Στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως 11 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Η συμπερίληψή τους υπογραμμίζει τη δέσμευση του ιδρύματος για την παραγωγή έρευνας με αντίκτυπο και ακαδημαϊκή αριστεία
Έντεκα (11) μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως, με βάση κατάταξη η οποία δημοσιεύτηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Stanford στις ΗΠΑ.
Η ετήσια κατάταξη “Data for updated science-wide author databases of standardized citation indicators” παρέχει τυποποιημένες πληροφορίες σχετικά με τις αναφορές, τον δείκτη h-index, τον προσαρμοσμένο δείκτη hm-index για συν-συγγραφείς, τις αναφορές σε εργασίες σε διαφορετικές θέσεις συγγραφής και έναν σύνθετο δείκτη (c-score).
Ταξινομώντας τους ακαδημαϊκούς σε 22 επιστημονικά πεδία και 174 υποπεδία, η κατάταξη χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τα επιστημονικά επιτεύγματα και τον αντίκτυπο της έρευνας που παράγεται.
Τα δεδομένα, που αφορούν τη μακροχρόνια σταδιοδρομία ενός ερευνητή ή μιας ερευνήτριας, ενημερώνονται έως το τέλος του έτους που ολοκληρώνεται πριν την έκδοση της λίστας και τα δεδομένα ενός μόνο έτους της σταδιοδρομίας τους, αφορούν τις αναφορές που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του εν λόγω έτους.
Τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που βρίσκονται στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως, με βάση το πιο πάνω κριτήριο αλλά και το έργο τους για το 2022, είναι οι ακόλουθοι (με αλφαβητική σειρά):
- Καθηγήτρια Ανδρέου Ελένη, Σχολή Επιστημών Ζωής και Υγείας
- Καθηγητής Βρόντης Δημήτρης, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Καθηγητής Γεωργάλας Χρίστος, Ιατρική Σχολή
- Καθηγητής Δρικάκης Δημήτρης, Ιατρική Σχολή και Σχολή Επιστημών και Μηχανικής
- Καθηγητής Davidson Michael, Ιατρική Σχολή
- Καθηγητής Καραγιάννης Πέτρος, Ιατρική Σχολή
- Καθηγητής Καράνης Παναγιώτης, Ιατρική Σχολή
- Καθηγητής Μακριδάκης Σπύρος, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Καθηγητής Μαυρομουστάκης Κωνσταντίνος, Σχολή Επιστημών και Μηχανικής
- Καθηγητής Νικολαΐδης Αντρέας, Ιατρική Σχολή
- Καθηγητής Sullman Mark J.M., Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συγχαίρει θερμά τα έντεκα μέλη ΔΕΠ για τη σημαντική αυτή διάκριση, η οποία αντικατοπτρίζει γενικότερα το εξαίρετο ερευνητικό έργο που επιτελείται στο Πανεπιστήμιο, και το οποίο έχει συνεισφέρει σημαντικά στην κατάταξη του Πανεπιστημίου μεταξύ των 501-600 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, σύμφωνα με το Times Ηigher Εducation World University Rankings 2024.
Ο Καθηγητής Δημήτρης Βρόντης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκού Προσωπικού και Έρευνας, δήλωσε ότι «η έρευνα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της προόδου για την επιστήμη, την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα». «Ως εκ τούτου», πρόσθεσε, «είναι η παγκόσμια δύναμη που καθοδηγεί όλα τα διεθνώς εξέχοντα πανεπιστήμια και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ακλόνητα δεσμευμένο να επιτύχει ακόμη καλύτερα σε αυτό τον τομέα. Μέσα σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό, παγκόσμιο περιβάλλον τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας παρέχει στα μέλη ΔΕΠ κάθε δυνατή υποστήριξη ώστε να αξιοποιηθεί το επιστημονικό τους έργο και να διευκολυνθεί η δημοσίευσή του σε κορυφαία αναγνωρισμένα περιοδικά».
Με τη σειρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, δήλωσε: «Η νέα αυτή διάκριση επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το διεθνώς αναγνωρισμένο εξαιρετικά υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται και στις διεθνείς κατατάξεις και διακρίσεις, και το οποίο, σε συνέργεια με την ποιοτική διδασκαλία και την προσφορά στην κοινωνία, καθιστά το Πανεπιστήμιό μας ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Συγχαίρω και ευχαριστώ ιδιαίτερα τους έντεκα συναδέλφους για τη συμπερίληψή τους στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως, καθώς επίσης και όλα τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου για τις μεγάλες επιτυχίες στην έρευνα και καινοτομία, οι οποίες μας γεμίζουν με χαρά και περηφάνεια».