H Πολιτική Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το 1974

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το επίκαιρο διήμερο επιστημονικό συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Τα σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας από το πραξικόπημα και την εισβολή της Τουρκίας και τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος μιας χώρας μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ από το 1974 ως σήμερα, αναπτύχθηκαν και αναλύθηκαν στο επιστημονικό συνέδριο, που διοργάνωσαν η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το περιοδικό Νέα Εστία, σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το περιοδικό The Cyprus Review.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να προχωρήσει σε μια επανεξέταση της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και να φωτίσει πτυχές της μέσω πρωτότυπων ερευνητικών συμβολών. Το εξαιρετικά επίκαιρο και ενδιαφέρον συνέδριο διεξήχθη στη Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και διάρκεσε δύο ημέρες, που στη διάρκεια τους, έγκριτοι ακαδημαϊκοί, ιστορικοί και ερευνητές, παρουσίασαν με εντυπωσιακό τρόπο όλα όσα μπορεί και οφείλει να γνωρίζει κανείς για το Κυπριακό Πρόβλημα.

«Η σκιαγράφηση της ιστορίας είναι δύσκολη», επισήμανε στην κεντρική ομιλία του ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο ιστορικός και Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αιμίλιος Σολωμού, υπέδειξε πως «η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν ακούει, ενώ είναι φανερή η έλλειψη στρατηγικής», καλώντας «να αναλογισθούν όλοι το που οδηγούμαστε».

O Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ανέλυσε τη φιλοσοφία και τις πρακτικές πτυχές των δικοινοτικών συνομιλιών μετά το 1974. Υπέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι σταδιακά αλλά σταθερά οι ελληνοκυπριακές θέσεις προσέγγισαν τις τουρκοκυπριακές θέσεις χωρίς όμως να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ανδρέας Στεργίου, του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μίλησε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας καθώς και της λύσης των δύο κρατών. Ο Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Σωτήρης Ριζάς, αναφέρθηκε στη περίοδο από το σχέδιο Nimetz ως τα σχέδια de Cuellar (1977-1986).

Το συνέδριο κυμάνθηκε από την ιστορική αφήγηση των όσων έχουν συμβεί από το πραξικόπημα της χούντας «του παρανοϊκού Ιωαννίδη» ως σήμερα. Αναφορά έγινε και στον ρόλο του Μακαρίου και των μεταγενέστερων Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρομοίως αξιολογήθηκε ο ρόλος του Ντενκτάς καθώς και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας έκτοτε. Επεξηγήθηκε επίσης ο ρόλος που διαδραματίζουν η Τουρκία και ο ΟΗΕ, καθώς οι κατά καιρούς προτεινόμενες λύσεις. Παράλληλα, αναλύθηκε η λογοτεχνική παρουσίαση του Κυπριακού από τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και η δημοσιογραφική ανάλυση του Κυπριακού δράματος από τη Σοφία Ιορδανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τέλος επισημάνθηκαν οι αδυναμίες των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες, όπως διεξάγονται σήμερα.