Στο τραπέζι χαλαρώσεις για συγκεντρώσεις και ανεμβολίαστους

Η σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεικτών φαίνεται ότι επιτρέπει ήπιες χαλαρώσεις τις οποίες αναμένεται να θέσουν επί τάπητος οι επιδημιολόγοι, κατά τη σημερινή τους σύσκεψη, με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Ο υπουργός ζήτησε από την επιστημονική επιτροπή να επεξεργαστεί προτάσεις οι οποίες να να τεθούν προς συζήτηση και αξιολόγηση κατά τη σημερινή σύσκεψη.

Μιλώντας στη StockWatch, o καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, είπε ότι «θα έβλεπα κατ’ αρχήν κάποιες χαλαρώσεις στις συγκεντρώσεις στα σπίτια και κάποιες άλλες, στα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους» και ειδικά, όπως είπε, «στο μέτρο που αφορά στην απαγόρευση της εισόδου σε κέντρα αναψυχής (καφετέριες και εστιατόρια και άλλα) σε άτομα 12 χρονών και άνω, εάν δεν είναι εμβολιασμένοι».

Τόνισε ότι «αρκεί βέβαια, οι εισηγήσεις μου να βρουν σύμμαχους και άλλους συναδέλφους».

Όσον αφορά στην 4η δόση, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι «θα αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα από στο Ισραήλ το οποίο ήδη έχει προχωρήσει στην 4η δόση, αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας».

Όσον αφορά την υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, σημείωσε ότι δεν θεωρείται τόσο πολύ νοσογόνος για τους εμβολιασμένους, ενώ οι ανεμβολίαστοι εάν μολυνθούν μπορεί να νοσήσουν βαριά, όπως και στις άλλες μεταλλάξεις.

Διευκρίνισε ότι από την περασμένη Τρίτη, στην κοινότητα επικράτησε κατά 94% η παραλλαγή Όμικρον.

Σταθεροποίηση επιδημιολογικής εικόνας

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, μιλώντας στη StockWatch, εξέφρασε ικανοποίηση διότι, όπως είπε, άρχισε να μειώνεται ο δείκτης θετικότητας και να σταθεροποιείται γύρω στο 2 – 2,5%, ενώ παρατηρείται και κάποια πτώση στις νοσηλείες.

Σημείωσε ότι εάν ο δείκτης θετικότητας μειωθεί κάτω από το 2%, θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, όπως έγινε και στις άλλες χώρες.

Η κ. Κολιού έστειλε επίσης το μήνυμα ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και η ολοκλήρωση της τρίτης δόσης του εμβολίου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν τους ανεμβολίαστους που έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Χθες από 130.466 διαγνώσεις ανακοινώθηκαν 2.815 κρούσματα διαμορφώνοντας το ποσοστό θετικότητας στο 2,16%, ενώ συνολικά οι νοσηλευόμενοι με τη νόσο COVID-19, ανέρχονται στους 221, εκ των οποίων οι 75 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Διαφοροποιήσεις στο test to stay

Στο μεταξύ, μετά τις έντονες αντιδράσεις από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και μετά από σειρά έκτακτων συσκέψεων με οργανώσεις και γονείς, το Υπουργείο προχώρησε σε διαφοροποιήσεις για τα Δημοτικά και Γυμνάσια σε ότι αφορά το test to stay στα σχολεία, το οποίο εφαρμόζεται από σήμερα.

Σε δηλώσεις του κατά την επιθεώρηση της εφαρμογής του μέτρου σε σχολεία, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας δήλωσε ότι στο Υπουργείο «νιώθουμε περήφανοι για το μέτρο που έχουμε εφαρμόσει.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η ενδεχόμενη επιτυχία του συγκεκριμένου μέτρου θα φέρει χαλαρώσεις το επόμενο διάστημα, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι «αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικοί οι οποίοι αποφασίζουν για χαλαρώσεις ή για πιο αυστηρά μέτρα».

«Σήμερα στις τρεις το μεσημέρι θα έχουμε συνάντηση με τους ειδικούς, θα ακούσουμε τις εισηγήσεις τους και ανάλογα θα πάνε προτάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο προς ψήφιση», ανέφερε.

Σύμφωνα με το πλάνο που εφαρμόζεται, τα παιδιά που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 και βάσει πρωτοκόλλου πρέπει να περιοριστούν, θα πρέπει καθημερινά για περίοδο 6 ημερών να μεταφέρονται από τους γονείς τους σε προκαθορισμένα σημεία δειγματοληψίας που θα λειτουργούν σε σχολικές μονάδες, για να υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) και στη συνέχεια, εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι αρνητικό, να μεταφέρονται στη σχολική τους μονάδα. Τα παιδιά που διαμένουν σε απομακρυσμένες ή ορεινές κοινότητες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τα σημεία δειγματοληψίας που θα επισκέπτονται τις σχολικές μονάδες, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας.

Μετά από τη χαρτογράφηση των σχολείων σε όλη την Κύπρο, αποφασίστηκε όπως λειτουργήσουν 148 προκαθορισμένα σημεία για την εξέταση, τα οποία θα εξυπηρετούν τις στενές επαφές από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 8:00.

Της Ηρώς Ευθυμίου

 

Source: YgeiaWatch – Στο τραπέζι χαλαρώσεις για συγκεντρώσεις και ανεμβολίαστους