Oι πιθανές προεκτάσεις για την Κύπρο στην υπόθεση του Αρχιπελάγους Chagos
Συζητήθηκαν σε επίκαιρη εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Με τίτλο «Η Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την υπόθεση του Αρχιπελάγους Chagos και πιθανές προεκτάσεις για την Κύπρο», το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, διοργάνωσαν επίκαιρη εκδήλωση όπου αναλύθηκε η πρόσφατη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και οι προεκτάσεις της. Η εκδήλωση έλαβε χώρα παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη και μελών της αποστολής της Κύπρου που παραβρέθηκε και συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία της Χάγης, έγκριτων νομικών, ακαδημαϊκών, φοιτητών και ενδιαφερόμενων πολιτών.
Ο Δρ Κλέαρχος Κυριακίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο UCLAN, επισήμανε πως στην Κύπρο υφίσταται όχι μόνο κατοχή, αλλά και αποικιοκρατική πρακτική δύο δυνάμεων. Παρά τη σκληρή κριτική που άσκησε για τη διαχρονική βρετανική πολιτική έναντι της Κύπρου σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο όμως της ισοτιμίας και της αμοιβαιότητας.
Ο Δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης, Διδάκτορας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ανέφερε ότι η αποαποικιοποίηση αφορά τη διεθνή κοινότητα. Επιπρόσθετα, «η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης της Χάγης για το Αρχιπέλαγος Chagos, που δικαιώνει τον Μαυρίκιο, είναι ορόσημο και για την Κύπρο. Παρά το μέγεθος ενός κράτους σημασία έχει η σοβαρή προετοιμασία όταν πρόκειται για προσφυγή σε Διεθνές Δικαστήριο», επισήμανε.
«Πρέπει να δούμε τις προεκτάσεις σε βάθος χρόνου από αυτή τη γνωμοδότηση», τόνισε ο Γιώργος Κέντας, Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, επισημαίνοντας πως η σχετική απόφαση ενισχύει τις προσπάθειές της Κύπρου για δικαίωση.
Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, στον χαιρετισμό του, μίλησε για εξαιρετικά σημαντικό και επίκαιρο ζήτημα, ενώ δεν έκρυψε πως εξεπλάγη από την ξεκάθαρη, όπως την αποκάλεσε, απόφαση του δικαστηρίου, που ενδιαφέρει άμεσα την Κύπρο και τις Βρετανικές βάσεις. «Θεωρώ πως η απόφαση στρέφεται καθαρά ενάντια στα Αγγλικά συμφέροντα», υπέδειξε, ενώ αναφέρθηκε στον τρόπο προσέγγισης των δικαστηρίων και στην ενεργό συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη σχετική διαδικασία, εν όψει μάλιστα των διαπραγματεύσεων για το μέλλον των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, λόγω του Brexit.