Οι 4 παράγοντες που κρατούν «κολλημένα» τα κρούσματα… Γιατί δεν πετυχαίνουμε την ανοσία της αγέλης

Οι παράγοντες που διατηρούν «κολλημένα» τα κρούσματα – Σκαμπανεβάσματα στις νοσηλείες -Γιατί δεν πετυχαίνουμε την ανοσία – Τι αναφέρει στη Cyprus Times ο Δρ. Καραγιάννης

«Φρένο» στην πτωτική τάση των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά με τους αριθμούς να παραμένουν «κολλημένοι» κοντά στις 3 χιλιάδες.

Μιλώντας στη Cyprus Times το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε πως το γεγονός ότι τα ημερήσια κρούσματα σταμάτησαν να πέφτουν οφείλεται σε τέσσερις παράγοντες.

Ο πρώτος αφορά τις παιδικές ηλικίες που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση σε νηπιαγωγεία και προδημοτικές, ανέφερε ο Δρ. Καραγιάννης προσθέτοντας το γεγονός ότι πρόκειται για ηλικίες που δεν περιλαμβάνονται στο εμβολιαστικό πλάνο. Επιβάρυνση υπάρχει και στις ηλικιακές ομάδες μέχρι και 19 ετών αλλά και στους 30-39.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά τις καιρικές συνθήκες. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας, οι χαμηλές θερμοκρασίες αναγκάζουν τον κόσμο να βρίσκεται σε εσωτερικούς χώρους εκεί όπου είναι πολύ πιο εύκολο να υπάρξει διασπορά του ιού.

Η υπερμεταδοτικότητα της Όμικρον αποτελεί τον τρίτο παράγοντα καθώς είναι εξαιρετικά μεγαλύτερος ο κίνδυνος επιμόλυνσης σε σχέση με προηγούμενα στελέχη του ιού.

Επιπλέον, τον δικό της ρόλο παίζει και η ύπαρξη στην κοινότητα και της υποπαραλλαγής της Όμικρον της οποίας τα περιστατικά αυξήθηκαν.

Σκαμπανεβάσματα στις νοσηλείες

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Δρ. Καραγιάννης εξήγησε ότι τα σκαμπανεβάσματα στις νοσηλείες, με βάση και τους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων θα γίνουν κατά κάποιο τρόπο «ρουτίνα» για λίγο καιρό, εκτιμώντας ότι ίσως να τις δούμε να αυξάνονται στο επόμενο διάστημα.

Γιατί δεν πετυχαίνουμε την «ανοσία της αγέλης»

Κληθείς να σχολιάσει το ποσοστό εμβολιασμού σε συνάρτηση με το γεγονός ότι αρκετοί συμπολίτες μας έχουν νοσήσει το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το πόσο κοντά είμαστε την λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», ο Καθηγητής εξήγησε ότι με τέτοιο ιό δεν είναι τόσο εύκολο να την πετύχουμε. «Για παράδειγμα η πολυομυελίτιδα είναι ένας οργανισμός, υπάρχει εμβόλιο το οποίο εξασφαλίζει ανοσία για ολόκληρη ζωή, η γρίπη εμφανίζει παραλλαγή κάθε 10-20 χρόνια, ενώ ο covid-19 μας εμφάνισε 6 παραλλαγές σε δύο χρόνια» τόνισε.

Ο Δρ. Καραγιάννης εξήγησε πως όσο πιο πρόσφατα είναι τα νέα στελέχη τόσο πιο εύκολα μπορούν να διαφύγουν της ανοσίας. Επιπλέον, πρόσθεσε, η ανοσία που αποκτά κάποιος είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω νόσησης έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Καταλήγοντας ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας ανέφερε πως ακόμη αργεί η συζήτηση για 4η δόση, με βάση ωστόσο τα όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως είναι γι’ αυτούς τους λόγους που η εισήγηση είναι να αναπληρώνεται η ανοσία τουλάχιστον για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Source: Οι 4 παράγοντες που κρατούν «κολλημένα» τα κρούσματα… Γιατί δεν πετυχαίνουμε την ανοσία της αγέλης | Cyprus Times