Αλήθεια, τι κάνει ένας Κοινωνικός Λειτουργός;
2024 δυνατότητες που δίνει αυτό το επάγγελμα.
Το Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σας προσκαλεί σε ενημερωτική ημερίδα για την παρουσίαση του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού το Σάββατο, 6 Απριλίου μεταξύ 10:30 -14:00 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού μέσω δύο βιωματικών εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα και θα απευθύνονται σε γονείς και μαθητές ηλικίας 15-18 ετών.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με καθηγητές και με φοιτητές του Προγράμματος και να ενημερωθούν ευρύτερα για τους τομείς άσκησης του επαγγέλματος.
Πληροφορίες Βιωματικών Εργαστηρίων
Βιωματικό Εργαστήριο για Νέους “Είμαι Εγώ και Είμαι Εντάξει”
Βιωματικό εργαστήριο για την κατανόηση, την πίστη και την αξία του εαυτού μας.
«Είμαι εγώ και Είμαι εντάξει»
«Εγώ είμαι εγώ. Σ’ όλο τον κόσμο, δεν υπάρχει κανένας άλλος σαν εμένα».
(Virginia Satir)
Η ανάγκη κατανόησης του εαυτού στους εφήβους είναι διαχρονική, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε τις έντονες αλλαγές που βιώνουν, σε κάθε στάδιο της εξελικτικής τους πορείας. Οι έφηβοι χρειάζονται την αγάπη και την επιβεβαίωση των άλλων για να μάθουν να αγαπούν και να εκτιμούν τον εαυτό τους, καθώς και ξεκάθαρα όρια στα οποία θα ξέρουν ότι μπορούν να κινηθούν.
Στο Εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία:
- Να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους,
- Να συνειδητοποιήσουν ότι είναι μοναδικά και ξεχωριστά άτομα, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές τους και τα ατομικά χαρακτηριστικά τους και
- Να συνδεθούν με την επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας που διέπεται μεταξύ άλλων από τις αρχές της ισοτιμίας, της αποδοχής και του σεβασμού της διαφορετικότητας κάθε ατόμου.
Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου θα εργαστούμε με εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν να μοιραστούμε σκέψεις, ιδέες, εμπειρίες στην ολομέλεια του κύκλου. Βασικά συστατικά της συνάντησης οι κανόνες: δεν υπάρχει “σωστό” και “λάθος” σε ό,τι σκεφτόμαστε ή εκφράζουμε, μοιραζόμαστε τόσο όσο θέλουμε και νιώθουμε άνετα.
Βιωματικό Εργαστήριο για Γονείς
Βιωματικό εργαστήριο για την επικοινωνία, τον σεβασμό και την αποδοχή του παιδιού.
Πυρηνικές ανάγκες μας είναι η γνωριμία και η επικοινωνία με τον εαυτό μας καθώς και η αναγνώριση της αξίας μας με απώτερο στόχο την αποδοχή του όλου που είμαστε και του όλου που είναι τα παιδιά μας στα συστήματα που εντασσόμαστε και αλληλοεπιδρούμε.
Μέσω λοιπόν της οδού αυτής, ο δρόμος της γονεϊκότητας χρειάζεται να εμπεριέχει την τέχνη του να ακούω και να ακούγομαι, να σέβομαι και να με σέβονται, να αποδέχομαι, να συναισθάνομαι και να συμπεριλαμβάνω. Να συνδέομαι υγιώς με τα παιδιά μου, να αγκαλιάζω τις επιλογές τους, τα όνειρά τους και τα λάθη τους, να στέκομαι δίπλα τους, να τα οριοθετώ και να τα πλαισιώνω.
Ένας δρόμος που προϋποθέτει αγάπη προς τον εαυτό και προς τον άλλο.
Μέσω του βιωματικού εργαστηρίου δίδεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες γονείς:
- Να αφουγκραστούν τις ανάγκες και τα θέλω των παιδιών τους.
- Να δουν τον εαυτό τους ως γέφυρα για την επίτευξη των στόχων των παιδιών τους.
- Να παρατηρήσουν την μορφή επικοινωνίας με τα παιδιά τους ώστε να μπορέσουν είτε να την ενισχύσουν, είτε να την αναθεωρήσουν είτε να αναστοχαστούν πάνω σε αυτήν.
- Να δουν τη σχέση με τα παιδιά τους ως μια σχέση με προοπτικές και δυνατότητες εξέλιξης.
- Να συστηθούν με τις βασικές αρχές και αξίες που πρεσβεύει η επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας.
Η ανοιχτοσύνη και η θέληση των συμμετεχόντων είναι τα αναγκαία υλικά για την υλοποίηση της δράσης αυτής. Ο καθένας θα έχει την δυνατότητα με εκφραστεί όσο και αν επιθυμεί χωρίς κριτική, να πάρει και να δώσει ελεύθερα στην ομάδα με μοναδική «δέσμευση» την παραδοχή της ευαλωτότητάς μας μιας και όλοι μοιραζόμαστε κοινούς προβληματισμούς, άγχη και ισχυρές προκλήσεις στο ταξίδι της γονεϊκότητας.
Συντονίστριες Εργαστηρίων:
Δρ. Δέσποινα Κοχλιού,
Συντονίστρια Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Σοφία Καραβασίλη, MSc,
Κοινωνική Λειτουργός, Δραματοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Γονέων-Ζευγαριών. Εξωτ. Συνεργάτιδα Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Μαρία Γαϊδαρτζή,
Κοινωνική Λειτουργός, Συστημική ψυχοθεραπεύτρια ατόμων, ζευγαριών και οικογένειας
Στα εργαστήρια θα συμμετέχουν φοιτητές Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.