Πρόεδρος της Βουλής προς αποφοίτους: «Σας έχουμε απόλυτη ανάγκη ειδικά σήμερα, που τα πάντα αμφισβητούνται»
Η κ. Αννίτα Δημητρίου παραβρέθηκε στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πραγματοποίησε την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024 την Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής, κ. Αννίτας Δημητρίου, και ενός από τους πλέον αναγνωρισμένους διεθνώς σχεδιαστές, του Καθηγητή Neville Brody.
Στην ομιλία της, η Πρόεδρος της Βουλής παρότρυνε τους αποφοίτους και τις απόφοιτες να μην χάσουν τον ενθουσιασμό που τους διακρίνει παρ’ όλες τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν. «Σας χρειαζόμαστε και επενδύουμε σ’ εσάς», τόνισε. «Σας έχουμε απόλυτη ανάγκη ειδικά σήμερα, που τα πάντα αμφισβητούνται».
Συνέχισε λέγοντας: «Στον κόσμο της ψηφιοποίησης, της αυτοματοποίησης, της τεχνητής νοημοσύνης, της ταχύτητας, της υπερπληροφόρησης και ταυτόχρονα της απαξίωσης των αξιών, ακόμα και ιστορικών κατακτήσεων του παρελθόντος, εσείς επιλέγετε ν’ ακολουθήσετε τον δύσκολο δρόμο των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Αυτή η κίνηση ενέχει όχι μόνο θάρρος, αλλά και κάτι πολυτιμότερο: όραμα και ευθύνη».
«Αυτή η επιλογή», πρόσθεσε, «σας καθιστά φύλακες, πρεσβευτές και πρέσβειρες των αξιών που ξεχωρίζουν τον άνθρωπο από τις μηχανές, τα ρομπότ, την αυτοματοποίηση και καθίσταται αναγκαία για να επιφέρει το ισοζύγιο και την ισορροπία που έχουμε ανάγκη».
Κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής, ο Καθηγητής Neville Brody συγχάρηκε τους αποφοίτους και τις απόφοιτες σημειώνοντας ότι «η παρούσα χρονική στιγμή αντιπροσωπεύει τεράστιες προκλήσεις αλλά και πρωτοφανείς ευκαιρίες για όλους μας και η συγκεκριμένη αποφοίτηση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πλανήτη μας λόγω των επιπτώσεων που έχει η συμπεριφορά μας σε αυτόν. Ως απόφοιτοι, πρέπει τώρα να μοιραστείτε την ευθύνη να είστε ενήμεροι και να πράττετε ενσυνείδητα, διασφαλίζοντας ότι θα προσπαθήσουμε να αφήσουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος από αυτό που βρήκαμε. Οτιδήποτε κάνετε θα έχει αντίκτυπο στον κόσμο – είναι ζωτικής σημασίας αυτό να παραμείνει στο επίκεντρο της συνείδησής μας».
Αναφέρθηκε επίσης στις ιδιαίτερες προκλήσεις της εποχής, που περιλαμβάνουν την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου πλανήτη, τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου, της υγείας, της εκπαίδευσης και των ευκαιριών και τη διασφάλιση της προστασίας των δημοκρατικών συστημάτων.
Στην δική του ομιλία, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα του κόσμου από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2024. Σημείωσε δε την κατάταξή του στην 1η θέση σε Κύπρο και Ελλάδα μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Απευθυνόμενος, στις απόφοιτες και απόφοιτους της Σχολής σε σχέση με τη ψηφιακή μετάβαση, ανέδειξε τη σημασία των ανατρεπτικών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς που καλύπτει η Σχολή (Αρχιτεκτονική, Σχεδιασμός, Καλές Τέχνες και Πολυμέσα, Κοινωνικές Επιστήμες, Επικοινωνία, Λογοτεχνία, Θεολογία) και σημείωσε «Η ψηφιακή μετάβαση της κοινωνίας μας θα αναδείξει πολλά υπαρξιακά, ηθικά, κοινωνικά, νομικά, φιλοσοφικά και άλλα ερωτήματα και διλήμματα. Να θυμάστε ότι οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής αλλαγής. Εύχομαι να είστε έτοιμοι να κατανοήσετε αυτόν τον νέο ψηφιακό κόσμο, να μας βοηθήσετε όλες και όλους να προσαρμοζόμαστε συνεχώς κατά την εξέλιξή του και να αναπτύξετε το ηθικό πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε άνθρωποι και ανθρώπινοι». Τέλος, αναφερόμενος στη ζωή του Alan Turing, ο Πρύτανης ανέδειξε την τεράστια σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγητής Κλήμης Μαστορίδης, με τη σειρά του, συγχάρηκε τους αποφοίτους και τις απόφοιτες της Σχολής, προτρέποντάς τους να δουν την αποφοίτησή τους ως «μία ευκαιρία να αποτιμήσετε τη μεταμορφωτική δύναμη της εκπαίδευσης και να αναλογιστείτε τις δυνατότητες που σας προσφέρει στην εξερεύνηση αχαρτογράφητων εδαφών».
«Είναι αυτές οι σημαντικές ευκαιρίες», συμπλήρωσε, «που, αν τις αδράξετε, μπορεί να σας οδηγήσουν στο ν’ αφήσετε το δικό σας σημάδι στον κόσμο, συμβάλλοντας στη βελτίωση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας στον πλανήτη. Γιατί οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες ανέκαθεν βρίσκονταν στην καρδιά της σχέσης της εκπαίδευσης και της επιστήμης με τον άνθρωπο».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μαστορίδης παρότρυνε τους αποφοίτους και τις απόφοιτες να εκτιμήσουν την εκπαίδευση που έλαβαν από τη Σχολή και να γιορτάσουν τα επιτεύγματά τους και τις μοναδικές τους δεξιότητες. «Δεν αναφέρομαι μόνο στις γνώσεις», διευκρίνισε, «αλλά και στο πνεύμα σωφροσύνης που καλλιεργήσατε ως συμπονετικοί, δημιουργικοί και κριτικά σκεπτόμενοι άνθρωποι».
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η πρωτεύσασα της Σχολής, κ. Άντρεα Χαραλάμπους (πτυχίο Ψυχολογίας), καθώς και οι πρωτεύσαντες, κ. Στέλιος Πογιατζής (μεταπτυχιακό Θεολογίας) και κ. Ντίνο Ευάγγελος Καρτούδης (μεταπτυχιακό Υπολογιστικός Σχεδιασμός και Ψηφιακή Κατασκευή).
Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Πρύτανη και τον Ανώτερο Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Ν. Φελλά.