Οι έξυπνες πόλεις στο μικροσκόπιο του προγράμματος Erasmus+ CRISIS
Τα μέλη του έργου συζήτησαν για την ανθεκτικότητα και τις μελλοντικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης και επίσκεψης στο Κέντρο Ελέγχου της Έξυπνης Πόλης της Λευκωσίας
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διάχυσης αποτελεσμάτων που πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2023 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, οραματιστές και εμπειρογνώμονες συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν κρίσιμα θέματα σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη έξυπνων πόλεων και τις μετασχηματιστικές δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα Erasmus+. Η εκδήλωση με τίτλο «Έξυπνες πόλεις: Ανθεκτικότητα και επόμενα βήματα» διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ CRISIS (www.crisisproject.eu).
Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Στέλιος Μαυρομούστακος, Διευθυντής του Ιδρύματος για τη Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης (TBC), ανέπτυξε τις θεματικές ενότητες που προσφέρει το πρόγραμμα Erasmus+ στην Κύπρο και παρείχε πληροφορίες για το πλήθος των δυνατοτήτων που προσφέρει το πρόγραμμα αυτό στους νέους και τους ακαδημαϊκούς.
Η κ. Νάντια Λόρτζιέ, υπεύθυνη για τη στρατηγική και την υλοποίηση της έξυπνης πόλης της Λευκωσίας, μοιράστηκε μια εις βάθος ματιά στο έργο υλοποίησης μέσω της παρουσίασής της με τίτλο «Το όραμα του Δήμου Λευκωσίας για τις Έξυπνες Πόλεις». Με ιδιαίτερη αναφορά στη διεθνή κατάταξη της πόλης (#117, παγκοσμίως), συζήτησε τα τρέχοντα και μελλοντικά σχέδια για την ενίσχυση του οικοσυστήματος της Έξυπνης Πόλης της Λευκωσίας.
Η κ. Έλενα Πουλλή, Λειτουργός Α’ στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η παρουσίασή της είχε τίτλο «Το όραμα του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής». Περιέγραψε πώς η κυβέρνηση οραματίζεται τη χρήση της τεχνολογίας και της καινοτομίας για τη δημιουργία πιο ανθεκτικών και διασυνδεδεμένων αστικών περιβαλλόντων.
Ο καθηγητής Πάνος Φιτσιλής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που συντονίζει το έργο CRISIS, μέσα από την παρουσίασή του με θέμα «Ο ανθρώπινος παράγοντας στις έξυπνες πόλεις» αναφέρθηκε στο σκοπό, τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου κάνοντας αναφορές στα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή της Θεσσαλίας. Ανέδειξε, τέλος, πώς το έργο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιεστικές προκλήσεις και να προωθήσει την ανθεκτικότητα στις έξυπνες πόλεις.
Η καθηγήτρια Αγγελική Κοκκινάκη, Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, διευκρίνισε τους στόχους ενός ακόμη προγράμματος Erasmus+ από την ίδια κοινοπραξία, το OpenDCO (www.opendatacity.eu). Πρόκειται για έργο το οποίο εστιάζει στην προώθηση των ψηφιακών ικανοτήτων διαχείρισης ανοικτών δεδομένων που παράγονται από τις έξυπνες πόλεις και στις δυνατότητες οικονομικής εκμετάλλευσης αυτών των δεδομένων. Οι παρευρισκόμενοι κλήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν σε ένα επερχόμενο Μαζικό Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα (MOOC), σχετικά με τα ανοικτά δεδομένα για έξυπνες πόλεις, το οποίο θα οδηγήσει σε πιστοποίηση των σχετικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων.
Ο κ. Μαυρομούστακος πήρε το λόγο για άλλη μια φορά και συνεχάρη την κοινοπραξία για τα αποτελέσματα του έργου CRISIS, υπογραμμίζοντας τη σημασία έργων που στοχεύουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που έχει ανάγκη η αγορά και συνακόλουθα τις προοπτικές εργοδότησης φοιτητών και αποφοίτων με τέτοιες δεξιότητες στην ΕΕ.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια μικρή δεξίωση, που προσέφερε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να δικτυωθούν και να συμμετάσχουν σε περαιτέρω συζητήσεις με τους εισηγητές και τους άλλους συμμετέχοντες.
Επίσκεψη στο Κέντρο Ελέγχου της Έξυπνης Πόλης της Λευκωσίας
Την επόμενη ημέρα, η κοινοπραξία του έργου Erasmus+ CRISIS είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Κέντρο Ελέγχου της Έξυπνης Πόλης της Λευκωσίας.
Στόχος της συνάντησης ήταν η προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των εταίρων του έργου Erasmus+ CRISIS (www.crisisproject.eu) με επίκεντρο την ενίσχυση της αστικής βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας. Η έξυπνη πόλη της Λευκωσίας αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για συζητήσεις σχετικά με τις τεχνολογίες, τις υποδομές και τις πολιτικές για τις έξυπνες πόλεις.
Τα μέλη της κοινοπραξίας του έργου που επισκέφθηκαν το Κέντρο Ελέγχου της Έξυπνης Πόλης της Λευκωσίας περιλάμβαναν εκπροσώπους από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο του Minho, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Fern στο Hagen, καθώς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.
Η Έξυπνη Πόλη της Λευκωσίας παρουσιάστηκε στους εταίρους του έργου μέσα από παρουσιάσεις από την κ. Νάντια Λορτζιέ και τον κ. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, από το Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου της Έξυπνης Πόλης της Λευκωσίας. Οι παρουσιάσεις τους ανέδειξαν τις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες της πόλης, τις τεχνολογίες αιχμής και τις βιώσιμες λύσεις, οι οποίες αποσκοπούν στο να καταστήσουν την αστική ζωή πιο έξυπνη, ασφαλή και βιώσιμη.
Η συνάντηση παρείχε μια πολύτιμη πλατφόρμα για τη δικτύωση, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τη διερεύνηση ευκαιριών για συνεργατική έρευνα και έργα. Οι συμμετέχοντες εντυπωσιάστηκαν από τη δέσμευση της Έξυπνης Πόλης να αξιοποιήσει την τεχνολογία και τις λύσεις που βασίζονται στα δεδομένα προς όφελος των πολιτών της. Οι εταίροι του έργου εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από την κατάταξη της Έξυπνης Πόλης της Λευκωσίας στη θέςη #117 παγκοσμίως, δεδομένου ότι το Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου λειτουργεί για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι εταίροι διερεύνησαν θέματα συνεργασίας με την Έξυπνη Πόλη της Λευκωσίας και μέσω αυτής της επίσκεψης, υπογράμμισαν την αφοσίωσή τους στην ενίσχυση και προώθηση της συνεργασίας τους με αυτήν.