Ηλεκτρολογική Μηχανική

(MSc, 1.5 έτος ή 3 Εξάμηνα)

Διάρκεια Σπουδών

1.5 έτος

Τίτλος Σπουδών

Electrical Engineering (MSc,1.5 years or 3 semesters)

Επίπεδο Τίτλου Σπουδών

Μεταπτυχιακό (2ος Κύκλος Σπουδών)

Γλώσσα Διδασκαλίας

Αγγλική

Μέθοδος Φοίτησης

Πλήρης ή Μερική Φοίτηση

Ελάχιστες Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS)

90

Δεν θα γίνονται καινούριες εγγραφές για το παρόν Εξάμηνο

Πληροφορίες

Ηλεκτρολογική Μηχανική (MSc, 1.5 έτος ή 3 Εξάμηνα)

Διάρκεια Σπουδών 1.5 έτος
Τίτλος Σπουδών Electrical Engineering (MSc,1.5 years or 3 semesters)
Επίπεδο Τίτλου Σπουδών Μεταπτυχιακό (2ος Κύκλος Σπουδών)
Γλώσσα Διδασκαλίας Αγγλική
Μέθοδος Φοίτησης Full-time or Part-time
Ελάχιστες Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) 90

Δεν θα γίνονται καινούριες εγγραφές για το παρόν Εξάμηνο

Πληροφορίες

Το μεταπτυχιακό προάγει τις γνώσεις των φοιτητών σε βασικούς τομείς της Ηλεκτρολογικής Μηχανικής πέρα ​​από το προπτυχιακό επίπεδο και τους εισάγει στις τρέχουσες και αναδυόμενες τάσεις και τεχνολογίες. Το πρόγραμμα παρέχει στους φοιτητές την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν έρευνα στο πεδίο, ενισχύοντας παράλληλα την αποτελεσματική εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών από τον φοιτητή για την αντιμετώπιση τεχνολογικών προβλημάτων. Το πρόγραμμα σπουδών προετοιμάζει τον φοιτητή για ένα μεγάλο εύρος επαγγελματικών επιλογών Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, όπως σχεδιασμός, έρευνα, ανάπτυξη, διοίκηση και διδασκαλία. Το μεταπτυχιακό αποτελεί μια ανεξάρτητη και καταληκτική μελέτη, ενώ παρέχει και την βάσης για συνέχιση των σπουδών σε διδακτορικό επίπεδο είτε Ηλεκτρολόγου Μηχανικού είτε συναφούς κλάδου. Το περιεχόμενο του προγράμματος επικεντρώνεται σε τέσσερις δημοφιλείς θεματικές περιοχές, ήτοι (α) Επεξεργασία Σήματος & Τηλεπικοινωνίες, (β) Ηλεκτρομαγνητική, Μηχανική Κεραιών & Μικροκυμάτων και (γ) Ανανεώσιμες Πηγές και Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας, και (δ) VLSI & Ενσωματωμένα Συστήματα και επιτρέπει στους φοιτητές να επιλέξουν τα μαθήματα που θα ανταποκρίνονται στους μελλοντικούς επαγγελματικούς τους στόχους.

Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Να προετοιμάσει τους φοιτητές να επιτύχουν σε έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο, εξαιρετικά απαιτητικό και ανταγωνιστικό τεχνολογικό κόσμο.
  • Να δημιουργίσει ένα ακαδημαϊκο περιβάλλον που ευνοεί την εκμάθηση νέων τεχνολογιών και τεχνικών εννοιών.
  • Να εισάγαγει τους φοιτητές στην έρευνα σε προηγμένα θέματα μηχανικής.
  • Να καλλιεργήσει αναλυτικές δεξιότητες και κριτική σκέψη.
  • Να παρέχει εξειδίκευση και εκτεταμένη γνώσης στους τομείς συγκέντρωσης.
  • Να προωθήσει την δεοντολογία της μηχανικής και των επαγγελματική ηθική.

Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Να παρέχει εξειδικευμένες προηγμένες γνώσεις και εργαλεία στους αποφοίτους μας προκειμένου να ανταπεξέλθουν με επιτυχία σε ένα τεχνολογικά απαιτητικό περιβάλλον.
  • Να διευκολύνει την εκμάθηση σε τομείς της ηλεκτρολογικής μηχανικής που συνδέονται άμεσα με τη βιομηχανία και την τεχνολογία αιχμής.
  • Να παρέχει τις θεωρητικές και υπολογιστικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επίλυση τόσο θεωρητικών όσο και πρακτικών προβλημάτων μηχανικής.
  • Να παρέχει πρακτική και πειραματική εμπειρία που επιτρέπει στους φοιτητές να συνδέσουν άμεσα με τη θεμελιώδη γνώση με την θεωρία.
  • Να προετοιμάσει τους απόφοιτους να εργαστούν μεμονωμένα ή σε ομάδες προκειμένου να παρέχουν λύσεις μηχανικής.
  • Να προετοιμάσει τους απόφοιτους ώστε να σχεδιάζουν/εφαρμόζουν συστήματα και διαδικασίες για την επίλυση προβλημάτων μηχανικής.
  • Να προωθήσει την έρευνα, ανάπτυξη ερευνητικών δεξιοτήτων και την παροχή θεμελιωδών γνώσεων για την υποστήριξη μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας στην έρευνα και ανάπτυξη.
  • Να αναπτύξει την ικανότητα των αποφοίτων να γράφουν τεχνικές αναφορές και επιστημονικά άρθρα καθώς και να παρουσιάζουν τη δουλειά τους ενώπιον της ερευνητικής κοινότητας.
  • Να παρέχει στους απόφοιτους την ευκαιρίαν να αναπτύξουν μεγαλύτερη τεχνική ικανότητα στην περιοχή τους και να γίνουν επιτυχημένοι επαγγελματίες.
  • Να προετοιμάσει τους απόφοιτους για την εισαγωγή τους σε πρόγραμμα διδακτορικού στην Ηλεκτρολογική Μηχανική.

Επαγγελματικά Προφίλ Αποφοίτων με Παραδείγματα

Οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος μπορούν να απασχοληθούν σε διάφορους τομείς όπως:

  1. Ιδιωτικές εταιρείες.
  2. Δημόσιοι οργανισμοί.
  3. Ημικρατικοί οργανισμοί.
  4. Πανεπιστήμια και κολέγια.
  5. Ερευνητικά ιδρύματα.
  6. Τεχνικά λύκεια και σχολές επαγγελματικής κατάρτισης.
  7. Εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
  8. Στρατός, ναυτικό και αμυντικές εταιρείες.
  9. Εγκαταστάσεις ραντάρ και συστημάτων παρακολούθησης.

Πρόσβαση σε Περαιτέρω Σπουδές

Οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να γίνουν δεκτοί σε σπουδές Τρίτου Κύκλου (Διδακτορικές Σπουδές)

Το πρόγραμμα δέχεται φοιτητές και στο φθινοπωρινό και στο εαρινό εξάμηνο. Οι αιτήσεις εισδοχής στο πρόγραμμα θα ληφθούν υπόψη μόνο από υποψηφίους που πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια εισόδου όπως καθορίζονται παρακάτω:

Γενικά:

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου Ηλεκτρολόγου/Ηλεκτρονικού Μηχανικού ή σχετικού τομέα από ίδρυμα αναγνωρισμένο στη χώρα όπου δραστηριοποιείται. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν και οι υποψήφιοι που δεν κατέχουν το πτυχίο Bachelor κατά τη στιγμή της αίτησης, αλλά θα το αποκτήσουν πριν από την έναρξη των μεταπτυχιακών σπουδών. Ωστόσο, αυτοί οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν επιστολή από την γραμματεία του πανεπιστημίου τους που να βεβαιώνει την αποφοίτηση πριν από την έναρξη του μεταπτυχιακού προγράμματος. Η απόφαση για την εισαγωγή στο πρόγραμμα επισημοποιείται μόλις αποκτήσουν το προπτυχιακό τους τίτλο. Είναι επιθυμητό οι υποψήφιοι να έχουν αθροιστικό μέσο όρο (CPA) 2,5/4,0 στο πτυχίο (ή ισοδύναμο σύμφωνα με το ακαδημαϊκό σύστημα που ακολουθείται στη χώρα σπουδών). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, φοιτητές με οριακά χαμηλότερο CPA μπορούν να γίνουν δεκτοί. Απαιτείται επίσης επάρκεια της Αγγλικής γλώσσας όπως περιγράφεται παρακάτω.

Οι φοιτητές που γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα MSc στην Ηλεκτρολογική Μηχανική και δεν είναι κάτοχοι προπτυχιακού τίτλου στην Ηλεκτρολογική/Ηλεκτρονική Μηχανική πρέπει να διαθέτουν θεμελιώδεις γνώσεις βασικών εννοιών στα ακόλουθα μαθήματα/τομείς: Κυκλώματα και Ηλεκτρονικά, Σήματα και Συστήματα, Ηλεκτρομαγνητισμό και Μικροκύματα, Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα, Σχεδιασμό και Έλεγχο Ψηφιακών Συστημάτων. Ο Ακαδημαϊκός Σύμβουλος του φοιτητή είναι υπεύθυνος για να καθοδηγήσει τον φοιτητή να καλύψει πιθανές ελλείψεις στις σχετικές περιοχές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υποχρέωση παρακολούθησης το πολύ τεσσάρων (4) επιπλέον μαθημάτων από τις παραπάνω περιοχές (ενδεχομένως από το αντίστοιχο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος).

Ειδικά:

Κάθε αίτηση εισδοχής πρέπει να περιλαμβάνει:

  1. Συνοδευτική επιστολή που να αναφέρει σαφώς το πτυχίο για το οποίο ο υποψήφιος επιθυμεί να υποβάλει αίτηση.
  2. Συμπληρωμένο έντυπο αίτησης.
  3. Βιογραφικό σημείωμα που αναφέρει τα ακαδημαϊκά προσόντα και την πιθανή επαγγελματική εμπειρία του φοιτητή, τυχόν δημοσιεύσεις, βραβεία κ.λ.π.
  4. Μια σύντομη δήλωση που αναφέρει τον λόγο που ο υποψήφιος επιθυμεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα, τον επαγγελματικό προσανατολισμό του υποψηφίου, τους μελλοντικούς στόχους κ.λπ.
  5. Τουλάχιστον δύο συστατικές επιστολές από ακαδημαϊκούς ή επαγγελματίες επιβλέποντες.
  6. Αντίγραφα αντιπροσωπευτικών δημοσιεύσεων, εάν υπάρχουν.
  7. Αντίγραφα όλων των πτυχίων και αναλυτικών βαθμολογιών. Εάν χρειάζεται, να συμπεριληφθεί και μια βεβαίωση από την γραμματεία του πανεπιστημίου του φοιτητή εμ την αναμενόμενη ημερομηνία αποφοίτησης του.
  8. Αντίγραφα οποιουδήποτε άλλου υποστηρικτικού υλικού, όπως αποτελέσματα εξετάσεων, διακρίσεις, βραβεία κ.λπ.
  9. Αποδεικτικό επάρκειας της αγγλικής γλώσσας σε περίπτωση που η επίσημη γλώσσα διδασκαλίας κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών δεν ήταν τα αγγλικά (τουλάχιστον βαθμολογία TOEFL 550 σε έντυπη μορφή ή 213 σε ηλεκτρονική μορφή ή GCSE “O” Level με “C” ή IELTS με βαθμολογία 6,5 ή βαθμολόγηση στο επίπεδο ENGL-100 του εσωτερικό τεστ τοποθέτησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας).

Το υλικό της αίτησης θα πρέπει να υποβληθεί στα αγγλικά.

Τα κριτήρια για την αξιολόγηση των υποψηφίων είναι τα εξής:

  1. Ακαδημαϊκά και άλλα σχετικά προσόντα.
  2. Επαγγελματική εμπειρία.
  3. Συστατικές επιστολές.
  4. Γνώση της αγγλικής γλώσσας.
  5. Ερευνητική δυναμική.

Η αξιολόγηση των μαθημάτων αποτελείται συνήθως από μια τελική εξέταση καθώς και από συνεχή αξιολόγηση. Η συνεχής αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ενδιάμεση εξέταση, εργασίες και πρότζεκτ.

Η βαθμολογία υπολογίζεται βάσει του βάρους της τελικής εξέτασης και της συνεχούς αξιολόγησης πολλαπλασιασμένα με την αριθμητική βαθμολογία του φοιτητή σε αυτές τις δύο αξιολογήσεις. Με βάση την βαθμολογία των μαθημάτων υπολογίζεται ο μέσος βαθμός του εξάμηνου (GPA) ενός φοιτητή καθώς και ο γενικός μέσος όρος (CPA).

The student must complete 90 ECTS and all programme requirements.

A minimum cumulative grade point average (CPA) of 2.0 is required. Thus, although a ‘D-‘ is a PASS grade, in order to achieve a CPA of 2.0 an average grade of ‘C’ is required.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:

  • Εφαρμόζουν θεμελιώδεις γνώσεις της επιστήμης και της μηχανικής.
  • Αναγνωρίζουν, διατυπώνουν τεχνικά και επιλύουν σύνθετα προβλήματα ηλεκτρολογικής μηχανικής.
  • Σχεδιάζουν και διεξάγουν πειράματα, και είναι σε θέση να αναλύσουν και να ερμηνεύσουν τα παραγόμενα δεδομένα.
  • Σχεδιάζουν ένα σύστημα, στοιχείο ή διαδικασία ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εφαρμογής εντός ρεαλιστικών τεχνοοικονομικών περιορισμών.
  • Αναπτύσσουν λύσεις που ανταποκρίνονται στις επιθυμητές ανάγκες της οικονομίας, της παραγωγικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Χρησιμοποιούν τις τεχνικές, τις δεξιότητες και τα σύγχρονα μηχανικά εργαλεία που είναι απαραίτητα στην μηχανική πρακτική και στην έρευνα.
  • Λειτουργούν και επικοινωνούν αποτελεσματικά σε διεπιστημονικές ομάδες.
Section: A – Core Requirements
Min. ECTS Credits: 48  Max. ECTS Credits: 48
Notes:
Course Code Course Title ECTS Credits
ECE-532 Probability and Random Processes 8
ECE-544 Antennas for Wireless Communications 8
ECE-546 Fiber Optics 8
ECE-552 Digital Communications 8
ECE-566 Electric Power Generation, Transmission and Distribution 8
ECE-567 Renewable Energy Sources and Technologies 8
Section: B – Signal Processing and Communications
Min. ECTS Credits: 0  Max. ECTS Credits: 40
Notes: ECE-593 may also be included in this section.
Course Code Course Title ECTS Credits
ECE-524 Advanced Computer Networks 8
ECE-526 Optical Networks 8
ECE-530 Adaptive Signal Processing 8
ECE-533 Detection and Estimation Theory 8
ECE-534 Neural Networks and Fuzzy Logic 8
ECE-535 Speech Processing 8
ECE-536 Digital Image Processing 8
ECE-550 Information Theory 8
ECE-553 Communications Management 8
ECE-554 Wireless Communications 8
ECE-556 Satellite Communications Systems 8
Section: C – Electromagnetics, Antennas and Microwave Engineering
Min. ECTS Credits: 0  Max. ECTS Credits: 40
Notes: ECE-593, ECE-554 and ECE-556 may also be included in this section.
Course Code Course Title ECTS Credits
ECE-540 Microwave Circuits 8
ECE-541 RF Circuit Design 8
ECE-542 Electromagnetic Waves and Guided Structures 8
ECE-543 Electromagnetic Compatibility/Electromagnetic Interference 8
ECE-545 Applied Electromagnetics 8
ECE-547 Computational Methods in Electromagnetics 8
Section: D – Renewable Energy Sources and Power Systems
Min. ECTS Credits: 0  Max. ECTS Credits: 40
Notes: ECE-593 may also be included in this section.
Course Code Course Title ECTS Credits
ECE-561 Photovoltaics 8
ECE-562 Power Electronics 8
ECE-563 Smart Power Grid Management 8
ECE-565 Wind Energy Technology 8
ECE-568 Power System Protection 8
ECE-569 Electrical Design, Planning and Regulations 8
Section: E – VLSI and Embedded Systems
Min. ECTS Credits: 0  Max. ECTS Credits: 40
Notes: ECE-593 may also be included in this section.
Course Code Course Title ECTS Credits
ECE-520 Introduction to VLSI Design 8
ECE-521 Fault Tolerant Computing 8
ECE-522 Advanced Computer Architecture 8
ECE-523 Testing and Diagnosis for VLSI Systems and Circuits 8
ECE-525 Computer Aided Design for VLSI 8
ECE-527 Electronic Properties of Materials 8
ECE-528 Embedded Systems 8
Section: F – Seminars, Thesis and Special Topics
Min. ECTS Credits: 2  Max. ECTS Credits: 34
Notes:
Course Code Course Title ECTS Credits
ECE-590 Graduate Seminars 2
ECE-591A Thesis Research I 6
ECE-591B Thesis Research II 6
ECE-591C Thesis Research III 12
ECE-593 Special Topics in Electrical Engineering 8

Option 1: Thesis option

Semester 1

Course ID Course Title ECTS Credits Lecturer(s)
ECE-532 Probability and Random Processes 7.5 Dr George Gregoriou, Associate Professor
ECE-544 Antennas for Wireless Communications 7.5 Prof Anastasis Polycarpou,Professor
ECE-546 Fiber Optics 7.5 Dr Antonis Hadjiantonis,Associate Professor
ECE-566 Electric Power Generation, Transmission & Distribution 7.5 Dr Andreas Michaelides,Assistant Professor

Semester 2

Course ID Course Title ECTS Credits Lecturer(s)
ECE-552 Digital Communications 7.5 Dr Ioannis Kyriakides, Associate Professor
ECE-567 Renewable Energy Sources and Technologies 7.5 Dr Marios Nestoros, Associate Professor
ECE-591A Thesis Research 15 Prof Anastasis Polycarpou, Professor

Semester 3

Course ID Course Title ECTS Credits Lecturer(s)
ECE-554 Wireless Communications 7.5 Dr Antonis Hadjiantonis, Associate Professor
ECE-550 Information Theory 7.5 Dr Ioannis Kyriakides,Associate Professor
ECE-591B Thesis Research 15 Prof Anastasis Polycarpou, Professor

Το πιο πάνω πρόγραμμα ανά εξάμηνο είναι ενδεικτικό. Μερικά από τα μαθήματα είναι επιλογής και μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα.

Dr George Gregoriou

Dean of the School of Sciences and Engineering
Associate Professor
School of Sciences and Engineering
Department of Engineering
Member of the Senate

Dr Antonis Hadjiantonis

Associate Professor
School of Sciences and Engineering
Department of Engineering

Dr Andreas Michaelides

Associate Professor
School of Sciences and Engineering
Department of Engineering

Dr Stelios Neophytou

Head of Department
Associate Professor
School of Sciences and Engineering
Department of Engineering

Professor Marios Nestoros

Associate Dean
Professor
School of Sciences and Engineering
Department of Engineering

Professor Anastasis Polycarpou

Professor
School of Sciences and Engineering
Department of Engineering

Dr Stelios Hirodontis

Adjunct Faculty

Go to Top