Σπουδές στην Κύπρο με «σφραγίδα» ποιότητας
Η πανδημία καθώς και το Brexit ως συνδυαστικοί παράγοντες, έφεραν ενώπιον των αποφοίτων μας και σύντομα φοιτητών, το δίλημμα που αφορά στην επιλογή του προορισμού σπουδών τους, με το Ην. Βασίλειο να επαναξιολογείται και να φαντάζει πλέον, ως μια όχι και τόσο «φιλική» για τους Κύπριους φοιτητές κατεύθυνση.
Αυτό, οφείλεται στο αυξημένο κόστος σπουδών λόγω ανόδου των διδάκτρων, την αναγκαιότητα για έκδοση βίζας διαμονής, τον τερματισμό της Βρετανικής φοιτητικής δανειοδότησης, σε συνάρτηση με την αμφισβητούμενη διαχείριση του νέου κορωνοϊού αλλά και του αισθήματος της επισφαλούς ασφάλειας, που προκαλούν τα επίπεδα εγκληματικότητας και οι απειλές τρομοκρατικών χτυπημάτων.
Από την άλλη, η Ολλανδία η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια αξιόλογη επιλογή που θα αντικαθιστούσε για τους Κύπριους, τις σπουδές στο Ην. Βασίλειο, διαθέτει επίσης ανασταλτικούς παράγοντες που θα ήταν ορθό να μην παραβλεφθούν πριν από την τελική απόφαση, ώστε να αποφευχθεί μελλοντική, αχρείαστη ταλαιπωρία και χαμένα χρήματα, τόσο του φοιτητή ή φοιτήτριας, καθώς και της οικογένειας τους.
Αξίζει μόνο να αναφέρουμε, ότι στην Ολλανδία, αν και τα πανεπιστημιακά της δίδακτρα κινούνται σε φυσιολογικά πλαίσια για πολλούς, δεν είναι εξίσου φτηνή όσον αφορά στο κόστος διαβίωσης, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο του Ην. Βασιλείου. Δεν είναι τυχαίο που το ένα τρίτο των φοιτητών οι οποίοι μπαίνουν στα πανεπιστήμιά της, τα εγκαταλείπουν με την πάροδο ενός έτους.
Και κάπου εδώ, στο «τραπέζι» των συζητήσεων που σχετίζονται άμεσα με το μέλλον του νέου φοιτητή, εισέρχεται η χώρα μας, όχι επειδή είναι η ουραγός επιλογή που «απομένει», αλλά αντιθέτως, επειδή θα έπρεπε να εξεταστεί ενδεχομένως ως η πρώτη επιλογή. Η Κύπρος βλέπεις, δεν θα σου εξασφαλίσει μόνο κατά 30% – 50% χαμηλότερο κόστος σπουδών, αλλά θα αποδειχθεί ίσως, ως η πιο συμφέρουσα επένδυση για τη μελλοντική σου επαγγελματική πορεία, ανέλιξη και εξασφάλιση.
Φτάνει να προσμετρήσεις τη μεγάλη γκάμα κλάδων για πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους που προσφέρουν τα πανεπιστήμια μας, το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας και μάθησης, την ευχέρεια διαμόρφωσης ενός προγράμματος σπουδών -συμβατικά και εξ΄ αποστάσεως-, βασισμένο στις δικές σου προσωπικές ανάγκες, επιλέγοντας πλήρη ή μερική φοίτηση, καθώς και πρωϊνά, απογευματινά ή βραδινά μαθήματα.
Ποιότητα Σπουδών στην Κύπρο
Οι εξελίξεις στο επίπεδο και την ποιότητα σπουδών των κυπριακών πανεπιστημίων τα τελευταία χρόνια, τα καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά και τα πιο κάτω στοιχεία έρχονται να το επιβεβαιώσουν.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τρία κυπριακά πανεπιστήμια συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στα 1000 καλύτερα στον κόσμο (Παν. Κύπρου, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), σύμφωνα με την δημοφιλή κατάταξη THE World University Rankings.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών στην Κύπρο.
Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, έχει διακριθεί για την Ποιότητα στην Εκπαίδευση και τη Διαχρονική του Διεθνή Συνεισφορά (THE Times Higher Education Impact Rankings 2020), ενώ έχει βραβευθεί και με 5 αστέρια QS για Ιδρυματική Αριστεία (QS Stars Ratings System).
Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει καταταχθεί:
- Ανάμεσα στα κορυφαία 1000 πανεπιστήμια στον κόσμο (THE Times Higher Education Rankings 2021)
- Ανάμεσα στα κορυφαία 201-250 πανεπιστήμια των Χωρών με Αναδυόμενες Οικονομίες (Times Higher Education Emerging Economies University Rankings 2021)
- 76ο παγκοσμίως στην κατηγορία Διεθνής Προσανατολισμός (THE Times Higher Education Rankings 2021)
- Ανάμεσα στα 301-400 κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς, #1 σε Κύπρο και Ελλάδα και στα κορυφαία 100 της ΕΕ, στον τομέα Επιχειρήσεων και Οικονομικών (THE Times Higher Education Rankings 2021)
- Ανάμεσα στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων στην περιφέρεια EECA (QS University Rankings 2021)
Σημαντικό: Συγκρινόμενο με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, που συμπεριλαμβάνονται στις παγκόσμιες πανεπιστημιακές κατατάξεις, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται στην 8η θέση.
Το Παράδειγμα της Ιατρικής Σχολής UNIC
Σύμφωνα με τα στοιχεία απασχόλησης αποφοίτων για τα έτη 2015-2019, οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής έχουν εξασφαλίσει θέση εργασίας κατά 99,4% – ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ.
Ανάμεσα στα 200 και πλέον ιατρικά κέντρα, στα οποία εργοδοτούνται οι απόφοιτοι, συμπεριλαμβάνονται νοσοκομεία διεθνούς κύρους και εμβέλειας όπως το John Radcliffe Hospital της Οξφόρδης, το Addenbrooke’s Hospital του Κέιμπριτζ, το St. Mary’s Hospital, το King’s College Hospital και το University College Hospital του Λονδίνου, το Massachusetts General Hospital της Βοστώνης (συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), κ.α.
Αναφερόμενοι όμως στους παράγοντες που θα μπορούσαν ή έπρεπε να θέσουν την χώρα μας στις πρώτες θέσεις επιλογών για σπουδές Κυπρίων φοιτητών, δεν νοείται να αποκλειστεί η συνολική και σφαιρική, πανεπιστημιακή εμπειρία που θα βιώσει ένας νέος.
Οι σημαντικές αναγνωρίσεις που τυγχάνει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μας έκαναν να ψάξουμε λίγο περισσότερο και το κομμάτι της διαμονής ενός φοιτητή, καθώς και των υποδομών και εγκαταστάσεών του.
Ολοκληρωμένη Φοιτητική Εμπειρία
Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας επενδύει στην ευημερία των φοιτητών και των φοιτητριών του προσφέροντας τους μια ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, στα πρότυπα της φοιτητικής εμπειρίας του εξωτερικού.
Υποδομές και Εγκαταστάσεις
Ως προς αυτό, τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει περισσότερα από €160 εκατομμύρια σε υποδομές και εγκαταστάσεις για τη δημιουργία μιας σύγχρονης πανεπιστημιούπολης. Το UNIC CITY αποτελείται από 20 ειδικά οικοδομημένα ή ανακαινισμένα κτήρια, όπως βιβλιοθήκη, υπερσύγχρονο γυμναστήριο, εστιατόριο, καφετέριες, φοιτητικές εστίες, κινηματογράφο και άλλα.
UNIC Residences
Οι νέες εστίες για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, UNIC Residences (“SIX”, “TRIANGLE” και” U”), είναι επίσης η πιο πρόσφατη προσθήκη στην πανεπιστημιούπολη και αποτελούν τη μεγαλύτερη επένδυση σε πανεπιστημιακή υποδομή στην Κύπρο. Οι εστίες προσδίδουν τόσο μέσα από την αρχιτεκτονική τους όσο και μέσα από τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των 14,000 -και πλέον- ενοίκων τους (προερχόμενους από 44 χώρες, με την πλειοψηφία τους να προέρχονται από Ελλάδα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) έναν κοσμοπολίτικο αέρα.
Ευρύτερη Περιοχή
Τα κτήρια αυτά βρίσκονται διάσπαρτα στην πολυσύχναστη περιοχή της Έγκωμης, η οποία φιλοξενεί παράλληλα περισσότερα από 70 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, υπεραγορές, πολυκαταστήματα και το εμπορικό κέντρο Mall of Engomi, όλα σε κοντινή απόσταση. Η ευρύτερη περιοχή γύρω από την πανεπιστημιούπολη αναπτύσσεται λαμβάνοντας υπόψη τον φοιτητή, προσφέροντας τη δυνατότητα για μια μοναδική κοινωνική και φοιτητική εμπειρία.
Ο καλοφτιαγμένος πεζόδρομος της Έγκωμης, ο οποίος εξαπλώνεται σε συνολικό μήκος 1.4 χιλιόμετρα προσφέρεται τόσο για περπάτημα, όσο και για ποδηλασία και επιπλέον συνδέεται με δύο γραμμές λεωφορείων. Σε αυτόν προσδίδουν μία ανεπανάληπτη πολυπολιτισμική νότα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Αμερική, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που τον αξιοποιούν για την καθημερινή τους άσκηση.