Η Έδρα UNESCO του Παν. Λευκωσίας παρουσίασε τον ακαδημαϊκό τόμο «Βελτιώνοντας το Σχολείο και τη Διδασκαλία σε Συνθήκες Πολιτισμικού Πλουραλισμού»
Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ακαδημαϊκού τόμου με τίτλο «Βελτιώνοντας το Σχολείο και τη Διδασκαλία σε Συνθήκες Πολιτισμικού Πλουραλισμού» την επιμέλεια του οποίου είχαν οι Δρ Αιμίλιος Α. Σολωμού, Ιστορικός και Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Δρ Χριστίνα Χατζησωτηρίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Το βιβλίο πραγματεύεται τις επιδράσεις του πολιτισμικού πλουραλισμού στο νόημα και τις διαδικασίες της βελτίωσης του σχολείου και της διδασκαλίας, με απώτερο σκοπό την επίτευξη της συμπερίληψης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών, τόσο στο κοινωνικο-οικονομικό, όσο και στο μαθησιακό συγκείμενο.
Αιτίες και επιρροές αυτής της ακαδημαϊκής συγγραφής υπήρξαν η παγκοσμιοποίηση, η οικονομική κρίση, η φτώχεια και οι πολεμικές συγκρούσεις, οι οποίες οδήγησαν σε ένα άνευ προηγουμένου μεταναστευτικό κύμα με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να αναζητούν καταφύγιο σε άλλες χώρες. Σκοπός του βιβλίου, μέσα από τα 10 κεφάλαια τα οποία περιλαμβάνει, είναι να συμβάλει με τις ιδέες και εισηγήσεις των ακαδημαϊκών-συγγραφέων στη δημιουργία καινοτόμων εκπαιδευτικών και διαρθρωτικών πλαισίων με στόχο την ανάπτυξη και τη βελτίωση του διαπολιτισμικού σχολείου και της διδασκαλίας.
Την παρουσίαση του ακαδημαϊκού τόμου χαιρέτησε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Παναγιώτης Αγγελίδης, ενώ ο Δρ Αιμίλιος Α. Σολωμού, ένας εκ των δύο επιμελητών του βιβλίου και Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μίλησε για τη σημαντική συμβολή και προσφορά της Έδρας από την αρχή της λειτουργίας της το 2005. Κύρια ομιλήτρια της βιβλιοπαρουσίασης ήταν η Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου-Λοϊζίδου, Προϊσταμένη Τομέα Επιμόρφωσης Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η οποία, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του τόμου και των επιμέρους κεφαλαίων, επισήμανε πως «οι αναγνώστες του βιβλίου αυτού έχουν ερεθίσματα για να προσαρμοστούν στη μεγάλη διαπολιτισμική εικόνα και να έχουν από τη θέση τους ο καθένας και η καθεμία την ενέργεια, το πάθος, τον ενθουσιασμό να κατανοήσουν την αλλαγή, να δομήσουν αλληλεπιδράσεις στην τάξη, στο πανεπιστήμιο, στο σεμινάριο, στη συνεδρία του διδασκαλικού συλλόγου».
Σχολιασμό για το βιβλίο έκανε ο Δρ Χαράλαμπος Μπαμπούνης, Καθηγητής Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, λέγοντας πως «το βιβλίο αυτό συμβάλλει στην ενεργοποίηση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού κυττάρου με τη δυναμική και δυναμικότητα που ορίζει και προσδιορίζει η ανατομία της Σχολικής Λειτουργίας του πολιτισμικού πλουραλισμού».
Την αντιφώνηση του ακαδημαϊκού τόμου έκανε η Δρ Χριστίνα Χατζησωτηρίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και επιμελήτρια του βιβλίου, τονίζοντας ότι «το βιβλίο αυτό αποσκοπεί να λειτουργήσει συνδυαστικά μεταξύ θεωρίας και πράξης προκειμένου να προσφέρει στους μάχιμους εκπαιδευτικούς ιδέες και εισηγήσεις στη βάση ακαδημαϊκών ερευνών επιδιώκοντας τη δημιουργία καινοτόμων εκπαιδευτικών και διαρθρωτικών πλαισίων, τα οποία προσδιορίζουν τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση του διαπολιτισμικού σχολείου της διδασκαλίας».
Ο ακαδημαϊκός τόμος κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διάδραση.