Τελετή Αποφοίτησης Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργάνωσε το Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022, την τελετή αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών Αγωγής.
Στην ομιλία της, η επίσημη προσκεκλημένη, κ. Αναστασία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», απευθυνόμενη στις απόφοιτες και στους απόφοιτους της Σχολής, ανάφερε: «Τελικά τα μόνα που μπορώ να σας πω είναι αυτά που ο δικός μου δρόμος με έμαθε: Αντί να γυρεύετε το μεγάλο βήμα, κάντε πολλά μικρά. Και κάντε τα με όλους αυτούς που, σας υπόσχομαι, σας περιμένουν στον δρόμο σας. Και αν σ’ αυτό τον δρόμο βρείτε παρακλάδια, μην τα αποφύγετε. Μην αποφύγετε ποτέ τις επιλογές. Και φυσικά, πάνω από όλα, ποτέ μην φοβηθείτε την ευθύνη. Την ηθική ευθύνη. Δεχθείτε την, αγκαλιάστε την και κάντε την πράξη. Πιστέψετε με, ο φόβος πάντα ξεπερνιέται όταν πράττεις απέναντί του. Για ακόμη μια φορά σας συγχαίρω, σας θαυμάζω, και σας εύχομαι έναν μακρύ δρόμο, με πολλά-πολλά παρακλάδια».
Λόγω απουσίας του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Φίλιππου Πουγιούτα, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων Καθηγητής Παναγιώτης Αγγελίδης, ηγήθηκε της ακαδημαϊκής πομπής και ανέγνωσε την ομιλία του Πρύτανη.
Στην ομιλία του, ο Πρύτανης ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 601-800 καλύτερα του κόσμου από το Times Higher Education (THE) World University Rankings (WUR) 2022. Αναφορά έκανε επίσης στη σημαντική κατάταξη του Πανεπιστημίου στα 180 καλύτερα νέα πανεπιστήμια του κόσμου, από το Times Higher Education Young University Rankings 2022.
Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Πουγιούτας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πανεπιστήμια αλλά και η κοινωνία γενικότερα, κατά την τρέχουσα δεκαετία, εστιάζοντας στην πάταξη της παραπληροφόρησης, την ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυτονομίας προς στήριξη της δημοκρατίας, την επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και τη διασφάλιση της κοινωνικής ισότητας και συμπερίληψης.
Απευθυνόμενος στις απόφοιτες και αποφοίτους του Τμήματος Μουσικής και Χορού, ο Πρύτανης Πουγιούτας ανάφερε: «Οι συνθέσεις και οι χορογραφίες, η εκτέλεση μουσικοχορευτικών παραστάσεων, η έκφραση δια των μουσικών οργάνων, δια της φωνής και δια της φωνής του σώματος, αποτελούν σημαντικότατο εργαλείο επιτυχίας για την αντιμετώπιση των προαναφερθεισών προκλήσεων. Εισήγησή μου είναι να ενδιατρίψετε στα θέματα που αφορούν στις προκλήσεις και να εξειδικευτείτε σε όσα περισσότερα μπορείτε, προκειμένου να τα εκφράσετε δυνατά και έντονα με τις δημιουργίες σας, να εμβολιάσετε την κοινωνία με τα σωστά μηνύματα, να αγγίξετε τις ψυχές μας και να δημιουργήσετε τη θέληση και τη δύναμη για κοινωνική αλλαγή και ευημερία. Ας μην ξεχνούμε ότι η μουσική και ο χορός υπήρξαν πάντα έκφραση ελευθερίας, προόδου και κοινωνικής ευμάρειας».
Απευθυνόμενος, δε, στις απόφοιτες και αποφοίτους του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών, ο Πρύτανης ανάφερε: «Μεγάλη πρόκληση για τα πανεπιστήμια, αλλά και την παιδεία σε όλα τα επίπεδα, είναι η διαμόρφωση του ψηφιακού, διαπολιτισμικού, πολύγλωσσου, επικοινωνιακού, ορθολογιστικά, αλλά ταυτόχρονα δημιουργικά και ανατρεπτικά σκεπτόμενου, καινοτόμου, πιστού στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, παγκόσμιου ενεργού πολίτη. Μόνο με τέτοιες και τέτοιους πολίτες θα μπορέσουμε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχω αναφέρει προηγουμένως. Η ευθύνη, που μας βαραίνει όλες και όλους είναι πραγματικά πολύ βαριά. Είμαι σίγουρος όμως ότι μαζί θα τα καταφέρουμε».
Τους απόφοιτους και απόφοιτες χαιρέτησε και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Διονύσιος Μαντζαβίνος. Στην ομιλία του, επισήμανε ότι «η συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η οποία ξεκίνησε πριν έξι έτη με το κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, αναπτύσσεται ραγδαία, τόσο στο επίπεδο της δημιουργίας νέων προγραμμάτων σπουδών, όσο και σε ερευνητικό επίπεδο. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θεωρεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως στρατηγικό εταίρο και, στο πλαίσιο αυτό, οι κοινές δράσεις θα έχουν συνεργιστικές ωφέλειες και για τα δύο Ιδρύματα».
Η Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγήτρια Έλενα Παπαναστασίου, με τη σειρά της, αφού συνεχάρη τις απόφοιτες και τους απόφοιτους, τους ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα περήφανες και περήφανοι, καθώς στα θέματα εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 250 καλύτερα παγκοσμίως, με βάση την κατάταξη THE WUR By Subject 2022. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι μεγάλο επίτευγμα η απόκτηση ενός τίτλου σπουδών. «Ωστόσο, ο τρόπος αξιοποίησης του πτυχίου από τον καθένα ξεχωριστά διαφέρει, και γι’ αυτό χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση ως προς την αξιοποίησή του και τον συνεχή αγώνα επιμόρφωσης των πτυχιούχων», πρόσθεσε.
Η Κοσμήτορας συμβούλευσε τις απόφοιτες και τους αποφοίτους με τα ακόλουθα λόγια: «Συνεχίστε να μαθαίνετε όσο περισσότερο μπορείτε. Οποιαδήποτε νέα γνώση μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στο μέλλον σας. Απλά, αυτό θα γίνει με τρόπους που δεν μπορείτε να προβλέψετε αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό να μην σταματήσετε να μαθαίνετε. Συνεχίστε να προσφέρετε όσο περισσότερο μπορείτε. Τα οφέλη που θα κερδίσετε είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορείτε να φανταστείτε. Και μη μείνετε ποτέ στη ζωή σας στάσιμοι. Δράστε άμεσα και δράστε έξυπνα. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα αναγνωριστεί και η πιο μικρή ενέργεια και προσφορά που κάνετε. Απλά, πάρτε σοβαρά τον ρόλο σας και γίνετε οι καλύτεροι που μπορείτε να είστε. Ακόμα και αν προσπαθήσετε να είστε 1% καλύτεροι στον τομέα σας κάθε μέρα, θα καταλήξετε 37% καλύτεροι στο τέλος ενός χρόνου. Μπορεί το 1% να σας φαίνεται αμελητέο ποσό. Στον ένα χρόνο όμως, θα φανεί σίγουρα η διαφορά του 37%. Πόσο μάλλον σε βάθος χρόνου».
Στο τέλος της ομιλίας της, η Καθηγήτρια Παπαναστασίου ευχήθηκε στις απόφοιτες και στους απόφοιτους καλή σταδιοδρομία, και ως νέοι επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο για όλους.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης και οι πρωτεύσασες της Σχολής, κ. Μαργαρίτα Ευθυμιάδου (απόφοιτη του προπτυχιακού προγράμματος Χορού), και κ. Μαρία Τριανταφύλλου (απόφοιτη του εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού προγράμματος Επιστήμες Αγωγής- Διδακτική της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας).
Κατά τη διάρκεια της τελετής, απονεμήθηκε και το βραβείο Εξαιρετικής Κοινωνικής Προσφοράς στην απόφοιτο του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών, κ. Καλλιόπη Παπαβασιλάκη. Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Τμήματος Δρ. Μαρίνα Ροδοσθένους, η κ. Παπαβασιλάκη είχε κριθεί από το Συμβούλιο της Σχολής ως άξια για το βραβείο με βάση τον ζήλο της για ανιδιοτελή πνευματική, ψυχολογική, και μαθησιακή ενίσχυση των συνανθρώπων της, για το ήθος που επέδειξε κατά τη διάρκεια των σπουδών της, και για την κοσμοθεωρία της για τη σημασία της προσφοράς και τον τρόπο πραγμάτωσής της.
Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Θεμάτων Καθηγητή Παναγιώτη Αγγελίδη και την Κοσμήτορα της Σχολής Καθηγήτρια Έλενα Παπαναστασίου.