Το δράμα των αγνοουμένων και το δικαίωμα στην αλήθεια
Το ζήτημα των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, το δράμα των οικογενειών τους και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας πάνω σε αυτό το ζήτημα περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Το δικαίωμα στην αλήθεια-εκφάνσεις και εφαρμογές στο Διεθνές Δίκαιο», της Νομικού Βιργινίας Μπαλαφούτα, διδάκτορος του Διεθνούς Δικαίου και Περιφερειακών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Προσκεκλημένη του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η κ. Μπαλαφούτα παρουσίασε το βιβλίο της, που πραγματεύεται το δικαίωμα στην αλήθεια και τη συσχέτισή του με σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου. Στο βιβλίο αναλύονται ιδιαίτερα το ζήτημα της επανόρθωσης και αποκατάστασης, καθώς και το έγκλημα των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων προσώπων.
«Το δικαίωμα στην αλήθεια είναι ένα σύγχρονο και υπό διαμόρφωση δικαίωμα ιδιαίτερης σπουδαιότητας, καθώς σχετίζεται με σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», επισήμανε η ομιλήτρια. Τόνισε πως πρόκειται για το δικαίωμα των θυμάτων και των οικείων τους να γνωρίζουν την πλήρη αλήθεια για γεγονότα που συνέβησαν, τους αυτουργούς, την τύχη και τον τόπο όπου βρίσκονταν τα θύματα, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στη θυματοποίηση του ατόμου. Αναφέρθηκε επίσης στο φλέγον θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, με το οποίο καταπιάνεται διεξοδικά στο βιβλίο της.
«Το δικαίωμα στην αλήθεια συμβάλλει στην προάσπιση της διεθνούς ειρήνης και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, στην πρόληψη και καταστολή διεθνών εγκλημάτων, στην ατομική και συλλογική αποκατάσταση, καθώς λειτουργεί με μοναδικό διακύβευμα το δίκαιο και τελικά τον ίδιο τον άνθρωπο», κατέληξε.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, κ. Χρήστος Παπαστυλιανός, σημείωσε ότι η ανάδυση και κατοχύρωση ενός δικαιώματος στην αλήθεια αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η προστασία του αναδεικνύει πτυχές προστασίας της ελευθερίας και ισότητας, που δεν καλύπτονται από τα παραδοσιακά δικαιώματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η λειτουργία ενός τέτοιου δικαιώματος δεν θα πρέπει να υποκαθιστά την απόδοση δικαιοσύνης μέσω της καταδίκης όσων έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Καταλήγοντας, ο κ. Παπαστυλιανός διευκρίνισε ότι η λειτουργία του δικαιώματος στην αλήθεια θα πρέπει να έχει μια συμπληρωματική λειτουργία ως προς τις άλλες μορφές προστασίας των δικαιωμάτων όσων είναι θύματα από ενέργειες, οι οποίες συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.