Ενεργειακή Αν. Μεσόγειος: Ευκαιρίες για Κύπρο και Ελλάδα
Επίκαιρη διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας στον τομέα της ενέργειας
Ποια είναι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα σχετικά με τις έρευνες για την ανακάλυψη Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο; Ποιες είναι οι εταιρίες που πρωταγωνιστούν στις έρευνες; Ποιος είναι ο ρόλος των τριμερών συνεργασιών χωρών της περιοχής; Πού κυρίως επικεντρώνει την προσοχή της στις έρευνες η Ελλάδα ώστε να αποφύγει τον ανταγωνισμό και την ένταση στις σχέσεις με την εξ Ανατολών γείτονά της;
Σε αυτά τα ζητήματα, αλλά και σε άλλα παρεμφερή, αναφέρθηκε η Δρ Αντωνία Δήμου, επικεφαλής της Μονάδας για τη Μέση Ανατολή στο Ινστιτούτο Ανάλυσης για την Ασφάλεια και την Άμυνα (Institute for Security and Defense Analyses) και συνεργάτιδα του Κέντρου για τη Μέση Ανατολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου.
Η ομιλήτρια, παρουσίασε την εμπλοκή της Ελλάδας στην ανάπτυξη των Ισραηλινών πεδίων Φυσικού Αερίου, ενώ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω του μεγάλου προβλήματος στις σχέσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους και το Κίνημα Αντίστασης «Χαμάς».
Αναφέρθηκε στην πετρελαϊκή πολιτική της Ελλάδας και στις περιοχές όπου διεξάγονται οι έρευνες (νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο κυρίως πέλαγος). Μίλησε για το σχέδιο του αγωγού East Med, τις έρευνες μεγάλων πολυεθνικών πετρελαϊκών επιχειρήσεων (Eni, Total, Exxon Mobil) στα Κυπριακά τεμάχια, για τη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για την ασφαλή ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία υποθαλάσσιου Αγωγού πετρελαίου, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις Τουρκικές προκλήσεις με το Barbaros.
Η Δρ Δήμου παρουσίασε επίσης σε ζητήματα που σχετίζονται με μέτρα ενδιαφερόμενων κρατών για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ ανέλυσε τη συνεργασία της Ελλάδας με συμμαχικές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και την εκπαίδευση Ελλήνων σε στρατιωτικές ασκήσεις όπου χρησιμοποιούνται υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα.
Στην παρέμβαση του ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, επεσήμανε πως ακόμα δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια το μέγεθος των ενεργειακών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπενθύμισε τον μακρόχρονο ανταγωνισμό των Μεγάλων Δυνάμεων στην περιοχή. Σχολίασε επίσης την Τουρκική επιθετικότητα απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα, τις τουρκικές αξιώσεις για τους Τουρκοκυπρίους, ενώ υπέδειξε την σταδιακή υπαναχώρηση της Άγκυρας από τις δεσμεύσεις της έναντι της Δύσης, καθώς και την επιμονή της να έχει λόγο σε όλα όσα σχετίζονται με την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Καθηγητής Θεοφάνους δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό Φυσικό Αέριο, ενώ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά χρήσιμες τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Ακολούθησε ευρύς διάλογος με τους παρευρισκόμενους.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ Μιχάλης Κοντός, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.