Disruptive Technologies

Οικοδομώντας το μέλλον σύμφωνα με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Πιστεύουμε ότι η τεχνολογική πρόοδος θα προκαλέσει ραγδαία επιταχυνόμενες κοινωνικές αλλαγές τις επόμενες δεκαετίες. Ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών – τεχνητή νοημοσύνη, βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία, ρομποτική, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, blockchain, drones, υπολογιστική ιατρική, σύγχρονη εξερεύνηση του διαστήματος — έχει ήδη αρχίσει να αποκτά εμπορική βιωσιμότητα.

Κάθε μία από αυτές τις τεχνολογίες θα είναι ανατρεπτική για την εξέλιξη του μέλλοντος μας. Στο σύνολό τους, οι τεχνολογίες αυτές θα έχουν πολυεπίπεδη επιρροή στην οικονομία, τις κοινωνικές δομές, τα νομικά συστήματα, την κατανομή του εισοδήματος, τη διακυβέρνηση, την εκπαίδευση και την άμυνα και θα εγείρουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την οργάνωση της κοινωνίας.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση εμπλέκεται δυναμικά σε βασικούς τομείς που σχετίζονται με τους ακόλουθους πυλώνες:

  • Ψηφιακά Νομίσματα και Blockchain
  • Μηχανική Μάθηση και Μεγάλα Δεδομένα (Big Data)
  • Metaverse
  • Μοντελοποίηση και Προσομοίωση
  • Βιοϊατρική/Βιοτεχνολογία

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των εξελίξεων και συμμετέχει σε έρευνα υψηλής ποιότητας, πρωτοβουλίες αιχμής, ακαδημαϊκές/επιχειρηματικές συνεργασίες και ανάπτυξη προγραμμάτων ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κατάρτισης, που διερευνούν και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Eπανάστασης.

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ/ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Τα δεδομένα αποτελούν ένα ανεκτίμητο κεφαλαιακό στοιχείο, καθώς όταν αναλυθούν σε μεγάλη κλίμακα, μπορούν να βοηθήσουν με καταπληκτικούς τρόπους, όχι μόνο μέσω της εφαρμογής τους στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.

Μέχρι το 2025, ο όγκος των δεδομένων που θα παράγονται σε μια μέρα παγκοσμίως, αναμένεται να φτάσει τα 463 exabytes. Η μηχανική μάθηση και η εφαρμογή στατιστικών μοντέλων είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά αυτός ο τεράστιος όγκος πληροφοριών. Η μηχανική μάθηση έχει εφαρμογές στην ανάλυση των μεγάλων δεδομένων για σκοπούς υγειονομικής περίθαλψης, για οικονομικές προβλέψεις, για την πρόβλεψη τάσεων, την εξερεύνηση της συμπεριφοράς, και πολλά άλλα.

Πρωτοβουλίες UNIC:

ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ & ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ

Η μοντελοποίηση, η προσομοίωση και η αυτοματοποίηση συνεισφέρουν σημαντικά στις επιχειρήσεις και την καθημερινότητα μας. Έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν θετικά κάθε πτυχή της κοινωνίας, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα, την παραγωγικότητα και αυξάνοντας τα επίπεδα ασφάλειας. Επιπλέον, οι προσομοιώσεις υπολογιστή σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να προάγουν τη γνώση μας σε πολύπλοκες επιστημονικές και τεχνολογικές διαδικασίες και να μειώσουν την αβεβαιότητα. Αυτόνομα συστήματα που περιλαμβάνουν και τη ρομποτική χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στη βιομηχανία. Η αυτοματοποίηση εισέρχεται σταδιακά και στην καθημερινότητα μας, με έξυπνες διασυνδεδεμένες συσκευές, drones, αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα και πολλές άλλες εφαρμογές, ενώ αυτή η τάση θα ενισχυθεί περαιτέρω από την αυξανόμενη ισχύ των υπολογιστικών συστημάτων, της τεχνητής νοημοσύνης, της υπολογιστικής μοντελοποίησης και των προσομοιώσεων.

Πρωτοβουλία UNIC:

METAVERSE/XR/WEB3

Η ραγδαία πρόοδος στον τομέα της Πληροφορικής οδηγεί στην ολοκλήρωση τεχνολογιών αιχμής όπως η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα (ΧR), η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), το Blockchain, το Ίντερνετ των Πραγμάτων (ΙοΤ), το Web 3.0 κλπ. Αυτές οι τεχνολογίες συντελούν προς την δημιουργία του μετασύμπαντος (Metaverse), ενός τεχνολογικού περιβάλλοντος το οποίο συνδυάζει τον πραγματικό με το ψηφιακό μας κόσμο. Με τη χρήση του Metaverse, οι χρήστες μπορούν να αλληλοεπιδρούν με πρωτοποριακό τρόπο, να ζουν νέες εμπειρίες και να αποκτούν δυνατότητες που δεν ήταν διαθέσιμες προηγουμένως, όπως το ψηφιακό ταξίδι στο χρόνο. Σε αυτή την νέα τεχνολογική επανάσταση το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοστατεί παγκοσμίως δημιουργώντας μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία που εστιάζει στην έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση στο χώρο του ανοικτού Metaverse.

UNIC Initiative:

ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ & BLOCKCHAIN

Τα ψηφιακά νομίσματα και η τεχνολογία blockchain αποτελούν θεμελιώδεις τεχνολογικές ανακαλύψεις με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στην υιοθέτησή τους, κυρίως, η επίλυση βασικών ζητημάτων όπως η εμπιστοσύνη σε ένα δίκτυο μέσω της αποκέντρωσης, η ιδιοκτησία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ο έλεγχος ταυτότητας και η ιχνηλασιμότητα, η βελτιωμένη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, η μείωση του κόστους, τα βελτιωμένα επίπεδα ασφάλειας, η αυτοματοποίηση και άλλα. Είναι επιτακτική ανάγκη να μελετηθούν και να δοθεί ώθηση ως προς την αποτελεσματική εφαρμογή τους στη βιομηχανία, τη διακυβέρνηση και την εκπαίδευση, καθώς και να αξιολογηθεί ο αντίκτυπός τους στην κοινωνία γενικότερα.

UNIC Initiative:

ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ/ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η έρευνα και η ανάπτυξη της βιοϊατρικής και της βιοτεχνολογίας σε συνδυασμό με την πρόοδο της τεχνολογίας, έχουν βελτιώσει σημαντικά το βιοτικό
επίπεδο παγκόσμια. Οι ιατρικές εφαρμογές, όπως η θεραπεία και η πρόληψη γενετικών και ανίατων ασθενειών, η αντιμετώπιση της πείνας, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, αλλά και η διαχείριση της ενιαίας υγείας, που αναγνωρίζει ότι η υγεία των ανθρώπων είναι στενά συνδεδεμένη με την υγεία των ζώων σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, αναμένεται ότι θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ανθρώπων.

UNIC Initiatives: