Τo Brexit στρέφει Κύπριους φοιτητές στην Κύπρο – Το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Το ζήτημα που ανέκυψε, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον επηρεασμό των Κυπρίων φοιτητών που επιλέγουν πανεπιστήμια, κυρίως της Αγγλίας, από το τρέχον έτος και εντεύθεν είναι πλέον πραγματικότητα. Από τον Σεπτέμβριο του 2021, οι Κύπριοι φοιτητές δεν θα επωφελούνται από τα χαμηλά δίδακτρα και το σπουδαστικό δάνειο, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Ωστόσο υπάρχουν εναλλακτικές και θα πρέπει οι φοιτητές και οι γονείς να κάνουν τη δική τους έρευνα, δεδομένου ότι η επιλογή σπουδών και κατ’ επέκταση επαγγέλματος, είναι μια σημαντική απόφαση, προϊόν ώριμης σκέψης και σωστής έρευνας.
Πλέον, οι Κύπριοι φοιτητές, εξαιτίας του Brexit, έχουν αρχίσει να στρέφουν την προσοχή τους σε άλλες χώρες για τις σπουδές τους, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, όπου τα πανεπιστήμια δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αγγλικά. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που με τις πρόσφατες ακαδημαϊκές του κατατάξεις, επιβεβαιώνει περίτρανα την καλά εδραιωμένη και ανταγωνιστική του θέση στη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα.
Οι αλλαγές (ή Επιπτώσεις του BREXIT)
Τις επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιληφθούν όσοι θα μελετήσουν τις απαιτήσεις εγγραφής στα αγγλικά πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο του 2021 και εντεύθεν. Εξαιτίας του BREXIT, οι φοιτητές από χώρες της ΕΕ που θα φοιτούν σε βρετανικά πανεπιστήμια θα πληρώνουν δίδακτρα ως υπήκοοι τρίτων χωρών. Δεν θα έχουν επίσης πρόσβαση στο φοιτητικό δάνειο, το οποίο δικαιούνταν μέχρι πρότινος και ήταν εγγυημένο από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και θα πρέπει να τους δοθεί άδεια παραμονής για να μπορούν να μεταβούν εκεί για σπουδές. Την ίδια ώρα το κόστος ζωής στην Αγγλία παραμένει σε εξαιρετικά ψηλά επίπεδα, ενώ στην Κύπρο είναι πολύ πιο προσιτό.
Εφάμιλλα των βρετανικών
Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, αν κάποιος συγκρίνει το συνολικό κόστος φοίτησης (δίδακτρα, κόστος διαμονής και διατροφής, εισιτήρια, μεταφορικά και άλλα βασικά έξοδα ζωής) στην Κύπρο και, για παράδειγμα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με το κόστος σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μια διαφορά 30% με 50%. Το κόστος σπουδών στην Κύπρο αποτελεί επομένως μια πολύ συμφέρουσα επιλογή.
Κυπριακή υπεροχή στην ασφάλεια
Επίσης, από την άποψη του θέματος της ασφάλειας, που προσφέρει στους κατοίκους της η κάθε χώρα,
στην Κύπρο τα επίπεδα ασφάλειας είναι εντυπωσιακά, αφού η χώρα έχει επανειλημμένα συμπεριληφθεί στους ασφαλέστερους προορισμούς στον κόσμο. Από την άλλη, σε μια χώρα του μεγέθους και του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, η ασφάλεια είναι συνεχές ζητούμενο απέναντι σε διάφορες απειλές, όπως είναι η τρομοκρατία, το έγκλημα κ.α. Ειδικά για την ασφάλεια εν μέσω πανδημίας του COVID, η βρετανική κυβέρνηση έχει δεχθεί δριμεία κριτική σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης. Αντίθετα, η Κύπρος έλαβε έγκαιρα μέτρα πρόληψης και προστασίας και κατάφερε να καταστεί ένα από τα πιο ασφαλή κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στις χώρες που διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά τον ιό.
Το σκηνικό τα τελευταία χρόνια
Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ποιότητα των σπουδών που παρέχει το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, οι εξελίξεις στο επίπεδο και την ποιότητα σπουδών των κυπριακών πανεπιστημίων τα τελευταία χρόνια, τα καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά. Ενδεικτικά, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που με τις πρόσφατες ακαδημαϊκές του κατατάξεις, επιβεβαιώνει περίτρανα την καλά εδραιωμένη και ανταγωνιστική του θέση στη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα.
Συγκεκριμένα, έχει καταταχθεί:
-
- Ανάμεσα στα κορυφαία 1000 πανεπιστήμια στον κόσμο (THE Times Higher Education Rankings 2021)
-
- Ανάμεσα στα κορυφαία 201-250 πανεπιστήμια των Χωρών με Αναδυόμενες Οικονομίες (Times Higher Education Emerging Economies University Rankings 2021)
-
- 76ο παγκοσμίως στην κατηγορία Διεθνής Προσανατολισμός (THE Times Higher Education Rankings 2021)
-
- Ανάμεσα στα 301-400 κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς, #1 σε Κύπρο και Ελλάδα και στα κορυφαία 100 της ΕΕ, στον τομέα Επιχειρήσεων και Οικονομικών (THE Times Higher Education Rankings 2021)
-
- Ανάμεσα στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων στην περιφέρεια EECA (QS University Rankings 2021)
Ενώ έχει αναγνωριστεί
-
- για την Ποιότητα στην Εκπαίδευση και τη Διαχρονική του Διεθνή Συνεισφορά (THE Times Higher Education Impact Rankings 2020)
Και έχει βραβευθεί
-
- με 5 αστέρια QS για Ιδρυματική Αριστεία (QS Stars Ratings System)
Φοιτητική εμπειρία στην Κύπρο
Στο ερώτημα εάν μπορεί ένας φοιτητής να ζήσει μια ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία στην Κύπρο, έρχεται απαντήσει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο επενδύει στην ευημερία των φοιτητών και των φοιτητριών του. Προσφέρει μια ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, μέσα σε μία Πανεπιστημιούπολη διεθνών προδιαγραφών.
Υποδομές και Εγκαταστάσεις
-
- Τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει περισσότερα από €160 εκατομμύρια σε υποδομές και εγκαταστάσεις για τη δημιουργία μιας σύγχρονης πανεπιστημιούπολης.
-
- Το UNIC CITY αποτελείται από 20 ειδικά οικοδομημένα ή ανακαινισμένα κτήρια, όπως βιβλιοθήκη, υπερσύγχρονο γυμναστήριο, εστιατόριο, καφετέριες, φοιτητικές εστίες, κινηματογράφο και άλλα.
UNIC Residences
-
- Οι νέες εστίες για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, UNIC Residences (“SIX”, “TRIANGLE” και” U”), είναι επίσης η πιο πρόσφατη προσθήκη στην πανεπιστημιούπολη και αποτελούν τη μεγαλύτερη επένδυση σε πανεπιστημιακή υποδομή στην Κύπρο.
-
- Οι εστίες προσδίδουν τόσο μέσα από την αρχιτεκτονική τους όσο και μέσα από τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των ενοίκων τους (προερχόμενους από 44 χώρες, με την πλειοψηφία τους να προέρχονται από Ελλάδα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) έναν κοσμοπολίτικο αέρα.
Ευρύτερη Περιοχή
-
- Τα κτήρια αυτά βρίσκονται διάσπαρτα στην πολυσύχναστη περιοχή της Έγκωμης, η οποία φιλοξενεί παράλληλα περισσότερα από 70 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, υπεραγορές, πολυκαταστήματα και το εμπορικό κέντρο Mall of Engomi, όλα σε κοντινή απόσταση. Η ευρύτερη περιοχή γύρω από την πανεπιστημιούπολη αναπτύσσεται λαμβάνοντας υπόψη τον φοιτητή, προσφέροντας τη δυνατότητα για μια μοναδική κοινωνική και φοιτητική εμπειρία.
-
- Ο καλοφτιαγμένος πεζόδρομος της Έγκωμης, ο οποίος εξαπλώνεται σε συνολικό μήκος 1.4 χιλιόμετρα προσφέρεται τόσο για περπάτημα, όσο και για ποδηλασία και επιπλέον συνδέεται με δύο γραμμές λεωφορείων. Σε αυτόν προσδίδουν μία ανεπανάληπτη πολυπολιτισμική νότα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Αμερική, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που τον αξιοποιούν για την καθημερινή τους άσκηση.
Φοιτητική Στήριξη και Δραστηριότητες
Εξάλλου στο UNIC δραστηριοποιούνται επίσης ενδιαφέροντες φοιτητικοί όμιλοι και αθλητικές ομάδες, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις για τη φοιτητική κοινότητά του, οι οποίες δημιουργούν ένα σύνολο αξέχαστων εμπειριών. Προσφέρονται επίσης μεγάλη ποικιλία αθλητικών προγραμμάτων και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για άσκηση και άθληση. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει ακόμα υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας, Κέντρο Επιτυχημένης Σταδιοδρομίας, Ομάδα Στήριξης Φοιτητών κ.α.
Διεθνείς αξιολογήσεις στον τομέα Επιχειρήσεων και των Οικονομικών
Ναι μεν, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια φημίζονται για τις σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων που διαθέτουν. Την ίδια όμως ώρα και τα κυπριακά πανεπιστήμια έχουν να παρουσιάσουν αξιοσημείωτες επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2021, κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μεταξύ των 301-400 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών. Αυτή η κατάταξη τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως το #1 πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα, και ανάμεσα στα κορυφαία 100 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό τον τομέα.
Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας χαρακτηρίζεται από πνεύμα καινοτομίας και δραστηριοποιείται ιδιαίτερα σε τρεις ερευνητικές κατευθύνσεις:
α) της Πρόβλεψης, ειδικά μέσω της διοργάνωσης των διακεκριμένων M Competitions που πέτυχαν ρεκόρ ενδιαφέροντος φέτος, με περισσότερες από 100,000 συμμετοχές από 100 χώρες,
β) το Blockchain και τα Ψηφιακά Νομίσματα, όπου το Πανεπιστήμιο πρωτοπορεί παγκοσμίως τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα, και
γ) τη Διαχείριση Μάρκετινγκ με έμφαση στις καινοτομίες, στην επιχειρηματικότητα και στις εφαρμογές στην πραγματική ζωή (real-life applications).
Source: Τo Brexit στρέφει Κύπριους φοιτητές στην Κύπρο – Το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας