Φόρουμ πολιτών για το μέλλον της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Διεθνές φόρουμ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, από το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Με στόχο να ακουστεί η άποψη των ευρωπαίων πολιτών σε μία σειρά επίκαιρων ζητημάτων, εκπρόσωποι από οκτώ χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης εξέτασαν, συζήτησαν και ανέλυσαν το μέλλον της Ένωσης, στη διάρκεια ενός διεθνούς φόρουμ με τίτλο «Τα σύνορά μας, η ασφάλεια μας».

Στη διάρκεια των εργασιών της ομάδας των οκτώ συζητήθηκαν φλέγοντα προβλήματα της ΕΕ, όπως είναι η αύξηση των ακραίων φαινομένων λαϊκισμού, η βία, η τρομοκρατία και οι επιπτώσεις τους στους πολίτες της ΕΕ. Εξετάσθηκαν επίσης μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ειρήνη και την ανεκτικότητα, αλλά και το κυπριακό πρόβλημα και οι προεκτάσεις του στην τοπική κοινωνία. Στην ημερίδα μετείχαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εκπρόσωποι των οκτώ συμμετεχουσών χωρών.

Στον χαιρετισμό του, ο Δρ. Στέφανος Σπανέας, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας επισήμανε πως «έφτασε επιτέλους η ώρα να συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης». Από την πλευρά της, η Δρ. Teodoraa Kaleynska, Συντονίστρια του προγράμματος και καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Veliko Turnovo της Βουλγαρίας, αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τη φιλοξενία, ζήτησε από τους θεσμούς της ΕΕ να αρχίσουν να σκέφτονται για τους απλούς πολίτες: «Είμαστε διχασμένοι σε πολλούς τομείς, οι νέοι είναι διχασμένοι, οι πολιτικοί είναι διχασμένοι, ο βορράς και ο νότος είναι διχασμένοι. Οι καιροί είναι κρίσιμοι. Εμείς, ο λαός πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον μας και να ακουστούμε», επισήμανε.

Στο πλαίσιο του φόρουμ παρουσιάστηκαν εισηγήσεις φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, πάνω στις οποίες διεξάχθηκε εκτενής διάλογος με το κοινό.

Το φόρουμ πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNRF), ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Citizens Reflections on the Future of Europe (FuturEU)», στο πλευρό της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Τσεχίας, της Βουλγαρίας και της Γερμανίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος τίθενται υπό συζήτηση ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, την ψηφιακή πολιτική της ΕΕ, καθώς και την πολιτική της σε θέματα νεολαίας.