Ταξίδι στο «ανήκειν». Από την υποδοχή στη συμπερίληψη: Εκπαιδευτικοί και διαμεσολαβητές ως «πόροι ελπίδας» στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος
Προκειμένου να ανταποκριθούμε με επιτυχία στον στόχο της επιτυχούς διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος ή της ούτω καλούμενης «μεταναστευτικής κρίσης» οφείλουμε να δημιουργήσουμε «πόρους ελπίδας» για τη συμπερίληψη, καλλιεργώντας το αίσθημα του «ανήκειν» στην κοινωνία και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή. Οι «πόροι της (ισχυρής και βάσιμης) ελπίδας» περιλαμβάνουν ένα αλληλένδετο σύνολο διαρθρωτικών, πολιτισμικών και παιδαγωγικών στρατηγικών. Ποιες είναι όμως οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στους σύγχρονους εκπαιδευτικούς και διαμεσολαβητές να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος; Αρχικά, διαμέσου διαρθρωτικών στρατηγικών απαιτείται η ανάπτυξη σχολικού πλάνου, αναλυτικών προγραμμάτων, και προγραμμάτων επαγγελματικής μάθησης στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης και του διαπολιτισμού. Κατά δεύτερον, διάφορες πολιτισμικές στρατηγικές πρέπει να αξιοποιούνται για την ανάπτυξη της σχολικής κουλτούρας που προάγει το ήθος της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κατά συνέπεια, η σχολική κουλτούρα και η διαμεσολάβηση οφείλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία, τη μάθηση με γνώμονα την επιτυχία όλων ανεξαιρέτως των παιδιών, καθώς και την κουλτούρα διαπραγμάτευσης και επιχειρηματολογίας. Τέλος, οι παιδαγωγικές στρατηγικές και οι πρακτικές διαμεσολάβησης αφορούν στον ίδιο τον αναπροσανατολισμό της διαδικασίας της μάθησης και της διαπραγμάτευσης προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και του διαπολιτισμού.
Η ημερίδα αυτή απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σε επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονται σε πολλαπλά πεδία εφαρμογής της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης, όπως οργανισμοί, εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κρατική και τοπική αυτοδιοίκηση.
Η ημερίδα διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Έδρα Unesco και Τμήμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης) και το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης) του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη, ενώ θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όσους συμμετέχοντες παρευρεθούν με φυσική παρουσία.
Η ημερίδα θα μεταδίδεται και ζωντανά μέσω διαδικτύου.
«Η εκπαίδευση είναι το κλειδί που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας»
(Julien Makalu, πρόσφυγας από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό)