ΜΑΖΙ, γονείς και παιδιά για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος
Επίκαιρη ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την αντιμετώπιση μιας από τις χειρότερες μάστιγες της εποχής μας
Επιτακτική είναι η ανάγκη συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων, αλλά και των γονέων με τα παιδιά τους, ώστε να αντιμετωπισθεί πιο αποτελεσματικά το ηλεκτρονικό έγκλημα. Αυτό επισημάνθηκε στη διάρκεια ημερίδας με τίτλο: «ΜΑΖΙ: Μαθαίνουμε και καταπολεμούμε το Ηλεκτρονικό Έγκλημα», που διοργάνωσαν στις 15 Φεβρουαρίου 2020 το Τμήμα Διοίκησης και Διοικητικής Πληροφοριακών Συστημάτων (MIS) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Εισδοχής του Πανεπιστημίου.
Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Διαδικτύου 2020, τελούσε από την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας και της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού και απευθυνόταν σε γονείς και παιδιά ηλικίας 12-16 χρόνων.
Η ημερίδα, μέσα από πρακτικά εργαστήρια και τη βοήθεια πραγματικών σεναρίων, συνέβαλε αποφασιστικά ώστε οι γονείς και τα παιδιά να ενημερωθούν για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν από φοιτητές του κλάδου Διοικητικής Πληροφοριακών Συστημάτων, υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Δέσπως Κτωρίδου, Επικεφαλής του Τμήματος Διοίκησης και Διοικητικής Πληροφοριακών Συστημάτων.
«Καινοτομία της ημερίδας είναι ότι μαζί παιδιά και γονείς ανέπτυξαν σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσά τους, οι οποίες πιστεύουμε θα συμβάλουν ώστε να αντιμετωπίσουν με επιτυχία και ανώδυνα αυτή τη σύγχρονη μάστιγα. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στηρίζει τον θεσμό και ευχαριστεί θερμά τους υποστηρικτές της εκδήλωσης», επισήμανε η Καθηγήτρια Κτωρίδου στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε τα εργαστήρια.
Ο Δρ Μάριος Μιλτιάδους, Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης, επισήμανε πως πολύ συχνά οι γονείς αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα όταν πλέον είναι πολύ αργά, ενώ ο κ. Λευτέρης Ελευθερίου, του Αστυνομικού Τμήματος Πρόληψης Εγκλημάτων, προέτρεψε σε ευρύ διάλογο ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, ζήτησε μεγαλύτερη προσοχή από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Ο κ. Χαράλαμπος Διονυσίου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Μέσης Εκπαίδευσης επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονούν για τα παιδιά, που θα έχουν αρνητικές συνέπειες στο υπόλοιπο της ζωής τους. Με τη σειρά του, ο κ. Ανδρέας Ανδρέου της Cyber Ethics ανέλυσε την πολιτική της ΕΕ για ένα ασφαλές διαδίκτυο. Τοποθετήθηκαν επίσης η κ. Μαρία Παπακυριάκου, που ανάλυσε την πολιτική της CYTANET για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η κ. Χαρούλα Ματθαίου του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού και η κ. Κατερίνα Μελισάρη, της οργάνωσης Hope of Children.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση «MAZI: Μαθαίνουμε και Καταπολεμούμε το Ηλεκτρονικό Έγκλημα» έχει ως αφετηρία την δημιουργία του κινήματος «Παιδικές Φωνές MAZI ενάντια στο Ηλεκτρονικό έγκλημα» (Children’s’ Voices TOGETHER against cyber crime). Στόχος του κινήματος είναι τα παιδιά να εκφράσουν και να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους γι’ αυτήν τη μάστιγα που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Το κίνημα θα ξεκινήσει από την Κύπρο και θα επεκταθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Το υλικό που θα μαζευτεί, θα αρχειοθετηθεί και θα είναι προσβάσιμο στην ιστοσελίδα https://mazimovement.eu/, η οποία θα τυγχάνει διαχείρισης από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.