Έρευνα: Περισσότερα αντισώματα με εμβόλια αντί με νόσηση
Πιο πιθανόν να επιτύχουν υψηλότερους τίτλους IgG αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 που ευθύνεται για την COVID-19 είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (>60 ετών), άνδρες και άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα ή νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό, σύμφωνα με έρευνα που συντονίζει το Κέντρο Αριστείας Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα biobank.cy του Πανεπιστημίου Κύπρου, με συνεργάτες του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ένας από τους στόχους της έρευνας είναι και η αξιολόγηση της παρουσίας αντισωμάτων κατά της COVID-19, στον πληθυσμό της Κύπρου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε πρώτη φάση, η έρευνα στόχευε στον έλεγχο παρουσίας αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που ευθύνεται για την COVID-19. Συγκεκριμένα, είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν ως εθελοντές στην έρευνα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με κορωνοϊό, επαγγελματίες υγείας από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, για να δώσουν δείγματα βιολογικού υλικού.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τα οποία είναι υπό δημοσίευση ως πρωτότυπη εργασία στο Journal of Clinical Medicine, αφορούν σε 1.898 εθελοντές από την Κύπρο. Στο πλαίσιο της μελέτης γίνεται συλλογή γενετικού υλικού DNA, πλάσματος, ορού και ούρων των εθελοντών.
Η αντισωματική απάντηση στη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 παρουσιάζει κορύφωση το πρώτο τρίμηνο και απότομη πτώση στη συνέχεια μέχρι το πρώτο εξάμηνο και σταθεροποίηση ή/και μείωση μετά τους 6 μήνες. Προκαταρκτικές παρατηρήσεις που δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα δημοσίευση, δείχνουν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό με πρώτη και δεύτερη δόση, ανεβαίνουν πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με εκείνα ατόμων που νόσησαν, ενώ και πάλι τα επίπεδα πέφτουν σε μερικούς μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Όπως αναφέρεται, η μελέτη αυτή ήταν αποκαλυπτική επίσης αναφορικά και με την προθυμία και το ενδιαφέρον του Κύπριου πολίτη να μάθει πώς αντέδρασε ο οργανισμός του στη λοίμωξη με COVID-19. Η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας κατά της COVID-19, τόσο σε προσωπικό όσο και σε οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο.
Source: Έρευνα: Περισσότερα αντισώματα με εμβόλια αντί με νόσηση