Δωρεάν Καλοκαιρινό Σχολείο Μηχανικής
Για μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, από το Τμήμα Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Το Τμήμα Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά τον επιτυχημένο θεσμό του Καλοκαιρινού Σχολείου Μηχανικής. Το Σχολείο θα πραγματοποιηθεί στο Research & Technology Building του Πανεπιστημίου, μεταξύ 24-28 Ιουνίου 2019 και απευθύνεται σε μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.
Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική φοιτητική εμπειρία για μια εβδομάδα και να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο της τεχνολογίας και της μηχανικής στα άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια του Πανεπιστημίου, αποκτώντας παράλληλα συγκεκριμένες γνώσεις και εμπειρίες που σχετίζονται με τους κλάδους της Μηχανικής. Επιπλέον, θα ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και θα εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα σ’ ένα περιβάλλον υψηλής τεχνολογίας.
Συγκεκριμένα, θα εργαστούν σε μικρές ομάδες, στο πλαίσιο των οποίων, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του Πανεπιστημίου, θα ασχοληθούν με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση διαφόρων κατασκευών, όπως ηλεκτρονικά συστήματα, τηλεπικοινωνιακά συστήματα, δίκτυα αισθητήρων, συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτόματα συστήματα ελέγχου, συστήματα μικρο-ελεγκτών, κ.α. Επίσης, θα κληθούν να υπολογίσουν τη θλιπτική αντοχή σκυροδέματος και να παρατηρήσουν τις βασικές αρχές της μηχανικής ρευστών σε πραγματικό πείραμα στο εργαστήριο πολιτικών μηχανικών του Πανεπιστημίου. Επιπλέον, τα παιδιά θα δοκιμάσουν όργανα γεωδαισίας όπως, θεοδόλιχους και χωροβάτες για να υπολογίσουν συντεταγμένες σημείων.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσουν τα εργαστήρια ρομποτικής, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές θα συναρμολογήσουν μικρά ρομπότ με αισθητήρες, τα οποία θα προγραμματίσουν με την βοήθεια ειδικών λογισμικών. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν και θα προγραμματίσουν τη Nicky, το περίφημο ρομπότ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, για τις προοπτικές συγκεκριμένων κλάδων μηχανικής, το μέλλον της τεχνολογίας και συναφή επαγγέλματα, καθώς επίσης για θέματα έρευνας και καινοτομίας.
Σύμφωνα με τον Δρ Γιώργο Γρηγορίου, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής, «τα παιδιά θα απολαύσουν κάθε λεπτό στην τάξη και στα εργαστήρια, αφού θα εργαστούν με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο, με αποτέλεσμα να εμπεδώσουν καλύτερα τους νόμους της επιστήμης και τις πειραματικές διαδικασίες που ακολουθούνται στην επίλυση ενός προβλήματος ή στην κατασκευή ενός έργου ή συστήματος».
Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα