Loading Events

Η Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας και οι Εκδόσεις Hippasus Publishing σας προσκαλούν στην παρουσίαση βιβλίου του Πέτρου Κωνσταντινίδη:

 

«Η ΤΡΙΤΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ EΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ»

Ημέρα

Ώρα

Χώρος

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016 18:30

Αμφιθέατρο Yellow 
(κτήριο Millennium)

Το βιβλίο παρουσιάζει ο Κώστας Στρατηλάτης, Επίκουρος Καθηγητής ∆ηµοσίου ∆ικαίου στο Τµήµα Νοµικής του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας
 

Χαιρετίζουν:

Αχιλλεύς Αιµιλιανίδης, Κοσµήτορας της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας

Θωµάς Κωστή, εκ µέρους της Hippasus Publishing

 

Αντιφώνηση από τον συγγραφέα

 

Περίληψη βιβλίου: 

Το παρόν βιβλίο καταπιάνεται με μια από τις κλασσικές πτυχές του Συνταγματικού Δικαίου, αυτής της «τριτενέργειας» των «συνταγματικών» ή «θεμελιωδών» δικαιωμάτων και κατά πόσο η θεωρία της τριτενέργειας μπορεί και σε ποιο βαθμό να τύχει εφαρμογής στο ιδιαίτερο νομικό περιβάλλον της Κύπρου.

Με τον όρο «τριτενέργεια» εννοούμε κατά βάση την επίκληση και γενικότερα την επενέργεια των συνταγματικών δικαιωμάτων στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών και ευρύτερα στο χώρο του ιδιωτικού δικαίου.

Η παρούσα μελέτη, πέραν της θεωρητικής ανάλυσης της πτυχής της τριτενέργειας, εξετάζει στο κατά πόσο και σε ποιο βαθμό αυτή έτυχε εφαρμογής στην κυπριακή έννομη τάξη, κυρίως δια μέσου της νομολογίας των κυπριακών δικαστηρίων. Έτσι γίνεται μια ανάλυση της θεμελιακής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Γιάλλουρος, όπου για πρώτη φορά ο κύπριος Δικαστής ασχολήθηκε με την θεωρία της τριτενέργειας. 

Ακολούθως, με την παράθεση νομολογιακών παραδειγμάτων, εξετάζονται οι συνέπειες – «κίνδυνοι»  που ελλοχεύουν από την υιοθέτηση της «σκληρής πτυχής» της τριτενέργειας, δηλαδή της άμεσης επίκλησης σε μια διαφορά ιδιωτικού δικαίου συνταγματικών διατάξεων χωρίς την παρεμβολή τυπικού νόμου. Στη συνέχεια γίνεται μια προσπάθεια ανάπτυξης κάποιων κριτηρίων και μεθόδων που μπορούν να οριοθετήσουν μια αλόγιστη επίκληση της τριτενέργειας στο χώρο του ιδιωτικού δικαίου.  

Share This, Choose Your Platform!

Go to Top