One Health
Research
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ C-MOR
Παρακολούθηση Θνησιμότητας και Νοσηρότητας από COVID-19
Mία από τις σημαντικές προκλήσεις με την εμφάνιση του SARS-CoV-2 ήταν η κατανόηση του αντίκτυπου της πανδημίας στα ποσοστά της θνησιμότητας. Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, καθώς και συνεργάτες ερευνητές, εντόπισαν αυτό το διεθνές πρόβλημα και πραγμάτωσαν καινοτόμα έρευνα παγκόσμιας κλίμακας, ώστε να δοθούν απαντήσεις στο ερώτημα, δημιουργώντας την ερευνητική κοινοπραξία COVID-19 Mortality (C-MOR), που περιλαμβάνει 58 ιδρύματα που εδρεύουν σε 52 χώρες σε 6 ηπείρους.
Ως πλατφόρμα για την κατανόηση του αντίκτυπου της πανδημίας στα ποσοστά της άμεσης και έμμεσης θνησιμότητας λόγω του COVID-19, η μελέτη έχει ως στόχο τον συνεχή εμπλουτισμό εξειδικευμένης βάσης δεδομένων, για καθοδήγηση των αποφάσεων των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και των επαγγελματιών υγείας.
Τα σημαντικότερα αποτελέσματα, που αναδεικνύουν την αυξημένη θνησιμότητα στην πανδημία σε σχέση με τα αναμενόμενα επίπεδα, έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους και αντιπροσωπεύουν κάποιες από τις μεγαλύτερες και πιο εκτεταμένες μελέτες του είδους, αξιοποιώντας κυρίως εθνικές και πρωτογενείς πηγές.
Αυτή την περίοδο, η κοινοπραξία εστιάζει στη διερεύνηση των καθοριστικών παραγόντων της αυξημένης θνησιμότητας, προσφέροντας γνώση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών για τη Δημόσια Υγεία.
Δημοσιεύσεις:
- Premature Mortality Attributable to COVID-19: Potential Years of Life Lost in 17 Countries Around the World, January-August 2020. Ugarte MP, et al.; C-MOR Consortium. BMC Public Health. 2022 Jan 9;22(1):54. doi: 10.1186/s12889-021-12377-1.
- Excess All-cause Mortality and COVID-19-related Mortality: A Temporal Analysis in 22 Countries, From January until August 2020. Achilleos S, et al. Int J Epidemiol. 2022 Feb 18;51(1):35-53. doi: 10.1093/ije/dyab123.
- Impact of the COVID-19 Pandemic on Total, Sex- and agespecific All-cause Mortality in 20 Countries Worldwide During 2020: Results from the C-MOR Project. Demetriou CA, et al. Int J Epidemiol. 2022 Aug 27:dyac170. doi: 10.1093/ije/dyac170.
ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Οι αναδυόμενες ζωονόσοι και ο αντίκτυπος της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια της υγείας και των τροφίμων
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας υποστηρίζει τη διεπιστημονική ερευνητική προσέγγιση της Ενιαίας Υγείας, που αναγνωρίζει τη διασύνδεση της υγείας του ανθρώπου, των ζώων, και του περιβάλλοντος, και αντιμετωπίζει ζητήματα όπως τις αναδυόμενες ζωονόσους και τον αντίκτυπο της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής στην υγεία και την ασφάλεια των ζωικών τροφίμων.
Η νέα διεπιστημονική μελέτη των Σχολών Ιατρικής και Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου, στοχεύει στη διερεύνηση της πολυπλοκότητας του μικροβιώματος του κατώτερου εντέρου των βοοειδών γαλακτοπαραγωγής από κυπριακές φάρμες, στη σύνδεσή του με τις παρασιτικές λοιμώξεις, και τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου των βοοειδών και την ποιότητα και την ασφάλεια του αγελαδινού γάλακτος.
Επί του παρόντος είναι υπό διερεύνηση παράσιτα του είδος Cryptosporidium, αλλά στο μέλλον θα συμπεριληφθούν και άλλα παράσιτα που έχουν σημασία για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, θα μελετηθεί η συσχέτιση του μικροβιώματος των ζώων με τη χρήση αντιβιοτικών, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα βαρέα μέταλλα, τις γεωργικές πρακτικές, και την παραγωγή γάλακτος στα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή.
Η έρευνα στοχεύει στον εντοπισμό βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον κτηνοτροφικών πρακτικών για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας της ζωικής παραγωγής, τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών και τη βελτίωση της ευημερίας των ζώων και των ανθρώπων.