογή των προβλέψεων στον πραγματικό κόσμο».
Επόμενα βήματα
Το Κέντρο Ανοικτών Προβλέψεων «Μακριδάκης» διοργανώνει τον πέμπτο κατά σειρά περίφημο διεθνή διαγωνισμό πρόβλεψης Makridakis 5 ή M5 Forecasting Competition, που στοχεύει στη βελτίωση της ακρίβειας των προβλέψεων και στην ενημέρωση των μάνατζερ σχετικά με την πλέον κατάλληλη μέθοδο πρόβλεψης για τις ειδικές τους ανάγκες. Τα ευρήματα του διαγωνισμού θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου M5 Conference, το οποίο θα φιλοξενήσει διακεκριμένους ομιλητές από σημαντικές εταιρείες τεχνολογίες όπως Google, Microsoft, Amazon, Uber και SAS όπως επίσης και από κορυφαία πανεπιστήμια.
Επιπλέον, το Κέντρο θα προσφέρει το πρόγραμμα M Applied Forecasting Course, μια σειρά διαλέξεων διάρκειας έξι εβδομάδων, που θα καλύπτει όλες τις πτυχές των προβλέψεων και θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που επιθυμούν τη βελτίωση της ακρίβειας των προβλέψεών τους και τον ορθό υπολογισμό της αβεβαιότητας και των επιπτώσεων των κινδύνων τους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα στην ιστοσελίδα mofc.unic.ac.cy.
Σχετικά με τον Nassim Nicholas Taleb
Είναι διεθνούς φήμης ακαδημαϊκός, μαθηματικός ερευνητής, και δοκιμιογράφος φιλοσοφίας, ενώ είναι επίσης ενεργά εμπλεκόμενος στη διαμόρφωση πολιτικής που αφορά κινδύνους και έχει προσφέρει τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον πρώην Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, David Cameron. Το καινοτόμο έργο του πάνω σε θέματα αβεβαιότητας έχει ασκήσει ιδιαίτερη επιρροή μέσα από το δοκίμιό του με τίτλο Incerto (The Black Swan, Fooled by Randomness, Antifragile, and Skin in the Game), το οποίο έχει μεταφραστεί σε 41 γλώσσες. Σήμερα είναι Καθηγητής στο πεδίο Risk Engineering στο Tandon School of Engineering του New York University, ενώ θα διατελεί και επισκέπτης Καθηγητής του IFF. Η έρευνα του Καθηγητή Taleb επικεντρώνεται σε μαθηματικά, φιλοσοφικά και πρακτικά προβλήματα που αφορούν κινδύνους και πιθανότητες, καθώς και σε ιδιότητες συστημάτων που μπορούν να διαχειριστούν σχετικές διαταραχές.