Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης και το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, σας προσκαλεί σε σεμινάριο με θέμα «Κόμματα και Πολιτική στην Ελλάδα μετά τις Εκλογές του 2019».
Κεντρική εισήγηση
Οι εκλογές του 2019 σηματοδότησαν το τέλος της σχεδόν πενταετούς κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδυση της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό για τα δεδομένα του εντός κρίσης ελληνικού κομματικού συστήματος. Το γεγονός της εκλογής μιας μονοκομματικής κυβέρνησης −σε αντίθεση με τις αλλεπάλληλες κυβερνήσεις συμμαχιών από το 2011 και έπειτα− η συγκέντρωση περίπου του 70% των συνολικών ψήφων στα δύο πρώτα κόμματα, αλλά και η διαμόρφωση ενός σχετικά διαφορετικού πλαισίου άσκησης πολιτικής μετά την ολοκλήρωση και του τελευταίου προγράμματος διάσωσης/λιτότητας, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση της δικομματικής διευθέτησης, η οποία ήταν κυρίαρχη στο ελληνικό κομματικό σύστημα τις προηγούμενες δεκαετίες − με τη διαφορά ότι πλέον ο κύριος εκφραστής του κεντροαριστερού πόλου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η κεντρική εισήγηση θα κινηθεί σε τρία επίπεδα:
- α) Θα παρουσιάσει κάποια στοιχεία της εκλογικής επιρροής των κομμάτων με έμφαση στις μετακινήσεις και στα κοινωνικο-επαγγελματικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων. Στόχος είναι να προσδιοριστούν οι κοινωνικές βάσεις της υπό εκκίνηση μεταβολής στο ελληνικό κομματικό σύστημα.
- β) Θα προτείνει ορισμένες ερμηνείες του εκλογικού αποτελέσματος απαντώντας στα ερωτήματα του γιατί κέρδισε η Νέα Δημοκρατία και γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
- γ) Βάσει αυτών των ερμηνειών, θα προσπαθήσει να αναλύσει τις στρατηγικές των κοινοβουλευτικών κομμάτων στη μετεκλογική περίοδο, επιχειρώντας κάποιες προβολές των στρατηγικών αυτών επιλογών στο μέλλον. Θέση μας είναι ότι η πιο πιθανή εξέλιξη στο ελληνικό κομματικό σύστημα αφορά στην ανασυγκρότηση του δικομματισμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστούν οι διαφορετικών επιπέδων προϋποθέσεις μιας τέτοιας εξέλιξης και θα επισημανθούν ταυτόχρονα τα δυνητικά αποτρεπτικά της εν λόγω εξέλιξης ανοικτά ζητήματα.
Εισαγωγικές Επισημάνσεις/Χαιρετισμοί:
16:00: Καθ. Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Καθ. Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης και Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
16:15: Οι Εκλογές του 2019 και η Ανασυγκρότηση του Ελληνικού Κομματικού Συστήματος: Προς έναν Νέο Δικομματισμό;, Κώστας Ελευθερίου, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης (ΕΚΠΑ)
17:00: Σύντομες παρεμβάσεις:
Δρ. Γιάννος Κατσουρίδης, Μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Δρ. Στέργιος Μήτας, Λέκτορας Φιλοσοφίας και Μεθοδολογίας του Δικαίου, Τμήμα Νομικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
17:20: Συζήτηση
Συντονιστής: Δρ. Γιώργος Χαραλάμπους, Επίκουρος Καθ. Πολιτικής Επιστήμης, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας