Σχετικά με το Κυπριακό Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών
Από την ίδρυσή του το Σεπτέμβριο του 2012, το Κέντρο έχει εργαστεί για τη δημιουργία ενός διεπιστημονικού χώρου για διάλογο, ο οποίος μπορεί να φέρει σε επαφή φοιτητές, επιστήμονες, ακτιβιστές, καλλιτέχνες, κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, παλαιούς και νέους επαγγελματίες, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η εναρκτήρια διάσκεψη του Κέντρου, με τίτλο “Διαπολιτισμικός Διάλογος και Πολιτιστική Διπλωματία στην Πράξη”, ερεύνησε την πολιτική φύση του πολιτισμού και το βαθμό στον οποίο η πολιτική που βασίζεται στον πολιτισμό μπορεί να είναι ωφελήσει, φέρνοντας κοντά διαιρεμένες κοινότητες.
Το “1ο Diversity Arts Festival” , διοργανώθηκε με σκοπό να γιορτάσει την ποικιλομορφία των τεχνών του νησιού και των διαφόρων πολιτισμών. Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε ακαδημαϊκές παρουσιάσεις, εκθέσεις τέχνης και μουσικές παραστάσεις από καλλιτέχνες που ζουν στο νησί.
Το συνέδριο με θέμα “Ο ρόλος της Παιδείας σε μια πολυπολιτισμική Κύπρο” καταπιάστηκε με τους τρόπους με τους οποίους η Παιδεία μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στα σύγχρονα προβλήματα συνύπαρξης στην Κύπρο. Το συνέδριο τέθηκε υπό την αιγίδα της κα Ανδρούλας Βασιλείου, Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιας για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας.
Το Κέντρο έχει επίσης στηρίξει την πρωτοβουλία της έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για μια σειρά εκδηλώσεων που τιμά τις ιστορικές κοινότητες του νησιού, κάνοντας αρχή με την εκδήλωση “Πολυπολιτισμική Κύπρος: η Αρμενική Κοινότητα”.
Ως συνδιοργάνωση με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού, τον Ευρωπαϊκό Δημόσιο Χώρο, το Mediazone και το Music TV, η κυπριακή πρωτοβουλία της παγκόσμιας εκστρατείας “One Billion Rising” αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση γύρω από την άδικη μεταχείριση των γυναικών, το σπάσιμο της σιωπής και την αντίσταση.
Το Κέντρο, επίσης, συνδιοργάνωσε παρουσίαση των αποτελεσμάτων και συζήτηση της έκθεσης “Η βία κατά των γυναικών στο πλαίσιο των πολιτικών μετασχηματισμών και της οικονομικής κρίσης στην περιοχή της Ευρω-μεσογείου· τάσεις και συστάσεις προς την ισότητα και τη δικαιοσύνη”, που δημοσιεύθηκε από το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πρόσφατα, το Κέντρο πραγματοποίησε μια δεύτερη διάσκεψη για το θέμα της πολιτιστικής διπλωματίας, με τίτλο “Πολιτιστική διπλωματία και αφηγήσεις της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.” Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στη δύναμη των αφηγήσεων ως βοήθεια προς τη συμφιλίωση και την ειρήνη.
Στα πλαίσια του “The Booth Project: Hear Me OUT” συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν αφηγήσεις ανθρώπων διαφορετικών σεξουαλικών ταυτοτήτων που ζουν στην Κύπρο. Αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για την αντιμετώπιση της ομοφοβίας, εντός και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος.
Το “Κρήτη και Κύπρος στο Σταυροδρόμι των Πολιτισμών” εξερεύνησε τις ομοιότητες ανάμεσα στην ιστορία και τον πολιτισμό Κρήτης και Κύπρου.
Το “2nd Diversity Arts Festival” αποτελούνταν από ένα πρόγραμμα 5 ημερών με εκθέσεις από φοιτητές και ξένους καλλιτέχνες που ζουν στην Κύπρο, μια λογοτεχνική βραδιά, μια συναυλία, καθώς και εργαστήρια μουσικής, χορού, φωτογραφίας και δημιουργικής γραφής. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην Πύλη Αμμοχώστου, συμβολικό σταυροδρόμι των διαφορετικών κοινοτήτων.
Προσβλέπω στην περαιτέρω εξέλιξη του Κέντρου και καλώ τα μέλη της ακαδημϊκής κοινότητας να συμβάλουν επίσης σε αυτή την προσπάθεια.
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου με οποιεσδήποτε ερωτήσεις, σχόλια, προτάσεις, ή ιδέες για συνεργασία στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].
Ευχές,
Δρ Μαριλένα Ζακχαίου
Διευθύντρια, Κυπριακό Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών