Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας προς αποφοίτους: «Εργαστείτε πάνω απ’ όλα με τιμιότητα, ταπεινότητα και συνέπεια»

Ο κ. Στέφανος Σκορδής απηύθυνε χαιρετισμό στην Τελετή Αποφοίτησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργάνωσε, την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, την τελετή αποφοίτησης της Νομικής του Σχολής.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, Στέφανος Σκορδής αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ του Συλλόγου και της Νομικής Σχολής του ΠΛ, η οποία έχει αποβεί επωφελής για τους δικηγόρους και για τους φοιτητές, αλλά και για τη νομική επιστήμη εν γένει.

Εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήριά του στους αποφοίτους και στις απόφοιτες για τα επιτεύγματά τους, προσθέτοντας: «Έχετε επιλέξει να ακολουθήσετε τα όμορφα και αλληλένδετα κομμάτια της Νομικής Επιστήμης, των Διεθνών Σπουδών και της Δημόσιας Διοίκησης. Επιστήμες και κλάδοι που εξελίσσονται διαρκώς και ραγδαία και κατέχουν κεντρική θέση στο μεταβαλλόμενο διεθνές και τοπικό περιβάλλον. Οι ορίζοντες και ευκαιρίες που υπάρχουν και ανοίγονται μπροστά σας είναι πραγματικά ατελείωτες. Αγαπήστε την Επιστήμη σας, υπηρετήστε την και να είστε σίγουροι ότι θα σας δώσει πίσω πολλαπλάσια από αυτά που εσείς θα της δώσετε».

Επιπλέον, παρότρυνε τους αποφοίτους και τις απόφοιτες να ερευνήσουν, να επιμορφωθούν, να διαβάσουν πίσω και μεταξύ των γραμμών και να εργαστούν πάνω απ’ όλα με τιμιότητα, ταπεινότητα και συνέπεια.

Αναφέρθηκε, τέλος, στην πορεία εκσυγχρονισμού και τη μεταρρύθμιση του συστήματος Δικαιοσύνης στη χώρα μας, στις προκλήσεις του επαγγέλματος του δικηγόρου και το έργο του Δικηγορικού Συλλόγου.

Στην ομιλία του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα του κόσμου από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2024. Σημείωσε δε  την κατάταξή του στην 1η  θέση  σε Κύπρο και Ελλάδα μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Απευθυνόμενος, στις απόφοιτες και απόφοιτους της Νομικής Σχολής, και αναφερόμενος με παραδείγματα στον μελλοντικό χώρο εργασίας τους, σημείωσε: «Εισέρχεστε στην αγορά εργασίας σε πραγματικά απίστευτα συναρπαστικές στιγμές για την ανθρωπότητα. Η πέμπτη βιομηχανική επανάσταση και ιδιαίτερα η σύγκλιση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Επαυξημένης Πραγματικότητας φέρνει ανατρεπτικές αλλαγές, όχι μόνο στον επαγγελματικό σας τομέα, αλλά σε ολόκληρη την αγορά εργασίας και στην κοινωνία μας γενικότερα, επηρεάζοντας τη ζωή μας με τρόπους που ίσως ούτε καν μπορούμε να διανοηθούμε. Ως μελλοντικοί ηγέτες στον δικό σας τομέα, έχετε μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσετε αυτές τις ανατρεπτικές τεχνολογίες.».

Συνέχισε, δε, αναφέροντας ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας είναι μόνο ένα μέρος της συνταγής για επαγγελματική επιτυχία. Ως εκ τούτου κάλεσε τις απόφοιτες και τους απόφοιτους να είναι οραματιστές και να θέτουν μεγαλεπήβολους στόχους, να παραμένουν  παράλληλα ταπεινοί, να εργάζονται σκληρά για την επιτυχία των στόχων τους με συλλογικότητα και στρατηγική σκέψη, να σκέφτονται ανατρεπτικά, να είναι δεκτικοί στην εποικοδομητική κριτική και, τέλος, να ασπάζονται την διαφορετικότητα και την συμπερίληψη.

Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Καθηγητής Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, με τη σειρά του, σημείωσε πως οι απόφοιτοι πρέπει να είναι περήφανοι για όσα κατάφεραν και να θέσουν υψηλούς στόχους για το μέλλον, τους, θυμούμενοι πως απώτερος στόχος πρέπει να είναι η αξιοποίηση των εφοδίων τους για να προσφέρουν στην κοινωνία. Υπέδειξε πωςτο να ζει κανείς στη Νομική ή στις Πολιτικές Επιστήμες δεν αφορά μόνο στην επίτευξη συγκεκριμένων πραγμάτων, αλλά στο να αποκτά ευθυκρισία και ικανότητες που μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνική ευημερία των συνανθρώπων τους.

Αναφέρθηκε στην πρόοδο των κοινωνιών, την αλλαγή των συλλογικών αντιλήψεων και την πρόοδο της τεχνολογίας, τονίζοντας ότι, στις κοινωνίες μας δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ ομοφωνία ως προς τις πολιτικές ή κοινωνικές αξίες, και γι’ αυτό η αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών κάθε υπόθεσης είναι τόσο σημαντική. Η ορθή εφαρμογή των νόμων ή των πολιτικών αξιών δεν μπορεί να γίνεται μέσα αυτοματοποιημένη διαδικασία, όχι γιατί δεν μπορεί αυτό τεχνικά να γίνει στο μέλλον, αλλά γιατί «αν αφήσουμε τη Νομική και την Πολιτική στα χέρια της Τεχνητής Νοημοσύνης, δεν θα υπάρχει πλέον λόγος ύπαρξης των κοινωνιών μας».

Οι φετινοί απόφοιτοι της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας προέρχονται από έξι προγράμματα σπουδών: το πτυχιακό πρόγραμμα Νομικής, το πτυχιακό πρόγραμμα στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές, το εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νομικής, το εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Διεθνείς Σχέσεις και Σπουδές Ανατολικής Μεσογείου, το συμβατικό και εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Δημόσια Διοίκηση.

Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης οι πρωτεύσαντες της Σχολής, κ. Sofia Apraxina (απόφοιτη του πτυχιακού προγράμματος Νομικής) και κ. Ευανθία Νικολάου (απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος Δημόσιας Διοίκησης).

Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Πρύτανη και τον Ανώτερο Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Ν. Φελλά.