Τελική συνάντηση του ερευνητικού έργου PEPSYN στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε η τελική συνάντηση του ερευνητικού έργου PEPSYN (Green Techniques in Peptide Synthesis) στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν το ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό που συμμετείχε στο έργο τόσο από την εταιρία Biogena A.P.I. Ltd όσο και από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Στο έργο PEPSYN (Green Techniques in Peptide Synthesis), oι συνεργαζόμενοι εταίροι συνέπραξαν, έθεσαν κοινούς στόχους και έφεραν σε πέρας ερευνητικό έργο το οποίο συνδέει τη γνώση και την τεχνολογία αιχμής του εργαστηρίου Πεπτιδικής Χημείας του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με την Κυπριακή Φαρμακευτική βιομηχανία Biogena A.P.I. Ltd. Στο έργο αυτό έγινε μεταφορά της έντασης γνώσης και της καινοτομίας από τα ακαδημαϊκά εργαστήρια προς τη φαρμακευτική βιομηχανία συνδέοντας την έρευνα με την επιχειρηματικότητα και την οικονομία, ενισχύοντας την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων με εξαγωγικό χαρακτήρα νέα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα.
Στην έναρξη της συνάντησης ο Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Δρ Γιάννης Σαρηγιάννης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους στο έργο ερευνητές για τη συμβολή τους στην επιτυχή περάτωσή του, τόνισε ότι το έργο αυτό αναμένεται να συμβάλλει στην κινητοποίηση ενός ευρύτερου επιστημονικού δυναμικού στο πεδίο της φαρμακευτικής βιομηχανίας και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του έργου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια εκτενής παρουσίαση του έργου, παρουσίασε τους στόχους, τα στάδια υλοποίησης τους και τα τελικά αποτελέσματα. Κλείνοντας τη συνάντηση, οι εταίροι μοιράστηκαν τη χαρά τους και ανέδειξαν την επιθυμία τους για συνέχεια σε νέα έργα με πραγματικό αντίκτυπο στην Κυπριακή Φαρμακοβιομηχανία και στην Κυπριακή επικράτεια.
Το έργο PEPSYN χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU από το Ταμείο Ανάκαμψης από την πρόσκληση INNOVOUCHER/0722 στα πλαίσια του προγράμματος «Συνεργατική Ανάπτυξη» και επιβλέπεται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).