Καίριας σημασίας η συμμετοχή των γυναικών σε Εξωτερική Πολιτική και Διπλωματία
Εκδήλωση για τον ρόλο των γυναικών στην Εξωτερική Πολιτική και Διπλωματία, από το ΥΠΕΞ, την πρεσβεία των ΗΠΑ και το Παν. Λευκωσίας
Η συμμετοχή των γυναικών στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής και Διπλωματίας συζητήθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Εξωτερικών, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου, ως μέρος της σειράς διαλέξεων «She on Friday» του Υπουργείου Εξωτερικών.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Νίκος Χριστοδουλίδης, εγκωμίασε το γεγονός πως πρώτη φορά διοργανώνεται τέτοια εκδήλωση με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών και μελών της κοινωνίας των πολιτών. Μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης ανοιχτού διαλόγου πάνω στο θέμα, ενώ παραδέχτηκε πως οι διεθνείς σχέσεις ακόμα και σήμερα είναι ανδροκρατούμενες. «Οι γυναίκες εφαρμόζουν διαφορετικά την διπλωματία. Μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες, ενώ φέρνουν στο προσκήνιο πολιτικές που έχουν ιδιαίτερη αξία και προοπτική», υπέδειξε. Κατέληξε αναφέροντας πως στο Υπουργείο Εξωτερικών εφαρμόζονται πολιτικές που στόχο έχουν την προώθηση της ενεργού συμμετοχής των γυναικών σε όλα τα επίπεδα εργασιών του Υπουργείου.
Με τη σειρά της, η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κυπριακή Δημοκρατία, κ. Τζούντιθ Γκάρμπερ, τόνισε τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει παγκοσμίως οι πόλεμοι, ως αποτέλεσμα ενός ανδροκρατούμενου πολιτικού σκηνικού. Υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις για ειρηνική διευθέτηση είναι πιο πετυχημένες όταν συμμετέχουν γυναίκες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «η συμμετοχή των γυναικών είναι πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε». Στη συνέχεια, η Αμερικανίδα διπλωμάτης, αναφέρθηκε στα όσα συμβαίνουν στο διπλωματικό σώμα της χώρας της, όπου συχνά οι γυναίκες βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια», ενώ εγκωμίασε το επιτυχημένο παράδειγμα του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας, όπου οι μισοί εργαζόμενοι είναι γυναίκες.
Στη δική του ομιλία, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, υπογράμμισε πως μια αληθινή και ολοκληρωμένη εξωτερική πολιτική και άσκηση διπλωματίας δε μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικά δίχως την ενεργό συμμετοχή των γυναικών. Δυστυχώς όμως, όπως, σημείωσε ο Καθηγητής, η ανάπτυξη των επιπέδων εργοδότησης στον τομέα, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, δεν έχει οδηγήσει και σε μία παράλληλη αύξηση της παρουσίας των γυναικών σε αυτόν. Η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στον τομέα, μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των επιπέδων φτώχειας και σε βιωσιμότερα επίπεδα ανάπτυξης, ασφάλειας και ειρήνης, σημείωσε.
«Όταν αναφερόμαστε στον όρο ‘βιώσιμη ανάπτυξη’, εννοούμε τις διαχρονικές προσπάθειες για διασφάλιση της συνεχιζόμενης και μακροπρόθεσμης σταθερότητας στον κόσμο. Αυτό δεν καθίσταται δυνατό χωρίς την ενεργό συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων», υπογράμμισε ο Καθηγητής. Θα πρέπει επομένως, πρόσθεσε, να αποδομήσουμε τις ίδιες τις υποθέσεις στις οποίες βασίζεται η κοινωνική κατασκευή των ιδεών μας περί ταυτοτήτων και ούτως αποκαλουμένων «παραδοσιακών» ρόλων στην κοινωνία. Ως προς αυτό, ο ρόλος των πανεπιστημίων είναι καίριος, αν και δεν αξιοποιείται όσο θα έπρεπε, συνέχισε. «Ως ακαδημαϊκοί, έχουμε καθήκον να θέσουμε ως προτεραιότητα την υποστήριξη της επερχόμενης γενιάς των γυναικών στην εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία», τόνισε.
Επισήμανε το γεγονός πως οι άνδρες κυριαρχούν σε θέσεις υψηλής αξίας και εισοδήματος, σημειώνοντας πως εξακολουθεί να υπάρχει ταύτιση του ρόλου των γυναικών με χαμηλότερου επιπέδου θέσεις εργασίας, ενώ υπέδειξε ότι υπάρχει χώρος για σημαντική βελτίωση στη συμμετοχή των γυναικών σε συμβούλια και ανώτερα διοικητικά επίπεδα επιχειρήσεων. Ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας, πρόσθεσε, δεν είναι άλλος από το ανθρώπινό της δυναμικό και ταλέντο, τις δεξιότητες, την παιδεία και την παραγωγικότητα που το χαρακτηρίζουν. Από αυτή την άποψη, εξήγησε ο Καθηγητής Φελλάς, το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των φύλων δεν αποτελεί μόνο ζήτημα ισότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελεί επίσης ζήτημα αποδοτικότητας και οικονομικής παραγωγικότητας.
Ακολούθησε ανοικτός διάλογος ανάμεσα στο κοινό και τέσσερις γυναίκες που απασχολούνται με τη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις: τις κκ. Κούλα Σοφιανού, από το διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μυριάνθη Σπαθή, από το Τμήμα Πολυμερών Σχέσεων και Διεθνών Οργανισμών του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ομάδα «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» («COHOM»), Τζαστίν Τρέντουελ, Επικεφαλής στο Τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο και Αντριάνα Καλμόνι, Αξιωματούχο Περιφερειακής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.