Η θέση της ΕΕ στον Κυπριακό Δημόσιο Διάλογο
Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία από τις Προεδρικές Εκλογές του 2018 στην Κύπρο
Πόσο ενδιέφερε τους υποψηφίους στις Προεδρικές εκλογές του 2018 στην Κυπριακή Δημοκρατία η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η μελλοντική πορεία της; Αυτό ήταν το ζήτημα που απασχόλησε την εκδήλωση με τίτλο «Η θέση της ΕΕ στον Κυπριακό Διάλογο», που διοργάνωσαν με επιτυχία το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Στοιχεία που παρέθεσαν οι ομιλητές, κατέδειξαν πως τόσο οι υποψήφιοι για το Προεδρικό αξίωμα όσο και οι πολίτες-ψηφοφόροι, δεν είχαν ως προτεραιότητα τους την ΕΕ, ενώ όσες φορές αναφέρθηκαν σε αυτήν, κυρίως ενδιαφέρθηκαν για την οικονομική πτυχή της σχέσης της με την Κύπρο.
Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στην κρίση του 2013, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως στην Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει η αίσθηση πως η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τα κράτη μέλη της. Στη δευτερολογία του αναφέρθηκε στην πικρία των Κυπρίων ως αποτέλεσμα του χάσματος μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας.
«Ο άξονας της ΕΕ δεν αποτέλεσε τον κυρίαρχο άξονα διαπάλης-επιλογής στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, καθώς εξετάσθηκαν μονάχα από την ωφελιμιστική προσέγγιση τους η πολιτική και ο χαρακτήρας της ΕΕ», ανέφερε ο Χάρης Πολυκάρπου, επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ. Στη συνέχεια ανέλυσε τα προεκλογικά προγράμματα των Νίκου Αναστασιάδη, Νικόλα Παπαδόπουλου και Σταύρου Μαλά, που ναι μεν υποστήριξαν την Ευρωπαϊκή παρουσία της Κύπρου, από διαφορετική σκοπιά, όμως ο καθένας τους.
Η Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα στο Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, επισήμανε πως το 40% των Κυπρίων τήρησαν ουδέτερη στάση όσον αφορά στην ΕΕ, τονίζοντας πως έχουν άγνοια, αλλά και συγκεχυμένη ιδέα για αυτήν. Επισήμανε πως στις Προεδρικές εκλογές του 2018, κυριάρχησε η κυπροκεντρική προσέγγιση και η μικροκομματική στόχευση. Τέλος, τόνισε ότι ως αποτέλεσμα διαφορετικών ιστορικών εμπειριών, οι Κύπριοι δεν έχουν εμπεδώσει την Ευρωπαϊκή συνεργασία όπως προέκυψε κυριότερα από τις μεταπολεμικές σχέσεις Γαλλίας-Γερμανίας.
«Η Ευρώπη ήταν απούσα από τις Προεδρικές εκλογές του 2018, τόσο σε συμβολικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο», υπέδειξε ο Ανδρέας Κίρλαππος, μέλος ΣΕΠ, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Παράλληλα τόνισε ότι τα θέματα της ΕΕ προβλήθηκαν σε ποσοστό 12% και σε συσχέτιση κυριότερα με το Κυπριακό. Τέλος η ανάδειξη θεμάτων που αφορούσαν το μέλλον της Ευρώπης συγκέντρωσε μόλις 3%.
Ακολούθησε ευρύς διάλογος με το κοινό. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχάλαρος.