Τι είναι η κολχικίνη που ρίχνεται στη μάχη κατά του κορωνοϊού-Εξετάζεται στην Κύπρο
Στη μάχη κατά του κορωνοϊού, μπαίνει άμεσα στην Ελλάδα μετά τις ανακοινώσεις στον Καναδά, το φθηνό καρδιολογικό φάρμακο κολχικίνη, η οποία θα χορηγείται εκτός νοσοκομείων και με συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.
Μετά την απόφαση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων, όπως ανακοίνωσε χθες το κυπριακό Υπουργείο Υγείας, η Επιστημονική Επιτροπή του θα εξετάζει την ένταξή ή όχι της κολχικίνης στο θεραπευτικό πρωτόκολλο. Η Επιστημονική Επιτροπή θα μελετήσει, πριν λάβει τελικές αποφάσεις, όλα τα επιστημονικά δεδομένα και τη βιβλιογραφία.
«Η κολχικίνη είναι ένα φάρμακο γνωστό για δεκαετίες, που χρησιμοποιείται στην ουρική αρθρίτιδα και είναι γνωστό πως έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Χρίστος Πέτρου. Όπως εξήγησε, λόγω του ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, δοκιμάστηκε κατά πόσον θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλείται στον κορωνοϊό, που είναι μια από τις σοβαρές αιτίες για τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο.
«Η Καναδική μελέτη που έχουμε ακούσει, εξέτασε τη χρήση της κολχικίνης, ωστόσο τα αποτελέσματα της μελέτης εκτός από ένα δελτίο τύπου που είδαμε, δεν έχουν δημοσιευτεί. Οπόταν είναι πρόωρο να συζητάμε και πρέπει να κρατήσουμε μια επιφύλαξη, για να δούμε εάν τα αποτελέσματα είναι στατιστικά σημαντικά. Δεν μπορούμε να λάβουμε κλινικές αποφάσεις, στη βάση ενός δελτίου τύπου», υπέδειξε ο κ. Πέτρου, σημειώνοντας πως πρέπει να επικυρωθούν επιστημονικά τα αποτελέσματα πριν ληφθούν αποφάσεις.
Όπως είπε, εάν όντως ισχύουν τα αποτελέσματα θα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, «αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην έχει η κολχικίνη την ίδια τύχη με τη χλωροκίνη.
Σχολιάζοντας την απόφαση του ΕΟΦ να αδειοδοτήσει την κολχικίνη ανέφερε πως «μια πρώιμη μελέτη που έγινε στην Ελλάδα το καλοκαίρι, είχε δείξει κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αλλά είχε αναφερθεί πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Μπορεί στην Ελλάδα να είχαν περισσότερα δεδομένα, αλλά πάλι εάν έχω ένα φάρμακο που θα μειώσει τη νοσηλεία σε ένα άτομο στους 70 που θα το χορηγήσω, υπάρχουν ερωτηματικά».
Τι κατέδειξαν οι μελέτες στον Καναδά
Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη στο Montreal Heart Institute του Καναδά η κολχικίνη μειώνει κατά:
-
- 44% τη θνητότητα
-
- 25% τη νοσηλεία
-
- 50% την ανάγκη διασωλήνωσης των ασθενών με κορωνοϊό
Πρόκειται, όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ για μια τεράστια επιτυχία των Ελλήνων επιστημόνων της ομάδας του καθηγητή Σπύρου Δευτεραίου, που μετά από πολύμηνη έρευνα σε 16 νοσοκομεία άνοιξαν τον δρόμο και για μελέτες στο εξωτερικό, που έδωσαν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. «Όταν ξεκίνησε αυτός ο παγκόσμιος πόλεμος είχαμε την σκέψη και την ιδέα να δούμε τις ιδιότητες της αντιφλεγμονώδης ιδιότητες της κολχικίνης αν μπορούν να βοηθήσουν και να σταματήσουν το φλεγμονώδη καταρράκτη του κορωνοϊού», σημείωσε ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ Σπύρος Δευτεραίος μιλώντας στο OPEN.
Η κολχικίνη στην Ελλάδα θα χορηγείται σε ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν βρεθεί θετικοί με μοριακό τεστ και σε ασθενείς από 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή με πυρετό για τουλάχιστον 48 ώρες Η κολχικίνη, θεωρείται πολύ σημαντικό όπλο στην φαρέτρα των Ελλήνων γιατρών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ιδιαίτερα ενόψει ενός τρίτου κύματος, καθώς τα θετικά αποτελέσματα της μπορούν να συγκρατήσουν, ως ένα βαθμό, την ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ. Η θεραπεία με κολχικίνη θα είναι μηνιαία με αυστηρή ιατρική παρακολούθηση και δεν μπορεί να ακολουθηθεί από ασθενείς που λαμβάνουν παράλληλα, άλλες συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες.
Source: Τι είναι η κολχικίνη που ρίχνεται στη μάχη κατά… | Reporter Cyprus | Τοπικές Ειδήσεις