Παρουσιάστηκαν εκλεκτά έργα φοιτητών αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νέο πρόγραμμα στον Υπολογιστικό Σχεδιασμό και την Ψηφιακή Κατασκευή, που θα προσφέρει το Πανεπιστήμιο
Σε ειδική τελετή, που σηματοδότησε το τέλος της ακαδημαϊκής περιόδου, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσίασε εκλεκτά έργα φοιτητών του.
Η ετήσια τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου στην αίθουσα Εκθέσεων του υπερσύγχρονου κτιρίου του Τμήματος Αρχιτεκτονικής [ARC]. Εκεί εκτέθηκαν εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές προτάσεις των φοιτητών πάνω σε θέματα όπως η ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας, η δημιουργία υβριδικού ξενοδοχείου σε τουριστικές περιοχές της Κύπρου, η κατασκευή καταλύματος για γυναίκες-θύματα βίας, η ανάπλαση των σταθμών στα οδοφράγματα, η οικολογική ανάπτυξη στις πόλεις, οι βελτιώσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας και άλλες. Ανάμεσα στα έργα παρουσιάστηκε επίσης η βραβευμένη από την ΚΕΑΝ και την Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης του Γραμματισμού πρόταση για ανάπλαση του χώρου αναμονής στο Μακάριο Νοσοκομείο.
«Κάθε χρόνο μεγαλώνουμε και γινόμαστε καλύτεροι. Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος για τους φοιτητές μας και τους καθηγητές τους»
ήταν το σχόλιο του Αντώνη Πολεμίτη, Ανώτερου Εκτελεστικού Διευθυντή (CEO) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που στον σύντομο χαιρετισμό του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις φετινές σημαντικές, τοπικές και διεθνείς διακρίσεις των φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου.
Τις δράσεις του Τμήματος κατά την ακαδημαϊκή περίοδο που έληξε παρουσίασε η επικεφαλής του Τμήματος, Αν. Καθηγήτρια Μαρκέλλα Μενοίκου.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον Υπολογιστικό Σχεδιασμό και την Ψηφιακή Κατασκευή που θα προσφέρει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ (Ινστιτούτο Πειραματικής Αρχιτεκτονικής Hochbau) στην Αυστρία.
Το νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα που ανακοινώθηκε πρόσφατα διερευνά την εφαρμογή των υπολογιστικών εργαλείων στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της σχέσης σχεδιαστικής πρόθεσης και κατασκευαστικού αποτελέσματος. Όπως επισήμανε ο επίκουρος Καθηγητής Μιχάλης Γεωργίου, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν ικανότητες στον υπολογιστικό σχεδιασμό και να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία σε σύγχρονες μεθόδους ψηφιακής κατασκευής, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα την κριτική και δημιουργική τους σκέψη.
«Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην προώθηση της έρευνας σε διεθνές επίπεδο μέσω συνεργασίας με το Ρομποτικό Εργαστήριο (REXLAB) του Ινστιτούτου Πειραματικής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ. Θα μπορέσουν να γίνουν μέλη της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας υπολογιστικού σχεδιασμού και ψηφιακής κατασκευής, ενός ραγδαία αναπτυσσόμενου κλάδου, σημαντικού για την παραγωγή του κτισμένου περιβάλλοντος», κατέληξε.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή διπλωμάτων σε φοιτητές που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στα προγράμματα αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού εσωτερικών χώρων.