Υπ. Εργασίας: Ευχαρίστησε τους διεθνείς φοιτητές που επέλεξαν τη χώρα μας και ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο
Ο κ. Γιάννης Παναγιώτου απηύθυνε χαιρετισμό στην Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργάνωσε την Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024, την τελετή αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής, στην παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Παναγιώτου, απευθύνθηκε προς τους απόφοιτους και τις απόφοιτες λέγοντας «Η αποψινή βραδιά είναι σημαντική γιατί αποτελεί τη μετάβαση στην αγορά εργασίας. Είστε εξοπλισμένοι με επίκαιρες γνώσεις και δεξιώσεις, επομένως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κανείς από εσάς δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολία κατά την ένταξή σας σε αυτήν».
Αναφερόμενος στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι η πορεία του προσομοιάζει με αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή «τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και η χώρα μας δημιουργήθηκαν, μεγάλωσαν και δυνάμωσαν, ισχυροποιήθηκαν, αναγνωρίστηκαν, εδραιώθηκαν, καθιερώθηκαν, θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν κι άλλο, να δυναμώνουν περισσότερο και θα συνεχίσουν να έχουν ως επίκεντρο τους ανθρώπους τους, πάνω στους οποίους θα συνεχίσουν να επενδύουν». Ευχαρίστησε, δε, τους διεθνείς φοιτητές που επέλεξαν τη χώρα μας και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα από τα καλύτερα στον κόσμο» για τις σπουδές τους. «Είμαστε ευγνώμονες για την επιλογή σας και δεσμευόμαστε να σας κάνουμε περήφανους γι’ αυτήν», συμπλήρωσε.
Στην ομιλία του, ο επίσημος προσκεκλημένος, κ. Αιμίλιος Μάρκου, συνιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής της καινοτόμου ασφαλιστικής εταιρείας Hellas Direct, αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία αποφοίτησης τριάντα χρόνια πριν και στις τεράστιες τεχνολογικές αλλαγές που έχουν επέλθει στο μεσοδιάστημα, παροτρύνοντας τους αποφοίτους και τις απόφοιτες να λάβουν τολμηρές αποφάσεις και να τολμούν να ξεφεύγουν από την πεπατημένη κυνηγώντας τις ιδέες τους.
Στην ομιλία του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα του κόσμου από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2024.
Απευθυνόμενος στις απόφοιτες και αποφοίτους της Σχολής, ο Πρύτανης αναφερόμενος στη ζωή του Alan Turing σημείωσε στην ομιλία του: «Το έργο του Alan Turing στο Bletchley Park, ιδιαίτερα η συμβολή του στο σπάσιμο του κώδικα Enigma, όχι μόνο έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη νίκη των Συμμάχων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά έθεσε επίσης τα θεμέλια για τη σύγχρονη πληροφορική και την τεχνητή νοημοσύνη. Οι άοκνες προσπάθειες του Alan Turing και των συναδέλφων του στην αποκωδικοποίηση των κρυπτογραφημένων επικοινωνιών του εχθρού παρείχαν στους Συμμάχους κρίσιμη νοημοσύνη, συντομεύοντας τελικά τον πόλεμο και σώζοντας αμέτρητες ζωές. Αυτή η νίκη δεν ήταν απλώς ένας θρίαμβος της στρατιωτικής στρατηγικής, αλλά και μια απόδειξη της δύναμης της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας. Καθώς ξεκινάτε τα επαγγελματικά σας ταξίδια, σας ενθαρρύνω να αντλήσετε έμπνευση από την κληρονομιά του Alan Turing και το πνεύμα της D-Day. Αγκαλιάστε τις προκλήσεις που έρχονται στο δρόμο σας με αποφασιστικότητα. Θυμηθείτε ότι ο δρόμος προς την επιτυχία είναι συχνά στρωμένος με εμπόδια, αλλά είναι μέσω της υπέρβασης αυτών των εμποδίων που επιτυγχάνουμε το μεγαλείο. Μη ξεχνάτε επίσης τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Alan Turing στην προσωπική του ζωή και τον τρόπο που τον αντιμετώπισε η κοινωνία λόγω του προσωπικού προσανατολισμού και των προτιμήσεών του. Η ζωή του χρησιμεύει ως μια ωμή υπενθύμιση της σημασίας της διαφορετικότητας και της ένταξης. Καθώς γιορτάζουμε τα επιτεύγματα σήμερα, είναι ζωτικής σημασίας να αναλογιστούμε τα διδάγματα από τη ζωή του και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν συμπεριληπτικό κόσμο χωρίς αποκλεισμούς. Αγκαλιάστε τη διαφορετικότητα σε όλες τις μορφές της, αναγνωρίζοντας ότι οι διαφορές μας είναι αυτές που εμπλουτίζουν τη συλλογική μας εμπειρία και οδηγούν στην καινοτομία».
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής, Δρ Γιώργος Γρηγορίου, με τη σειρά του, απευθυνόμενος στις απόφοιτες και τους αποφοίτους, επισήμανε πως: «Κατά τη διάρκεια των σπουδών σας στη Σχολή Επιστημών και Μηχανικής, είχατε το προνόμιο να διδαχτείτε από μια ομάδα διακεκριμένων καθηγητών διαφορετικών τρόπων σκέψεως, υποβάθρων και δεξιοτήτων. Τα μέλη του διδακτικού προσωπικού μας όχι μόνο σας έχουν μεταδώσει γνώσεις, αλλά έχουν ενσταλάξει μέσα σας ένα πάθος για μάθηση, μια δίψα για ανακάλυψη και μια σταθερή δέσμευση για αριστεία».
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στις ανατρεπτικές τεχνολογίες και τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής μας, παροτρύνοντας τους αποφοίτους και τις απόφοιτες να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία και τις δεξιότητές τους για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που συνεπάγονται, ως «αρχιτέκτονες του μέλλοντος».
Ο Δρ Γρηγορίου ολοκλήρωσε με μια συμβουλή: «Σας ενθαρρύνω θερμά να γίνετε ενεργοί πολίτες, να ενημερωθείτε για τα τεκταινόμενα στη χώρα σας και στον κόσμο, να λάβετε θέση για διάφορα τρέχοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και, σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά, να αναλάβετε πρωτοβουλίες και να αγωνιστείτε για να αντιστρέψετε το κατάσταση. Πιστέψτε στην αλλαγή. Η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και από λίγα αλλά αφοσιωμένα και αποφασιστικά άτομα. Ο μόνος πραγματικός εχθρός είναι η απάθεια!».
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι πρωτεύσαντες της Σχολής, κ. Παναγιώτης Μιχαήλ (απόφοιτος του πτυχιακού προγράμματος Επιστήμης Δεδομένων), και κ. Ευάγγελος Γιοδάμπαλης (απόφοιτος του εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού προγράμματος Επιστήμης Δεδομένων).
Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Πρύτανη και τον Ανώτερο Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Ν. Φελλά.