Οι υποτροφίες στο Μπόλτον έφεραν προβληματισμό
Στην λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου σύμφωνα με την τελευταία λίστα του Times Higher Education κατατάσσονται τρία κυπριακά πανεπιστήμια
Μέχρι 250 υποτροφίες θα παραχωρηθούν για σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και δη στο πανεπιστήμιο του Μπόλτον, για τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας. Επρόκειτο για απόφαση του Υπουργείου η οποία ήρθε να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε όσους τελειόφοιτους επιθυμούν να σπουδάσουν Βρετανία παρά το Brexit και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία – αύξηση διδάκτρων, μη πρόσβαση σε φοιτητικό δανείο, ανάγκη για βίζα. Στην εξίσωση προστίθεται και το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί λόγω πανδημίας.
Πρόκειται ωστόσο για κίνηση η οποία προκάλεσε ερωτηματικά στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, κυρίως δε για τα κριτήρια με βάση τα οποία έγινε η συγκεκριμένη επιλογή. Πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι ενώ ενισχύεται η επιλογή για σπουδές σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, δεν υπήρξε καμία ανάλογη κίνηση για ενίσχυση της επιλογής των σπουδών σε κυπριακά πανεπιστήμια και στήριξη τους.
Τα κυπριακά πανεπιστήμια, είναι βάσει στοιχείων ένας τομέας που τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για την Κύπρο. Μάλιστα η εκπαίδευση θεωρείται πλέον σημαντικός τομέας της οικονομίας με συνεισφορά στο ΑΕΠ στο 6%. Την τελευταία πενταετία, ιδιαίτερα η Λευκωσία τείνει να εξελιχθεί σε μια πανεπιστημιούπολη με επενδύσεις εκατομμυρίων για ανέγερση φοιτητικών εστίων, ενώ η στέγαση φοιτητών είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και για κατασκευή άλλων οικιστικών πολυκατοικιών στην πρωτεύουσα, κυρίως δε στην περιοχή της Έγκωμης.
Χαμηλότερη ποιότητα
Ενώ τα κυπριακά πανεπιστήμια καταφέρνουν να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών κάθε χρόνο προκαλεί προβληματισμό στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη από πλευράς της πολιτείας ώστε να ενισχυθεί η εικόνα τους στην συνείδηση των Κυπρίων φοιτητών. Ως ενδεικτικό της ποιότητας των κυπριακών πανεπιστημίων αναφέρεται η τελευταία κατάταξη του Times Higher Education εκ των πλέον αξιόπιστων οργανισμών, που περιλαμβάνει τρία κυπριακά πανεπιστήμια στον κατάλογο των 1000 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως. Συγκεκριμένα ψηλότερα στην κατάταξη βρίσκεται το ΤΕΠΑΚ (301-350) ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου (401-500) και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (801-1000). Την ίδια ώρα, εκτός λίστας των 1000 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, με βάση το Times Higher Education είναι το πανεπιστήμιο του Μπόλτον.
Θέμα κόστους
Συγκρίνοντας δε το κόστος που συνεπάγεται για σπουδές στην Μ. Βρετανία και στην Κύπρο, ειδικά στην μετά Brexit εποχή καταδεικνύεται σαφώς οικονομικότερη η επιλογή των κυπριακών πανεπιστημίων, καταρχήν διότι σε αρκετές περιπτώσεις ο φοιτητής έχει ήδη εξασφαλισμένη τη διαμονή του και κατά δεύτερο οι σπουδές στην Κύπρο δεν συνεπάγονται με αεροπορικά έξοδα. Ένας τρίτος παράγοντας είναι τα δίδακτρα. Ενδεικτικά, βάσει στοιχείων το κόστος των διδάκτρων για σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια του Λονδίνου ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 18.874 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Λευκωσίας σε 8.880 ευρώ. Το κόστος διαμονής ξεπερνά τις 17 χιλιάδες ευρώ και το κόστος ζωής για το Λονδίνο κυμαίνεται στις 11.7 χιλιάδες ευρώ. Σε αυτά προστίθεται και το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων που ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 550 ευρώ. Συνολικά το κόστος σε ετήσια βάση κυμαίνεται στις 50 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Το αντίστοιχο ποσό για την Κύπρο δεν ξεπερνά τις 10 χιλιάδες ευρώ, με δεδομένο ότι υπάρχει η επιλογή για τους φοιτητές η διαμονή στο σπίτι τους και στις 18,6 χιλιάδες στην περίπτωση ενοικίασης διαμερίσματος σε φοιτητικές εστίες.
Source: Οι υποτροφίες στο Μπόλτον έφεραν προβληματισμό, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, kathimerini.com.cy