Καλές Τέχνες

(Πτυχίο, 4 Έτη)

Διάρκεια Σπουδών

4 έτη

Τίτλος Σπουδών

Πτυχίο Καλών Τεχνών

Επίπεδο Τίτλου Σπουδών

Πτυχίο (1ος Κύκλος Σπουδών)

Γλώσσα Διδασκαλίας

Αγγλική

Μέθοδος Φοίτησης

Πλήρης ή Μερική Φοίτηση

Ελάχιστες Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS)

240

Πληροφορίες

Καλές Τέχνες (Πτυχίο, 4 Έτη)

Διάρκεια Σπουδών 4 έτη
Τίτλος Σπουδών Πτυχίο Καλών Τεχνών
Επίπεδο Τίτλου Σπουδών Πτυχίο (1ος Κύκλος Σπουδών)
Γλώσσα Διδασκαλίας Αγγλική
Μέθοδος Φοίτησης Full-time or Part-time
Ελάχιστες Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) 240

Πληροφορίες

Περιγραφή Προγράμματος

Το πρόγραμμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας προσφέρει στους φοιτητές δημιουργικές γνώσεις και καλλιτεχνικές δεξιότητες σε ένα ευρύ φάσμα εικαστικών μέσων και σύγχρονων δημιουργικών πρακτικών. Στόχος μας είναι να καταφέρουν οι νέοι εικαστικοί να αναπτύξουν ένα κριτικό τρόπο σκέψης, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις στον κόσμο του σήμερα. Οι καθηγητές του προγράμματος έχουν δράση στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, και συνεργάζονται με πανεπιστήμια και ιδρύματα για την παρουσίαση εκθέσεων, διεξαγωγή έρευνας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η εργαστηριακή πρακτική εκπαίδευση προσφέρεται σε παραδοσιακά εικαστικά μέσα (σχέδιο, ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική και κεραμική), αλλά και σε νεότερα(φωτογραφία, βιντεοτέχνη, ψηφιακή τέχνη και animation). Οι φοιτητές μπορούν να πειραματιστούν στις σύγχρονες εικαστικές πρακτικές σε ένα δημιουργικό περιβάλλον που τους επιτρέπει να εξελίξουν τη δική τους καλλιτεχνική πορεία. Η μάθηση στις Καλές Τέχνες υποστηρίζεται από σχετικά μαθήματα έρευνας και συγγραφής, με συμμετοχή σε εκθέσεις που διοργανώνονται από το τμήμα και λαμβάνοντας μέρος σε συνέδρια, εργαστήρια και σεμινάρια με καλεσμένους ερευνητές, παραγωγούς πολιτισμού και καλλιτέχνες από την τοπική και διεθνή εικαστικό χώρο.

Καλλιεργούμε την αντίληψη της σημασίας της δημιουργίας στα σύγχρονα επαγγελματικά πεδία των τεχνών, του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, και εφοδιάζουμε τους φοιτητές μας με δημιουργικές δεξιότητες και κριτικό τρόπο σκέψης που θα τους βοηθήσουν στις μελλοντικές επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Οι απόφοιτοι του προγράμματος, εκτός από τη δράση τους και το εικαστικό τους έργο στο πλαίσιο της σύγχρονης τέχνης, εργάζονται σε τομείς όπως: η διδασκαλία της τέχνης, ο κινηματογράφος, η φωτογραφία και γενικότερα οι χώροι των τεχνών και του πολιτισμού.

Στην καρδιά του προγράμματος είναι οι φοιτητές μας και στόχος μας είναι να τους παρέχουμε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που τους επιτρέπει να εξελιχθούν ως σύγχρονοι εικαστικοί και πολίτες, συνδεδεμένοι με καλλιτεχνικές κοινότητες σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. (Καθηγητές του Πτυχίου Καλών Τεχνών)

Τα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι αξιολογημένα από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) Κύπρου.

Προοπτικές Σταδιοδρομίας

Οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να απασχοληθούν ως επαγγελματίες εικαστικοί καλλιτέχνες, ως εκπαιδευτικοί εικαστικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ως ιστορικοί και κριτικοί τέχνης, ως επιμελητές συλλογών και εκθέσεων ή ως σύμβουλοι πολιτιστικών υπηρεσιών και ιδρυμάτων τέχνης.

Επίσης, μπορούν να εργαστούν στον εκδοτικό χώρο, στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ως επαγγελματίες φωτογράφοι, γραφίστες, ή ως διοικητικά στελέχη διαχείρισης μουσείων και προβολής πολιτιστικών θεσμών.

Συνοπτικά, ένας πτυχιούχος Καλών Τεχνών μπορεί να εργοδοτηθεί στους ακόλουθους τομείς:

  • Επαγγελματίας Εικαστικός
  • Εκπαιδευτικός Εικαστικών Τεχνών
  • Επιμελητής Εκθέσεων
  • Ιστορικός Τέχνης
  • Λειτουργός σε Μουσεία και Γκαλερί
  • Ερευνητής/τρια Τέχνης
  • Πολιτιστική Διαχείριση
  • Φωτογράφος

Πρόσβαση σε Περαιτέρω Σπουδές

Οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να γίνουν δεκτοί σε σπουδές δεύτερου κύκλου (Μεταπτυχιακές Σπουδές)

Ακαδημαϊκή Εισδοχή

Το ελάχιστο κριτήριο εισδοχής στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών είναι το αναγνωρισμένο Απολυτήριο Λυκείου ή άλλο διεθνώς αναγνωρισμένο ισοδύναμο προσόν. Οι φοιτητές/τριες με βαθμό απολυτηρίου χαμηλότερο  από  7.5/10 ή 15/20 ή αντίστοιχο, ανάλογα με το σύστημα βαθμολόγησης της χώρας έκδοσης του απολυτηρίου,  λαμβάνουν, κατά το πρώτο έτος των σπουδών τους, επιπρόσθετη  ακαδημαϊκή καθοδήγηση και παρακολούθηση.

Επιπρόσθετα, οι αιτούντες αναμένεται να καταθέσουν φάκελο εργασιών σχετικών με την τέχνη, το σχεδιασμό ή τα πολυμέσα (art, design, multimediaportfolio), σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Το portfolio, που προσκομίζουν οι υποψήφιοι τη μέρα προγραμματισμένης συνέντευξης, η οποία μπορεί να διεξαχθεί και διαδικτυακά (online), αξιολογείται από επιτροπή του Τμήματος. Η συνέντευξη έχει τη μορφή συζήτησης σχετικά με τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα του υποψήφιου και επικεντρώνεται στο portfolio και στα έργα που αυτό περιέχει σχετικά με τη γραφιστική, τα πολυμέσα, τις καλές τέχνες ή άλλα παρεμφερή πεδία.

Η συνέντευξη και η αξιολόγηση του portfolio αποτελούν μία αμφίδρομη διαδικασία κατά την οποία ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να κάνει ερωτήσεις για το πρόγραμμα σπουδών, να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες του Τμήματος και να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου.

Επαρκής Γνώση Αγγλικής Γλώσσας

Οι ελάχιστες απαιτήσεις γνώσης της αγγλικής γλώσσας για εγγραφή στα προγράμματα σπουδών αναγράφονται πιο κάτω. Οι φοιτητές/τριες που δεν κατέχουν κάποιο από τα πιο κάτω πιστοποιητικά ή τους ελάχιστους βαθμούς και κατέχουν IELTS με 4.5 και άνω, θα πρέπει να παρακαθήσουν τις κατατακτήριες εξετάσεις αγγλικής γλώσσας του Πανεπιστημίου – NEPTON (χωρίς χρέωση) και αν χρειαστεί, να παρακολουθήσουν υποστηρικτικά μαθήματα αγγλικής γλώσσας.

  • TOEFL – 525 και άνω
  • Computer-based TOEFL – 193 και άνω
  • Internet-based TOEFL – 80 και άνω
  • IELTS – 6 και άνω
  • Cambridge Exams [First Certificate] – B και άνω
  • Cambridge Exams [Proficiency Certificate – C και άνω
  • GCSE English Language “O” Level – C και άνω
  • Michigan Examination of Proficiency in English (CaMLA) – Pass
  • Pearson PTE General – Level 3 και άνω
  • KPG (The Greek Foreign Language Examinations for the State Certificate of Language Proficiency) – Level B2 και άνω
  • Anglia – Level B2 και άνω
  • IEB Advances Programme English – Pass
  • Examination for the Certificate of Proficiency in English (ECPE) Michigan Language Assessment by: Cambridge Assessment English & University of Michigan – 650 average score for ALL skills και άνω.

Η αξιολόγηση του μαθήματος αποτελείται συνήθως από μια τελική εξέταση και συνεχή αξιολόγηση. Η συνεχής αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ενδιάμεση εξέταση, μελέτες, καλλιτεχνικά προτζεκτς και ενεργή συμμετοχή στο μάθημα.

Η βαθμολογία υπολογίζεται βάσει του βάρους της τελικής εξέτασης, της συνεχούς αξιολόγησης και της πραγματικής αριθμητικής βαθμολογίας που λήφθηκε σε αυτές τις δύο αξιολογήσεις. Με βάση την βαθμολογία των μαθημάτων υπολογίζεται ο μέσος βαθμός του εξάμηνου (GPA) ενός φοιτητή καθώς και ο γενικός μέσος όρος (CPA).

Ο φοιτητής πρέπει να συμπληρώσει 240 ECTS καθώς και όλες τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Ο ελάχιστος απαιτούμενος γενικός βαθμός (CPA) είναι 2.0. Παρά το γεγονός ότι με το βαθμό ‘D-‘ το μάθημα θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ο απαιτούμενος μέσος όρος είναι το ‘C’ για να επιτευχθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος γενικός βαθμός (CPA) 2.0.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:

  • Δημιουργούν ως επαγγελματίες εικαστικοί, γνωρίζοντας τις τάσεις και τα ρεύματα της σύγχρονης τέχνηςκαι εφαρμόζοντας μια ανεξάρτητη και αναστοχαστική προσέγγιση.
  • Επιδείξουν υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων και πειραματισμού στην εικαστική κατεύθυνση που θα έχει επιλέξει ο φοιτητής/τρια όπως το σχέδιο, ζωγραφική, γλυπτική και εγκαταστάσεις, φωτογραφία, ψηφιακές τέχνες, εκπαίδευση τέχνης και εννοιολογικές/διαδικασιακές εικαστικές πρακτικές.
  • Κατέχουν επαρκείς γνώσεις, δεξιότητες και επαφή σε εικαστικά πεδία όπως η χαρακτική, το animation, η κεραμική, το περφόρμανς και η βιντεοτέχνη σε σχέση με τα δικά τους εικαστικά και υλικά ενδιαφέροντα.
  • Έχουν διαμορφώσει τη δική τους εικαστική κατεύθυνση, να είναι σε θέση να την πλαισιώσουν ερευνητικά και να εκθέσουν αποτελέσματα των δημιουργικών τους πειραματισμών σύμφωνα με τα πρότυπα του χώρου της σύγχρονης τέχνης.
  • Έχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων σε ιστορικά, πολιτισμικά και σύγχρονα ρεύματα των εικαστικών τεχνών και να μπορούν να διατυπώσουν τις θέσεις σε γραπτό λόγο.
  • Παραθέσουν εις βάθους γνώσεις και πειραματισμό σε μια αυτό-προσδιοριζόμενη εικαστική κατεύθυνση.
  • Να μπορούν να εκφράζουν σε γραπτή και προφορική μορφή κριτικές προσεγγίσεις ως προς τις δικές τους απόψεις και θέσεις, καθώς και αυτές άλλων.
  • Εκθέτουν εικαστικά έργα τους σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, καθώς και σε εκθεσιακούς και δημόσιους χώρους.
  • Κατανοούν τους τρόπους λειτουργίας του σύγχρονου συστήματος τέχνης και πολιτισμού και την θέση τους μέσα σε αυτό.
  • Προσδιορίζουν τις καλλιτεχνικές τους δυνατότητες και να τις εξελίσσουν αυτόνομα στον εικαστικό και ευρύτερο δημιουργικό επαγγελματικό χώρο.
  • Συνεργάζονται δημιουργικά με άλλους για τη διαμόρφωση καινοτόμων δράσεων σε καλλιτεχνικά πλαίσια.
  • Μπορούν να εκφράζουν σε γραπτή, προφορική και οπτική μορφή τις απόψεις και τις θέσεις τους και να παρουσιάζουν με συγκροτημένο τρόπο τα αποτελέσματα των ερευνών και των αναζητήσεών τους στο χώρο της θεωρίας και της πρακτικής των τεχνών με βάση ακαδημαϊκά πρωτόκολλα.
  • Να εφαρμόζουν δημιουργικές και καινοτόμες πρακτικές και δεξιότητες που θα τους εξασφαλίζουν επαγγελματική και ακαδημαϊκή εξέλιξη στους τομείς που επιλέγουν να εργαστούν.

Section: A Major Requirements
ECTS: Min. 174 Max. 174

Course ID Course Title ECTS Credits
ART-110 Introduction to Visual Arts 6
ART-135 Fundamentals of Drawing 6
ART-151 Painting I 6
ART-161 Sculpture and Installation I 6
ART-180 Process and Project Based Art Practice 6
ART-235 Introduction to Studio Practice 12
ART-270 Collaborative Art Practice 6
ART-281 History of Art 6
ART-290 Figure Drawing 6
ART-295 Figure and Movement 6
ART-300 Art Studio Practice 12
ART-320 Critical and Cultural Studies 6
ART-325 Working in the Creative Field 6
ART-350 Advanced Art Studio Practice 12
ART-362 Cyprus Art History 6
ART-370 Applied Art Education 6
ART-380 Contemporary Art Concepts 6
ART-384 Modern and Contemporary Art 6
ART-405 Professional Art Studio Practice 12
ART-435 Creative Research and Enquiry 6
ART-460 Public Art, Social Engagement and Situational Practices 6
ART-490 Final Year Project and Exhibition 12
DES-226 Digital Imaging 6
DES-260 Photography I 6

Section: B Electives
ECTS: Min. 18 Max. 36

Course ID Course Title ECTS Credits
ART-111 Greek Art 6
ART-148 Materials and Techniques 6
ART-195 Drawing II 6
ART-220 Ceramics 6
ART-251 Printmaking 6
ART-252 Painting II 6
ART-262 Sculpture and Installation II 6
ART-330 Handmade Animation 6
ART-340 Contemporary Painting and Cultural Heritage 6
ART-365 Scenography 6
ART-382 Mural and Large Scale Painting 6
ART-396 Fine Art Placement 6
ART-465 Arts Management 6
COMM-117 Video Production 6
COMM-190 Film 6
DES-116 Fundamentals of 2D Design 6
DES-126 Introduction to Typography 6
DES-156 Fundamentals of 3D Design 6
DES-270A Photography II 6
DES-306 Illustration 6
DES-356 Publishing 6
DES-446 History of Graphic Communication 6
MULT-260 Multimedia Art and Aesthetics 6
MULT-364 History of Digital Arts 6

Section: C Language Expression
ECTS: Min. 18 Max. 18
Notes: Placement in the English courses is done on the basis of a Placement Test or tests such
as TOEFL or GCE.

Course ID Course Title ECTS Credits
BADM-332 Technical Writing and Research 6
COMM-200 Business and Professional Communication 6
ENGL-101 English Composition 6

Section: D Humanities and Social Sciences Electives
ECTS: Min. 12 Max. 36
Notes: Or any DANC, EUS, FREN, GERM, ITAL, PSY, RUS, SOC, SPAN, TURK, GREK, HIST,
MUS, PHIL courses

Course ID Course Title ECTS Credits
ANTH-105 Cultural Anthropology 6
MUCT-302 Entrepreneurship for Performing Artists 6
PHIL-101 Introduction to Philosophy 6
PHIL-120 Ethics 6
PSY-110 General Psychology I 6

Section: E Unallocated Courses
ECTS: Min. 0 Max. 0

Semester 1

Course ID Course Title ECTS Credits
ART-110 Introduction to Visual Arts 6
ART-135 Fundamentals of Drawing 6
ART-151 Painting I 6
ART-161 Sculpture and Installation I 6
ENGL-101 English Composition 6

Semester 2

Course ID Course Title ECTS Credits
ART-180 Process and Project Based Art Practice 6
ART-290 Figure Drawing 6
ART-281 History of Art 6
DES-260 Photography I 6
PHIL-101 Introduction to Philosophy 6

Semester 3

Course ID Course Title ECTS Credits
ART-384 Modern and Contemporary Art 6
ART-235 Introduction to Studio Practice (A) 6
DES-226 Digital Imaging 6
ART-195 Drawing II 6
COMM-200 Business & Professional Communication 6

Semester 4

Course ID Course Title ECTS Credits
ART-295 Figure and Movement 6
ART-320 Critical and Cultural Studies 6
ART-270 Collaborative Art Practice 6
ART-235 Introduction to Studio Practice (B) 6
ART-220 Ceramics 6

Semester 5

Course ID Course Title ECTS Credits
ART-362 Cyprus Art History 6
ART-300 Art Studio Practice 12
ART-251 Printmaking 6
BADM-332 Technical Writing and Research 6

Semester 6

Course ID Course Title ECTS Credits
ART-380 Contemporary Art Concepts 6
ART-350 Advanced Art Studio Practice 12
ART-370 Applied Art Education 6
ART-262 Sculpture and Installation II 6

Semester 7

Course ID Course Title ECTS Credits
ART-405 Professional Art Studio Practice 12
ART-435 Creative Research and Enquiry 6
DES-270 Interior Design I 6
ANTH-105 Cultural Anthropology 6

Semester 8

Course ID Course Title ECTS Credits
ART-490 Final Year Project and Exhibition 12
ART-325 Working in the Creative Field 6
ART-460 Public Art, Social Engagement and Situational Practices 6
ART-382 Mural and Large Scale Painting 6
The above semester breakdown is an indicative one. A few of the courses are electives and can be substituted by others. Students may contact their academic advisor and consult their academic pathway found on this website under “Schools & Programmes”.

Dr Evanthia Tselika

Associate Professor
Department of Design & Multimedia
School of Humanities and Social Sciences

Ms Sophia Tsangaridou

Associate Lecturer
Department of Communications
School of Humanities and Social Sciences

Mr Constantinos Taliotis

Assistant Professor
School of Humanities and Social Sciences
Department of Design & Multimedia

Ms Maria Stavride

Lecturer
Department of Design & Multimedia
School of Humanities and Social Sciences

Dr Androniki Sioki

Associate Professor
School of Humanities and Social Sciences
Department of Design & Multimedia

Dr Nicos Philippou

Lecturer
Department of Communications , School of Humanities and Social Sciences

Professor Paschalis Paschali

Head of Department
Professor
Department of Design & Multimedia
School of Humanities and Social Sciences

Professor Klimis Mastoridis

Dean of the School of Humanities and Social Sciences
Professor
Department of Design & Multimedia
School of Humanities and Social Sciences
Member of the Senate

Ms Marianna Kafaridou

Associate Professor
Department of Design & Multimedia
School of Humanities and Social Sciences

Dr Chris Christou

Associate Head of Department
Associate Professor
Department of Design & Multimedia
School of Humanities and Social Sciences

Dr Maria Christoforou

Lecturer
Department of Design & Multimedia
School of Humanities and Social Sciences

Ms Andre Zivanari

Adjunct Faculty

Mr Constantinos Zannetos

Adjunct Faculty

Mr Andreas Tomblin

Adjunct Faculty

Dr Haris Pellapaisiotis

Adjunct Faculty

Dr Elena Parpa

Adjunct Faculty

Ms Eleni Odysseos

Adjunct Faculty

Ms Alexia Kouvara

Adjunct Faculty

Go to Top